Cumhurbaşkanlığı harcama açıklaması: İtibarda tasarruf olmaz

Cumhurbaşkanlığı web sitesinden yapılan yazılı açıklamada, saraya yapılan harcamalarla ilgili “İtibarda tasarruf olmaz. Milletimiz, harcanan her kuruşta 80 milyonun hakkı olduğunun bilinciyle yürütüldüğü konusunda müsterih olsun” denildi.

Cumhurbaşkanlığı harcama açıklaması: İtibarda tasarruf olmaz

Cumhurbaşkanlığının internet sistesinden, Cumhurbaşkanlığı bütçe harcamalarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 3 Ekim 2017 tarihli gazetelerde yayımlanan bazı haberlerde, Cumhurbaşkanlığı bütçe harcamalarının çok yüksek olduğu şeklinde bir algı oluşturmak suretiyle kamuoyunun kasten yanıltılmaya çalışıldığının müşahede edildiği belirtildi.

Bu tür iddiaları dile getirenlerin, tıpkı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ilk faaliyete geçtiği dönemde karalama girişimlerinde bulunmuş olanlar misali, hesap yapmayı bilmediklerinin anlaşıldığı ve söz konusu algı operasyonlarının ciddiye alınmaya değer olmadığı ifade edildi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görevi devraldığından bu yana, devlet ile milleti kucaklaştırma, Türkiye’yi dünyada söz sahibi ve güçlü ülke yapma ideali çerçevesinde tüm gücüyle çalışmalarını sürdürdüğüne işaret edilen açıklamada, nitekim yurt içi ve yurt dışı programlarında önceki dönemlerle kıyaslanmayacak ölçüde bir artış yaşanmasının da bunun göstergesi olduğu vurgulandı.

“İtibarda tasarruf olmaz”

Sadece 2016 yılında, 20 ülkeye toplam 22 dış ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hemen hemen her hafta da bir ili ziyaret ettiği, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 265 program ve törene katıldığı belirtilerek, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, yine aynı yıl düzenlenen toplantı ve törenler vesilesiyle 9 bin 106 vatandaşın, 7 bin 468 muhtarın, 52’si hükümet ve devlet başkanı olmak üzere bin 321 yabancı konuğun, yurt içi resmi kabuller çerçevesinde de 21 bin 273 kişinin ağırlandığı bildirildi.

Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti devletinin en yüksek temsil makamı, dolayısıyla ülkemizin vitrini olan Cumhurbaşkanlığı nezdindeki faaliyetlerin ‘itibarda tasarruf olmaz’ anlayışıyla, ülkemizin vakarına yaraşır şekilde yürütülme mecburiyeti vardır. Bununla birlikte tüm bu hizmetler, hem Türkiye’nin büyüklüğüne ve itibarına yakışır kalitede hem de en uygun maliyetlerle gerçekleştirilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her vesilesiyle dile getirdiği “milletin evi” olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi bünyesinde, vatandaşlara 24 saat hizmet verecek ve 5 milyon cilt kitaptan oluşacak Türkiye’nin en büyük kütüphanesi ile toplantı ve sergi salonlarının yapımının halen devam ettiği anımsatıldı.

“Asılsız iddialarla milletimizi yanıltma gayreti içindedirler”

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önemli bir parçası olan Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nin de devam eden işleri nedeniyle yatırım bütçesinin önceki yıllara göre artış gösterdiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Yatırım bütçemiz dışındaki diğer tüm kalemlerdeki harcamalarda ise önceki yıllarla kıyaslandığında rutinin dışında herhangi bir artış olmadığı görülecektir. Söz konusu haberlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın maaşı ve artış oranları abartılı şekilde yüksek gösterilmeye çalışılmaktadır. Cumhurbaşkanlarının maaşları uzun yıllar boyunca ‘devlet memurlarına yapılan zam oranlarına göre’ artırılmaktadır.


Sayın Cumhurbaşkanımızın döneminde de maaş artışları yine devlet memurlarına yapılan zam oranlarında gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanımız dahil, hiçbir Cumhurbaşkanlığı çalışanı, yurt dışı gezilerde harcırah, yolluk türü ilave ödeme almamaktadır.

Hal böyleyken, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin yapım aşamasından beri, bazı yayın organları savurganlık var gibi asılsız iddialarla milletimizi yanıltma gayreti içindedirler. Milletimiz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki tüm yatırım ve hizmetlerin, Türkiye’nin itibarına ve Cumhurbaşkanlığı makamının mehabetine uygun şekilde, aynı zamanda harcanan her kuruşta 80 milyonun hakkı olduğunun bilinciyle yürütüldüğü konusunda müsterih olsun.”

Cumhurbaşkanlığı bütçesi ne kadar?

2016’daki ödenek artışlarıyla Erdoğan’ın görev süresi boyunca yaşanan “ödeneklerin yetmemesi” geleneği bozulmadı. 2015 yılında da ödenekte 148 milyon 902 bin liralık artış yapıldı. 2016’daki üç kat artışla oransal olarak en fazla ödenek artırımı yaşandı.

Abdullah Gül’ün son yılında 199 milyon 500 bin lira olan harcama tutarı; Erdoğan seçildikten sonra yüzde 100’lük artışla 397 milyon lirayı aştı. Yıllık harcamaları bir önceki yıla göre; yüzde 100 artarak süren Cumhurbaşkanlığı’nın 2014 yılı harcaması 244 milyon lira; 2015 yılı harcaması 471 milyon lira oldu.

Yılın üçüncü rekoru

Son olarak, Harekat Merkezi kurulacağı basına yansıyan haber olan Cumhurbaşkanlığı’nın 2016 Ekim harcamaları yılın en fazla harcama yapılan üçüncü ayı oldu. 22 milyon lira harcanan Eylül ayına göre Ekim ayı harcamaları yedi kat artışla 142 milyon 945 bin lira oldu. 2016 Ekim dışında Cumhurbaşkanlığının Haziran ayında 182 milyon, Temmuz ayında 187 milyon lira olan harcamaları yılın diğer aylarında en fazla 41 milyon lira oldu.

2016 yılında örtülü ödenek için 2.3 milyar TL ayrıldı

Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık tarafından yapılan gizli harcamalar için kullanılan örtülü ödenek için yılda 2.3 milyar lira gibi büyük bir meblağ ayrılıyor.

Örtülü ödenek harcamaları 5018 sayılı kanunda şöyle tanımlanıyor: Örtülü ödenek; kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri; Devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile Devlet itibarının gerekleri; siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili Hükümet icapları için kullanılmak üzere Başbakanlık bütçesine konulan ödenektir.


Bu tanım oldukça geniş kapsamlı. Başbakanlığa neredeyse her koşul için parayı özgürce kullanma hakkı veriyor. Örtülü ödenek harcama miktarlarındaki artış oranlarına baktığımızda; 2005-2006 ve 2011-2012’de ödenek %100’e yakın artmış. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yıldan beri ise toplam 6 kat arttırılmış. 2013’de, Mayıs’a kadar yapılan harcamalar neredeyse 2012’de yapılan harcamanın tamamına yakın. Yapılan harcamalar bütçede “gizli hizmet giderleri” olarak gözüküyor. Başka detay yok.

Örtülü ödenek yine rekor kırdı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.