Bilecik’i yakından tanıyın: Bir gezginin günlüğü

Osman Bey tarafından 1299 yılında Bizanslılardan alınan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun doğduğu şehir olarak anılan Bilecik’i daha yakından tanıyın…

bilecik gezi rehberi bozüyük söğüt ertuğrul gazi şeyh edebali

Eskişehir’i yakından tanıyın: Bir gezginin günlüğü başlıklı yazımda ele aldığım Eskişehir seyahatimden sonra rotamı Eskişehir’in kuzeybatısında yer alan Bilecik’e çevirdim. Otostop çekerek başlamış olduğum yolculuk yaklaşık 1 saat 15 dakika sonra son buldu ve Bilecik’e ulaşmış oldum. (Eskişehir ve Bilecik arası 85 km’dir.)

Bilecik’i (il plaka kodu, 11) yakından tanıyın

Kuruluş: M.Ö 3000 / 1299 Osmanlı topraklarına katıldı.


Nüfus: 218 bin (2017 verilerine göre)

Konum: Marmara Bölgesi

Rakım: 850 metre

İklimi ve Bitki Örtüsü: Yarı kurak / Bozkır, çayır, maki

Eğitim: Şeyh Edebali Üniversitesi (2007)

Bilecik gezilecek yerler

Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi

Osmanlı Devleti’nin 36 Padişahı ve devirleri hakkında bilgi vermek için hazırlanan Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi, Bilecik Belediyesi tarafından 27 Mayıs 2016 tarihinde açılmıştır.

Osmanlı padişahları tarih şeridi dış görünümü
Osmanlı padişahları tarih şeridi dış görünümü
Osmanlı padişahları tarih şeridi
Osmanlı padişahları tarih şeridi

Zincirli Kaya

Günümüzde Zincirli Kaya hakkında kesin bir belge ya da arşiv olmamakla birlikte bazı rivayetler mevcuttur; depremden etkilenmesi nedeniyle zincirle bağlandığı, Osmanlı döneminde infazların yapıldığı ve kervan yolunu kullananları rahatlatması amacıyla zincirlendiği düşünülmektedir. Ayrıca zincir Osmanlı döneminde takılmıştır, günümüzde Bilecik’e gittiğiniz vakit kaya üzerinde bulunan zincir semboliktir.

Zincirli kaya
Zincirli kaya

Orhan Gazi (Kurşunlu) Camii

1392 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından dedesi Orhan Gazi adına yaptırılan Orhan Gazi Camii Osmanlı tarihinin ilk kubbeli camii olma özelliği taşımaktadır. Kubbesi kurşunla kaplı olduğu için halk arasında Kurşunlu Camii olarak da anılmaktadır.

– Şeyh Edebali Türbesi

Osman Gazi’nin kayınbabası ve Osmanlı Devleti’nin fikir babası, manevi kurucusu olan Şeyh Edebali’nin cenazesinin bulunduğu türbedir.

Ertuğrul Gazi Türbesi

Ayrıca Kurtuluş Savaşı zamanındaki izler, Şeyh Edebali Türbesi’nin çevresinde hâlen görülebilir.


– Bilecik Saat Kulesi

1907 yılında Ertuğrul Gazi’nin sancak beyi Musa Kâzım Bey tarafından yaptırılmıştır. Yapı ilk kez 1987 yılında restore edilmiştir.

Bala Hatun Türbesi

Osman Gazi’nin eşlerinden biri ve Anadolu din adamı olan Şeyh Edebali’nin kızı Bala Hatun’un türbesidir.

Bilecik’in ilçelerinde bulunan önemli noktalar

– Ertuğrul Gazi Türbesi (Söğüt ilçesi)

Osmanlı Beyliği’nin kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi’nin cenazesinin bulunduğu türbedir.

– İnönü Şehitliği (Bozüyük ilçesi)

1921 yılında yaşanan İnönü Savaşlarının geçtiği cephede yer alan İnönü Şehitliği 844 mezardan oluşmaktadır ve 1930 yılında Milli Savunma Bakanlığı tarafından yaptırılmıştır.

– Metristepe Zafer Anıtı (Bozüyük ilçesi)

Kurtuluş Savaşı’nın ve İnönü Savaşları’nın yaşandığı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle “milletin makûs talihinin yenildiği yer” olan şehitlerimizin yüce anılarını yaşatmak amacıyla yapılan anıt.

– İntikamtepe Şehitliği (Bozüyük ilçesi)

Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşen çok sayıda askerin mezarlarının bulunduğu şehitlik. Mezarlardan birinin üzerindeki yazıda; “126. Alay, 3. Tabur, 9. Birlik Kahramanları burada şehit düştüler. 30–31 Mart 1921. Mezarları Zaferlerin Beşiği Oldu.” ibaresi yer almaktadır.

4 bin 200 şehidin kaydı olmasına rağmen isimleri bilinemediğinden sadece 141 mezar vardır. Şehitliğin ortasında küçük boyda mermerden bir anıt vardır. Üzerinde ise şöyle yazmaktadır:

“Ey Yolcu burada şu gördüğün mezar Türklerin İstiklâl abidesidir. Bir gökten bir göğe haykıran rüzgâr İnönü Cengi’nin Zafer Sesi’dir.”

Diğer önemli noktalar; Emirler Camii, Akkaldırım Camii, Osmanlı Arması Anıtı, Tarihi Değirmeni, Bilecik Kent Müzesi, Dursun Fakıh Türbesi, Yaşayan Şehir Müzesi, Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı.

Tavsiye!!! Seyahatinize başlamadan önce gideceğiniz şehre dair önceden bilgi edinmenizi ve görmek istediğiniz yerlerin rotasını çıkarmanızı önerebilirim. Bu sizlere ciddi anlamda zaman kazandıracak ve şehre olan yabancılığınızı giderecektir.


Seyahat öncesi hazırlık: Bir gezginin günlüğü (İdeal seyahat çantası nasıl hazırlanmalıdır?)

Gezgin diye kime denir?: Bir gezginin günlüğü