Müftü nikah kıyarsa cemaat ne yapmaz!

Yeni tasarıya göre müftü ve müftülerin onayladığı imamların nikah kıyması söz konusu… AKP iktidarı acaba tecavüzcüsü ile evlenmek zorunda bırakılacak 13 yaşındaki kızları ya da yeni “Özgecan” vakaları olabileceğini görmüyor, düşünmüyor mu?

Müftü nikah kıyarsa cemaat ne yapmaz!

Müftü nikah kıyarsa cemaat ne yapmaz!

Mevcut iktidarın ülkede ne yapmaya çalıştığını anlamak mümkün değil! Ülkenin onca sorunu varken, ülkeyi yöneten partinin anlam veremediğimiz yasa tasarıları, düşünce kalıpları ülkenin ne ahvalde olduğunu da gösteriyor!

“Bu iktidarın oluşturduğu hükümet, kimin hükümetidir?” diye bir soru soracak olursak, bu sorunun cevabı herhalde “AKP’lilerin hükümetidir!” olur. Benim hükümetim değil, bence meşru bir hükümet olduğunu da kabul etmek mümkün değil!


İktidar ya da hükümet tarafından alınan kararlar akılları zorlayan; çözümden çok, çözümsüzlüğe sürükleyen; ülke bütünlüğünü zedeleyecek kararlar alan; vicdanı sorgulayan, sorgulatan kararlara imza atmaktan çekinmeyen bir iktidarla karşı karşıyayız!

Bir yıldır ülke, üstünlerin hegemonyasına dönüşen bir portreye dönüştü.

Gücün, zayıfı pasifize ettiği; elitlerin nüfuzunu oluşturduğu, egemen sınıfın emekçi kesimi yalnızlaştırması bu iktidar sayesinde gerçekleşmiştir, gerçekleşmeye de devam ediyor…

Bugünlerde konuşulan bir konu da, AKP iktidarının müftülere ve müftülerin onay verebileceği imamların resmi nikah kıyabileceği bir sistem üzerinde konuşulması…

AKP iktidarı oy aldığı kesimin aklı ile dalga geçiyor, alay ediyor!

Oy vermeyen kesim zaten bu iktidarın yıllarca ne yapmaya çalıştığını biliyor, anlıyor; ancak hala uyandırmak zorunda olduğumuz daha büyük bir kesim var!


Geçtiğimiz sene AKP hükümeti yine bu “müftü” haberine benzer bir karar almaya çalıştı. Tecavüze uğrayan kadın yaşı küçük de olsa tecavüzcüsüyle evlenecek ve tecavüzcüsü cezaevinden çıkacaktı. Ama ne oldu?

Halkın toplumsal baskısına boğun eğmek zorunda kaldı ve böyle bir tasarıyı geri çekmek zorunda kaldı! Şimdi de bu tasarının takla attırılmış halini bu milletle alay edercesine geri getirmeye çalışıyorlar.

Devletin laik düzenine dinamit koyup bu ülkenin ulusalcı kesimi ile yıllarca sürdürdükleri mücadeleye bir neşter daha atmaya çalışıyorlar. Eğitim sisteminde Atatürkçülük‘ü zedeleyerek ülkenin temel yapı taşları ile oynamaya çalışıyorlar. Karşımızda, sistemi tabiri caizse içeriden yıkmaya çalışan bir güç var ve biz bunu sadece seyrediyoruz! Bu tasarı ya da düşünce laik devlet yapısının egemenliğini sekteye uğramasına neden olacaktır…

özgecan aslan

İmamlara, müftüye nikah kıyma izni nereden çıkıyor? Daha fazla kadın tecavüze uğrasın; daha fazla genç kız, masum “Özgecan”ın uğradığı duruma mı maruz kalsın?!..

Biçimsiz, altyapıdan yoksun 13 yaşındaki “çocuk gelinler”in ilerideki pişmanlıklarına mı şahit olacağız? 15 yaşındaki küçük kızın tecavüze uğradıktan sonra aile büyüklerinin bir araya gelerek anlaşması sonucu 30 yaşındaki adamla evlenmesine mi şahit olacağız? Evlendikten yıllar sonra da bu küçük kızların intiharlarına mı yoksa sokak ortasında namus cinayetlerine kurban gitmelerine mi tanık olacağız?! Karanlığa bir toprak daha mı atacağız?!..


“İmamlar nikah kıyarsa, bu ülkenin cemaati ne yapmaz?” sorusunun cevabını da siz okurlara bırakıyorum!..

İmamlara resmi nikah yetkisi: Kanun tasarısı mecliste!


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…