Londra metro patlaması son görüntüler

İngiltere’nin başkenti Londra metro ağında meydana gelen patlamada en az 23 kişi yaralandı. Patlamanın terör saldırısı olduğu polis tarafından doğrulandı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, acil güvenlik komitesini topluyor. Birmingham kentinde de bıçaklı bir şüpheli yakalandı.

İngiltere’nin başkenti Londra’nın batısındaki Parsons Green istasyonunda yerel saatle 08.20’de (Türkiye saatiyle 10.20) bir patlama meydana geldi. İlerleyen saatlerde de Londra’nın kuzeybatısındaki Birmingham kentindeki tren istasyonunda bir şüpheli, bıçağıyla beraber yakalandı.


Patlamayla ilgili açıklama yapan Londra Ambulans Servisi “Yaralanmaların gerekçesini ve ciddiyetini değerlendirme aşamasındayız. Buna öncelik veriyoruz” ifadesini kullandı. Patlamanın olduğu yere tehlikeli bölge müdahale ekibi, ağır silahlı polisler, ambulanslar, itfaiye ve bir helikopter gönderildi. Polis, halka bölgeden uzak durma çağrısı yaptı. Daily Mail, olayda en az 23 kişinin yaralandığını duyurdu. Yaralılardan hiç birinin durumu kritik değil.

london tube explosion londra metro patlaması

Şüphelinin kimliği ortaya çıktı

Sky News kaynakları, patlayıcının tam patlamadığını belirtti. Akşam saatlerinde de Parsons Green’deki patlamayla ilgili bir şüphelinin kimliğinin teşhis edildiği ifade edildi.

Polis, olayın ‘terör eylemi’ olarak değerlendirildiğini açıkladı. Başbakan Theresa May, olayla ilgili olarak anbean bilgilendiriliyor. May, “Cobra” olarak adlandırılan ve hükümet bakanları, acil müdahale servislerinin ve emniyet birimlerinin yöneticilerinden oluşan acil güvenlik komitesini topluyor.

london tube explosion londra metro patlaması

Kovanın içinde patlayıcı iddiası

Olay sonrası patlamanın olduğu vagonda çekilen fotoğrafta, yanan bir kovanın içindeki kablolar dikkat çekti. Ancak İngiliz polisi, yangının sebebini söylemek için henüz çok erken olduğunu söylüyor. Terörle mücadele birimleri gelişmeleri takip ediyor, ancak olayı İngiltere Ulaştırma Polisi soruşturuyor.

london tube explosion londra metro patlaması

Yolcularda yanıklar var

İngiliz Metro gazetesi, bazı yolcularının yüzünde yanıklar olduğunu duyurdu. BBC sunucusu Sophie Raworth da sedyede gördüğü bir kadının yüzü ve bacaklarında yanıklar olduğunu söyledi. Trenden dumanların yükselmesiyle istasyon boşaltıldı ve durağın yer aldığı hatta seferlere ara verildi. Bölgedeki Reuters fotoğrafçısı silahlı polislerin olay yerinde olduğunu aktarıyor.

london tube explosion londra metro patlaması

Günde 5 milyon kişinin kullandığı metroda izdiham yaşandı

Sosyal medyada olayla ilgili paylaşım yapan kişiler, trende büyük panik yaşandığını ifade etti. Reuters’a konuşan bir kadın, olay sonrası bütün yolcuların aynı çıkış kapısına yönelmesiyle oluşan izdihamda yaralananlar olduğunu söyledi. Londra metrosunu günde ortalama 5 milyon kişi kullanıyor.

london tube explosion londra metro patlaması

2005’te 52 kişi hayatını kaybetmişti

7 Temmuz 2005’te Londra’da gerçekleştirilen ve kentin toplu taşıma sistemini hedef alan saldırılarda 4 intihar bombacısı 52 kişiyi öldürmüştü. Saldırıyı El Kaide üstlenmişti.


