Avni Aker’den vazgeçerken kendinden vazgeçmek

Avni Aker sadece bir stadyum ismi değildi… Bir coğrafyanın, bir bölgenin, bir kentin ve İstanbul futbol egemenliğine başkaldırışın ve kazanışın somutlaşmış simgesiydi.

avni aker

Trabzonspor’a ağıt niyetinde bir sitem yazısıdır…

Yeni ve daha gelişmiş bir stat her kulübün hakkıdır. Ama yerini ve özellikle adını değiştirerek yeni bir stadınız olmaz. Başka bir stadınız olur ama o stat size ait olmaz… Çünkü ruhunu kaybeden bedenini kontrol edemez… Kişiliğin ve kimliğin yerini ve adını bıraktığın yerde kalır çoğunlukla…

Siz yeni ve daha görkemli bir stat kazandığınızı sandınız. Ama Avni Aker adından vazgeçerek, vazgeçilmesine boyun eğerek, tarihsel duruşunuzun son finalini yaptınız.


Böyle yapanlar genelde iflah olmazlar. İnönü ve görece de olsa Ali Sami Yen adına sahip kulüpler için de geçerlidir bu. Kimliği ve kişiliğine ihanet edenler genelde iflah olmazlar. Belki kazançlı çıkarlar ama kaybettikleri kazandıklarının yanında çok önemsiz ve değersiz kalır.

Zaten son 30 yıldır o İstanbul egemenlerin içine girmek, onlarla beraber söz sahibi olmak, o düzenin bir parçası olmak için yapmadığınız şey kalmadı. Hatta zaman zaman mafyatik başkanlarınız ile bir adım öne dahi geçtiniz. Futbol yönetiminin en tepesine ve etkili tüm yerlerine adamlarınız geldi. Lakin isyan ederek başardığınız ne varsa, aynısını yapmaya başladınız. Mağdurluktan mağdur etmeye varan bir çizgiye oturdunuz. Bölgecilik, adam kayırmacılık, tehdit, meydan okuma gibi olmadık işlere meylettiniz. Ve haliyle varolma nedenlerinizi kaybettiniz. Sözde sisteme entegre olarak, varolmaya devam edeceğinizi zannettiniz.

Bir kulübün, bir takımın en büyük erozyonu tarihsel kimliğinden ve varlık nedenselliklerinden kopuş ile başlar… Bunun en birincil göstergelerinden birisi tarihsel stat isimlerinden para ve siyasetin etkisi uğruna vazgeçmektir. Diğeri transfer politikaları ve özdeğerlere değer vermemektir. Çünkü nelerden vazgeçtiğin nereye yöneldiğini, nelerden vazgeçmediğin varlık nedenini belirler… Siz Avni Aker adının sadece bir kişi ismi ve bir stat adı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bazı adlar sizin hayatta varolma biçiminizi açıklarken, amacınızı ve o amaca ilişkin duruşunuzu belirler. Çünkü kurum, yapı adları sadece ad değil, tüm tarihinizdir.


Endüstriyel futbol, sizin her şeyden vazgeçerek başka bir takım ve kulüp olmanızı isteyebilir.

Direnerek içinde yer alabildiğiniz sürece size saygı duyar. Aksi halde sizi, siz olmaktan çıkarır. Oyunu kuralına göre oynamak başka, oyunun bir parçası olmak başka, senaryoyu yazmak çok başka şeylerdir.

Siz yeni bir senaryo yazmış bir kulüp ve takımdınız. Allahaşkına bundan neden ve niçin vazgeçtiniz. Şenol Güneşin yeri ve anlamı başka, Avni Aker adının anlamı ve yeri başkadır.


Bunu göremiyor musunuz?

Sporun yolsuzluktan korunması