Müftülere nikah yetkisi ile ilgili Selami Öztürk’ten açıklama

Selami Öztürk, müftülere nikah yetkisi verilmesi konusunda; “Türk askeri Kuzey Irak’tayken biz bunu mu tartışmalıydık? Bu bir seçim hazırlığı” dedi.

CNN Türk’te Ahu Özyurt’un sunduğu Türkiye’nin Gündemi programında konuşan Eski Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, nikah yetkisi konusunun Meclis’te yer tutmasına ve tartışma konusu haline gelmesine tepki gösterdi.

Öztürk, “Biz bunu mu tartışmalıydık? Gündem bu mu olmalıydı?” diye sordu; “Evlendirme işlemi düzenli bir şekilde yürürken ve müftülerin ve toplumun da böyle bir talebi yokken nikah yetkisinin gündeme getirilmesi bir seçim hazırlığı. Her seçim döneminde dini ritüellerin kullanılmasından başka bir şey değil” diye konuştu.


müftülere nikah yetkisi Eski Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk
CHP’li Eski Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk

Selami Öztürk’ün konuşması:

“Bugün Türk askeri İdlib’de. Türk askeri Irak’ın içlerinde Zap’ta şehit veriyor. Suriye’nin içlerinde El Bab’a kadar. Birçok anne, baba, kardeş, çocuk telaş içinde çocuklarından dolayı. Üniversite mezunları işsiz. Birçok evde psikolojik sorunlar yaşanıyor. Esnaf dükkan kapatmış. Birçok iş yeri boş caddelerde. Kiralık kiralık kiralık diyor. Evlere ekmek gitmiyor. Çiftçi ürününü sokağa, parti binalarının önüne döküyor. Avrupa Birliği ve ABD ile ilişkiler kötüleşmiş.

Bizim gündem maddemiz bu mu olmalıydı? Biz burada bunu mu tartışmalıydık? Meclis’in gündemi bu mu olmalıydı?

Bu yönüyle bu tasarıyı getirenleri eleştiriyorum. Bu tasarının müftüyle ilgisi yok. Müftünün nikah kıymasıyla ilgisi yok. Bu bir seçim hazırlığı. Bu başka bir şey.


AKP çoktan beri topluma bir imaj veriyor. Bazen ileri bazen geri. Demokrasi, cumhuriyet değerlerini yıpratma. Her seferinde bir şeyler koparılmaya çalışılıyor demokrasi ve cumhuriyetten. Bununla laiklik bitmez doğru. Ama bir tuğla daha koparılmaya çalışılıyor.

Bugüne kadar yapılan bütün uğraşılar 15 yıldır boşa çıkmış. Türk halkı demokrasiyi cumhuriyeti özümsemiş. Ondan dolayı benim bir korkum yok açık söylüuyorum. Ama bu uğraşlardan dolayı ciddi endişelerim var.

“Müftülere nikah yetkisi seçim hazırlığı”


Siz buraya dini bir ritüel katıyorsunuz. Din adamlarını kesinlikle tenzih ediyorum. Yapabilirler, en iyisini yaparlar hiç problem değil. Ama böyle bir şeye ihtiyaç yoktu. Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde 40 – 50 kişi çalışıyor. Bunlar ehliyet isteyen işler. Hem spesifik hem de iyi yapılan bir işlemi, müftülerin hiç talebi yokken, toplumda bir talep yokken verilmesinin tek nedeni; seçim dönemi geldiğinde dini ritüellerin kullanılmasından başka bir şey değil. Ben bundan son derece ürküyorum, sakınıyorum ve çok gereksiz buluyorum. Bunun bir tuğla koparmak olduğunu, o yönde adım atıldığını çok içten biliyorum.”

‘Müftülere nikah kıyma yetkisi’ TBMM’de kabul edildi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.