Meksika’dan ürkütücü deprem görüntüleri

Meksika’daki 7.1 büyüklüğündeki depremde son açıklamalara göre 248 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. Meksika’yı yerle bir eden depremde ölü sayısı sürekli artıyor…

Meksika’daki 7.1’lik depremde ölü sayısı sürekli artıyor…

İçişleri Bakanlığı ise önce ölü sayısının en az 250 olduğunu duyurdu, ardından bu sayıyı 216’ya düşürdü. Bu sabah can kaybının önce 226’ya, ardından da 248’e çıktığı resmen duyuruldu. Uluslararası haber ajansları, depremden sürekli son dakika haberi geçiyor. Başkent Mexico City’de yerle bir olan bir okulun enkazından 20 çocuğun cansız bedeni çıkarıldı, enkaz altında halen en az 30 çocuk ve 12 yetişkin var. Kurtarma ekipleri çok sayıda yaralıyı enkazlardan sağ salim çıkarmayı başardı.

Yerel saatle 1.14’te meydana gelen sarsıntıyla milyonlarca insan çığlık atarak sokaklara koştu, büyük panik yaşandı. Erken uyarı sistemi bir dakika önce devreye girdi, başkent Mexico City’de sirenler çaldı.


Meksika'daki 7.1'lik depremin ardından ölü sayısı artıyor

Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto, Meksiko City’deki Coapa ilçesinde Enrique Rébsamen isimli bir okulun çökmesi sonucu enkazı altında bir 20’den fazla çocuğun öldüğünü, 30’unun da kaybolduğunu açıkladı.

Meksika’daki deprem sonrası kurtarma çalışmaları devam ediyor

Zamana karşı yarışan kurtarma ekiplerinin canhıraş çalışmasını aileler çaresiz bir şekilde izliyor. Okul enkazından şimdiye kadar üç müjdeli haber geldi, son olarak kızının akıbetini bekleyen Adriana D’Fargo isimli kadın askerlerden birinin “Fatima Navarro’nun yakınları, Fatima yaşıyor” diye bağırmasıyla gözyaşlarına boğuldu.

Meksika'daki 7.1'lik depremin ardından ölü sayısı artıyor

Meksika’da 49, kentin güneyindeki Morelos eyaletinde en az 55, Puebla eyaletinde ise en az 32 kişi hayatını kaybetti. Meksiko’da onlarca binanın çöktüğü ve havalimanlarındaki uçuşların durdurulduğu açıklandı.

Başkentteki bazı binalarda yangın çıktığı ve içeride mahsur kalanların olduğu kaydedildi. Binlerce insan telaşla soluğu sokaklarda alırken, başkentin birçok bölgesinde telefon bağlantıları ve elektrikler kesildi. Elektrik ve telefon hatlarının kesildiği bölgelerde yaşayanların sayısı 2 milyon civarında.

Meksika’da Eylül ayının başında da 8.1 büyüklüğündeki bir deprem meydana gelmiş, en az 90 kişi ölmüştü.

Salı günkü deprem sırasında ise 1985’te 10 bine yakın insanın ölümüne neden olan büyük depremin 32’inci yıldönümünde Meksiko’da tatbikatlar düzenleniyordu.

Devlet Başkanı Nieto, televizyonlardan Meksika halkına seslenerek depremden en çok etkilenen bölgelerde acil durum ilan ettiklerini, kurtarma çalışmalarına askerlerin de destek vereceğini duyurdu. Nieto, depremin ardından yardım ekiplerinin bu bölgelere daha kolay ulaşabilmesi için Twitter üzerinden halka cadde ve meydanlardan kaçınma çağrısı yapmıştı.


Meksika’da 1985 yılında onbinlerce insanın hayatını kaybettiği depremin yıldönümü

Meksika’nın başkenti depremlere fazlasıyla alışık. Ancak 1985 yılında onbinlerce insanın hayatını kaybettiği depremin yıldönümünde gerçekleşmesi nedeniyle, bu sarsıntının etkisi çok daha büyük.

Meksika'daki 7.1'lik depremin ardından ölü sayısı artıyor

BBC, kurtarma ekiplerinin gece saatlerinde de enkaz altında canlı aradığını ve zamana karşı yarış verdiğini bildiriyor. Mexico City’deki BBC muhabiri Juan Paullier, depremin hissedilmesiyle insanların sokaklara korkuyla, titreyerek çıktığını, herkesin ağlayarak yakınlarını telefonla aramaya çalıştığını aktarıyor. Paullier, karşılaştığı görüntülerin ölü sayısının artacağına işaret ettiğini de ekliyor.

Deprem anında çekilen görüntülerde binaların inanılmaz şekilde sallandığı görülürken depremin hemen sonrasında ise bir gökdelenden kaydedilen videoda yıkılan binalardan yükselen toz bulutu yer alıyor.

Meksika’daki 7.1 büyüklüğündeki depremde sadece başkentte yaklaşık 30 bina çöktü

Uluslararası haber ajanslarının geçtiği fotoğraflarda, enkazdan çıkarılan cesetler, gözyaşı döken insanlar, yıkılmış binalar var.

Uluslararası haber ajanslarının geçtiği fotoğraflarda, enkazdan çıkarılan cesetler, gözyaşı döken insanlar, yıkılmış binalar var. Kurtarma çalışmalarına Ordu birlikleri de destek veriyor. Birçok yaralı da enkazdan sağ salim çıkarıldı, Mexico City’de sıkışıp kaldığı yıkıntı arasından kurtarılan bir erkeğin fotoğraflarını Associated Press (AP) servis etti.

Meksika'daki 7.1'lik depremin ardından ölü sayısı artıyor
Mexico City’de sıkışıp kaldığı yıkıntı arasından kurtarılan bir erkeğin fotoğraflarını Associated Press (AP) servis etti.

Başkent sakinleri çaresizce enkazların altında yakınlarını arıyor.


ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre, depremin merkez üssü Mexico City’nin güneyindeki Puebla eyaleti ve sarsıntı yerin 51 kilometre altında gerçekleşti.

Deprem olacağını bilen Prof. Ahmet Ercan: Tehlike geçmedi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.