Müftülere nikah kıyma yetkisi TBMM’de kabul edildi

TBMM Genel Kurulu’nda müftülere nikah yetkisi veren Kanun Tasarısı’nın altıncı maddesi kabul edildi.

Müftülere nikah kıyma yetkisi TBMM'de kabul edildi

TBMM Genel Kurulu’nda ‘Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve İstanbul ili Eyüp ilçesinin adının Eyüpsultan Olarak Değiştirilmesi ve Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri düzenlendi. Müftülere nikah kıyma yetkisinin verildiği Kanun Tasarısı’nın altıncı maddesi kabul edildi.

İçişleri Bakanı Soylu: Değişiklik yapılması söz konusu değil

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesine ilişkin olarak, “Getirilen düzenleme ile buradaki usul ve esaslarda herhangi bir değişikliğe gidilmesi veya değişiklik yapılması söz konusu değildir. Burada yapılmak istenen gerek ülkemizin bazı bölgelerinin coğrafi şartlarında, gerekse memur sayısı dikkate alınarak insanların resmi nikaha ulaşabilirliği arttırılmaktadır” dedi.


Bakan Soylu, TBMM Genel Kurulu’nda ‘Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve İstanbul İli Eyüp İlçesinin Adının Eyüpsultan Olarak Değiştirilmesi ve Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” teklifi görüşmelerine katıldı. Mersin’de hain saldırı ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek konuşmasına başlayan Soylu, saldırıyı şiddetle kınadığını söyledi.

Düzenleme ile elektronik ortamdaki aile kütüklerinde aileye ait tek bir kayıt tutulacağını belirten Bakan Soylu, “Bu sayede olay ve kişi kayıtlarını T.C. kimlik numarasıyla ilişkilendirilmesi, nüfus kayıtlarında gerekli bağların kurulması, mükerrer kayıtların önlenmesi, tüm işlemlerde teknik denetimin sağlanması amaçlanmaktadır.

Bu altyapıya bağlı olarak diğer bir yenilik de, KPS olarak bilinen kimlik paylaşım sistemidir. Kimlik paylaşım sistemiyle bürokrasiden kaynaklı iş gücü ve zaman kaybı önemli ölçüde önlenmiştir.


Ülkemizde hala kimlik paylaşım sistemine bağlanarak hizmet yürüten kuruluş sayısı 2 bin 20’dir. Bu teklifler kimlik paylaşım sistemi MERSİS’deki nüfus kayıtlarına ilgili kurum ve kuruluşların elektronik ortamda anlık olarak ulaşabilmesi sağlanmaktadır” diye konuştu.

Soylu, şunları kaydetti:

“Nikah kıyma yetkisi Medeni Kanun ve Evlenme Yönetmeliği’ndeki hükümler çerçevesinde mevcut görevlilere ilave olarak il ve ilçe müftülüklerine de genişletilmektedir. Yani nikahın şekliyle değil, nikah işlemini uygulayacak memur tanımına ek yapılması ile ilgili bir düzenlemeyi Meclisimizin huzuruna getirmiş bulunuyoruz.

Nikah türü itibariyle ülkemiz nezdinde, devlet nezdinde geçerli olan nikah resmi nikahtır. Getirilen düzenleme ile buradaki usul ve esaslarda herhangi bir değişikliğe gidilmesi veya değişiklik yapılması söz konusu değildir.


Burada yapılmak istenen gerek ülkemizin bazı bölgelerinin coğrafi şartlarında, gerekse memur sayısı dikkate alınarak insanların resmi nikaha ulaşabilirliği arttırılmaktadır. Nikah konusunda kanunlarımızın hiçbir yerinde herhangi boşluk veya yoruma açık bir durum söz konusu değildir.”

Müftü nikah kıyarsa cemaat ne yapmaz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.