Yemekten sonra bunları asla yapmayın!

Yemekten sonra çay içmenin, meyve yemenin, dişleri fırçalamanın, uyumanın veya duş almanın sağlığa zararlı olduğunu biliyor muydunuz?

Yemekten sonra bunları asla yapmayın!

Yemekten sonra uzak durulması gereken 10 davranış

1- Uyumak

uyumak

Yemeğin hemen ardından uyumaktan kaçının çünkü yatar pozisyona geçtiğiniz zaman midenizdeki asit yemek borunuza doğu hareket ediyor. Birçok insanın mide yanması yaşamasının sebebi bu ve hatta çok ilerleyen zamanlarda böyle bir alışkanlığınız varsa reflü olmanız da olası. Ayrıca yemekten hemen sonra uyunduğunda diyafram daha çok kasılıyor ve bu da horlamaya sebep olabiliyor.

Yemekten hemen sonra uyumak aynı zamanda obeziteye de yol açabiliyor. En iyisi yemekten sonra en az 2 saat uyanık kalmak. Sevdiğiniz bir şeylerle meşgul olup, hafif fiziksel aktivite yapabilirsiniz.


Kilo problemi yaşıyorsanız, yemeğin ortasında uykuya dalıyorsanız veya hemen sonrası aşırı bir uyku hali oluyorsa dikkatli olmanız gerekiyor.

2- Duş almak

duş almak

Yemeklerden hemen sonra karnınız doluyken duş almak, hatta çok sıcak duş almak özellikle yapılmaması gerekenler arasında. Vücudumuz yemeği sindirmek için vücut sıcaklığını korumak istiyor ancak sıcak duşa girildiğinde kan akışı mideden çekilerek fazla sıcaklıktan vücudu korumak için derimize doğru ilerliyor. Bu da yemeğin sindirilmemesine neden oluyor.

3- Çay içmek

çay içmek

Yemekten sonra bir keyif çayı içmek en sevdiğimiz şeylerden biriyken, maalesef bu da düşünülenin aksine yanlış bir alışkanlık. Yemeklerden sonra çay içmek için 1 saat kadar beklemek en sağlıklısı çünkü yemeğin hemen ardından mideye inen çaydaki demir vücut tarafından sindirilmiyor. Bu da özellikle demir eksikliği olan kadınlar ve çocuklar için tavsiye edilmiyor. Siyah çayın bilinmeyen faydaları

4- Sigara içmek

Sigara kullanan kişiler genellikle güzel bir öğlen ya da akşam yemeğinin ardından hemen sigara içerler. Sigara, paketlerinin üzerinde de belirtiği gibi sağlığa son derece zararlı ve kansere yol açan 60’tan fazla tehlikeli madde içeriyor. Yemeğin hemen üstüne alınan nikotin ise bu etkileri daha da arttırıyor. Siz en iyisi sağlıklı bir yaşam için ne yemeklerden sonra ne de başka bir zaman sigara içmeyin.

5- Meyve yemek / meyve suyu içmek

Meyve suyu alkolden farklı değil! Her gün 30 - 40 tane zeytin yiyin!

Dışarıda bir restoranda veya evlerimizde yemek yerken genellikle yemeğin hemen üstüne meyve ikram ediyoruz. Bu yaygın davranış aslında hatalı. Meyveler kolay sindirilebilen yiyecekler değiller ve yemeğin ardından yendiğinde doğru bir şekilde sindirilmeleri mümkün olmuyor.

Meyvenin faydalarını almak yerine; yemekle karıştığı takdirde sadece şekerini alıyor ve bu da kilo yapmaktan başka bir işe yaramıyor. Meyvenin faydasını en iyi şekilde alabilmek için en iyisi meyveleri sabah veya aç karnına tüketmek.


6- Spor yapmak

Nöroterapi: Beynin dili

Yemekten hemen sonra egzersiz yaparsanız bu durum vücudun metabolizmasını etkiler ve kan akımını azaltarak sindirimin zorlaşmasına neden olur. Egzersiz yapmak için yemekten sonra 2-3 saat beklemelisiniz.

Yemekten sonra spor yapmak, sindirim sisteminin yediğimiz yemeklerden nütrientleri özümsememesine neden oluyor. Bu durumda yemeklerden alınan vitamin ve minerallerin hiçbir önemi kalmaz.

Diğer yandan Yeni Zelanda’daki Otago Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bir araştırma; yemekten sonra en az 10 dakika yürüyüş yapmanın tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riskini büyük ölçüde azalttığını ortaya koydu.

7- Kemer gevşetmek

kemer gevşetmek hazımsızlık

Yemek yedikten sonra kemer gevşetmek bağırsaklarınızın düğümlenmesine neden olabilir. İlerleyen zamanlarda bu hareketi sürekli tekrarlar ve alışkanlık haline getirirseniz ciddi bağırsak problemlerine ve hatta bağırsak kanserine neden olabilir.

8- Dişleri fırçalamak

diş macunu

Yatmadan önce dişlerinizi fırçalamanız mutlaka yapmanız gereken çok önemli bir alışkanlık olmalıdır. Ancak yemekten hemen sonra ya da her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamak dişleriniz için son derece zararlıdır. Yemekten hemen sonra fırçalamak diş minesinin katmanlarına zarar verecektir.

Ayrıca asitli bir yiyecek ve içecek tüketmek ya da çok şekerli besinler yemek daha da tehlikelidir. Diş minesini korumak için en az 30 dakika boyunca bekleyin ve diş minesini yumuşatan yiyeceklerin asitini nötralize etmek için yeterli tükürük üretimi için vakit kazanın.

9- Çok su içmek

Bir kişinin sağlıklı kalmak için her gün 8 bardak su içmesi çok önemlidir. Ancak yemekten hemen sonra mideye indirmek hatta yemek sırasında su içmek sindirimi bozabilir. Yemekten hemen sonra veya yemek sırasında çok fazla su içmek uygun sindirim için gerekli olan asit ve safra doğal düzeylerini etkileyebilir. Ayrıca soğuk su içmek sindirimin yavaşlamasına ve hassas kişilerde kramplara neden olabilir. Yemekten sonra en az bir saat su içmemeye çalışın ve yemek yerken de içmekten kaçının.

10- Araba kullanmak

kadınlar erkekler araba kullanma direksiyon becerisi


Sindirim için büyük miktarda kan gerekir. Yani yemekten sonra kan sindirim sisteminde görevli olduğundan beyin geçici olarak kandan yoksun kalır ve konsantrasyon eksikliği görülür. Ayrıca yemekten hemen sonra uykulu olursunuz ve uykulu gözlerle araba kullanmak güvenli değildir. Bu nedenle yemek yedikten hemen sonra araba kullanmaktan kaçının. Sindirimin bitmesi için bir süre beklemeye çalışın bir, iki saat sonra yola çıkmaya hazırsınız.

Günde 6 saatten fazla oturan kadınlar erken ölüyor! Nasıl mı?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.