İngiltere’de son bir yılda gerçekleşen terör saldırıları

Terör örgütü IŞİD, son bir yılda İngiltere’de çok sayıda saldırı gerçekleştirdi. Londra’daki iki saldırıda da araç kullanıldı. İlk saldırı parlamentoyu hedef aldı, Wesminster Köprüsü’nde yayaları ezen cipi kullanan Halid Mesut isimli terörist parlamento bahçesinin duvarına çarparak durabildi. Parlamentoya girmeye çalışan saldırgan vurularak yakalandı. Saldırıda beş sivil yaşamını yitirdi.

london tube explosion londra metro patlaması

Haziran ayı başında ise beyaz bir minibüsle London Bridge’te yayaları ezen üç terörist, peşinden insanların eğlendiği sokak barlarını hedef aldı. Kurbanları bıçaklayan saldırganlar, polis tarafından vurularak öldürüldü. Yalnızca İngiltere’yi değil tüm Avrupa’yı sarsan saldırıda sekiz can kaybı olduğu duyuruldu.

Londra’daki üçüncü saldırı Haziran ayında, Finsbury Park camiindeki teravih namazından çıkan kalabalığı hedef aldı. Ancak bu kez saldırgan beyaz bir İngiliz erkekti ve IŞİD’le bağlantısı yoktu. Bir beyaz minibüsü kullanan sürücü, olay yerindekiler tarafından yakalanıp polise edildi. Saldırıda bir kişi hayatını kaybetti. 47 yaşındaki saldırgan Darren Osborne’un suç dosyasının kabarık olduğu ortaya çıkmıştı.

İngiltere’de son yıllardaki en ölümcül saldırının gerçekleştiği yer ise, Manchester kenti oldu. Bir konser salonuna Salman Abedi’nin düzenlediği bombalı saldırı 22 can kaybına yol açtı.

İngiltere Başbakanı May ile ABD Başkanı Trump arasında gerilim

ABD Başkanı Donald Trump’ın Londra’daki terör eyleminin ardından Twitter hesabından verdiği mesajlar İngiltere’de büyük tepkiyle karşılandı. Trump, saldırıyı gerçekleştiren kişinin İngiliz polisi tarafından izlendiğini iddia ederken, İngiltere Başbakanı Theresa May, Trump’ın devam eden soruşturmayla ilgili bir spekülasyon yapmasını sertçe eleştirdi.

may trump

Trump’ın da sosyal medya hesabı Twitter’dan olaya ilişkin yaptığı açıklamada, kullandığı sert dil dikkati çekti.

Trump, olayın ardından paylaştığı Twitter mesajında, “Londra’da zavallı bir teröristten bir saldırı daha. Bunlar Scotland Yard’ın (Londra Polisi) nazarında, hasta ve deli insanlar. Proaktif olmalı!” diye yazdı.

Olay, Londra’da son 6 ay içindeki 5’inci terör saldırısı oldu.

İngiltere Başbakanı Theresa May ise Trump’ın saldırıdan yalnızca saatler sonra olayla ilgili ‘ayrıntılı’ bir açıklama yapmasına sert tepki gösterdi. May olaya ilişkin yaptığı ilişkin yaptığı ilk açıklamada, “Parsons Green’de yaralananlar ve bu terör olayına cesurca müdahalede bulunan acil servis görevlileriyle aynı hissiyatı paylaşıyorum.” dedi.

“Spekülasyon yapılmasın”


Trump’ın Londra’daki saldırıya ilişkin yaptığı açıklamaya ilk tepki İngiliz polisinden geldi. Polis yetkilileri, hâlihazırda devam eden bir soruşturmaya yönelik spekülasyon yapmanın yanlış olduğunu belirtti. İngiltere Başbakanı Theresa May ise Trump’a soruşturma hakkında spekülasyon yapmaması gerektiğini söyledi. May, “Devam eden bir soruşturmaya yönelik spekülasyon yapmanın kimseyi yardımcı olmadığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Almanya 6 bin Türk vatandaşını sınır dışı ediyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.