Bitcoin’e 2009 yılında sadece 27 dolar yatırım yapan Kristoffer Koch, şu an inanılmaz bir servetin sahibi!
2008 yılında Satoshi Nakamato tarafından ortaya çıkan sanal para birimi Bitcoin, aradan geçen yılların ardından popülerliğini iyice arttırdı ve internet alışverişi, oyun gibi piyasalarda kullanılmaya başlandı. Zamanla kendi borsasını oluşturan Bitcoin, bozdurularak paraya dönüştürülebilir hale geldi. Hatta ATM’leri bile oluşturuldu, örneğin Avrupa’daki ilk Bit coin ATM’si, Atatürk Havalimanı’nda kurulmuştu.
Sadece 27 dolar yatırım yaptı!
Kristoffer Koch, öğrenciyken yazdığı tez nedeniyle henüz emekleme dönemindeki Bit coin piyasasıyla tanışıyor ve 27 dolar karşılığında 5 bin Bit coin alıyor; fakat bunun üzerine pek düşmüyor. 2013 yılında ise bu yatırımını hatırlıyor. Aradan o kadar uzun zaman geçmiş ki şifresini dahi zar zor hatırlıyor. Güvenli cüzdanına giriş yaptığında ise kendisini güzel bir sürpriz karşılıyor:
Dört yıllık sürede 5 bin Bitcoin, katlanarak 900 bin dolara ulaşmış. 2015’te 1000 Bitcoin bozduraran Koch, Oslo’daki lüks semtlerden birinde daire satın almış. Kalan 4 bin Bitcoinin şu anki değeri ise yaklaşık 33,8 milyon dolar. Türk Lirası karşılığı ile yaklaşık 134 milyon TL. Belki o zamanlar ilerleyen yıllarda değerleneceğini düşünerek, belki de ‘bir yatırım yapayım da kenarda kalsın’ diye düşünen Kristoffer Koch, yaptığı yatırımı unutması sayesinde Bitcoin zengini oldu.
1 bitcoin (BTC) = 8461 Dolar
Nisan 2017 itibariyle çok hızlı yükselen Bitcoin (BTC) kuru, bugün itibariyle 8460 Dolar’dan işlem görüyor. Yani 1 BTC = 33 bin 420 TL.
Bitcoin madenciliği ve yatırımı nasıl yapılır?
Bit coin sanal bir para birimidir. Yani basılı bir kağıt para karşılığı olmayan herhangi bir ülke ile bağlantısı bulunmayan sanal para birimidir. Bit coin üretimine coin madenciliği deniyor. Önceleri bilgisayarların işlemcileri ile yapılan bu işlem şimdilerde yüksek kapasiteli ekran kartları aracılığı ile gerçekleştiriliyor.
İşin bir de madencilik yapmak için bu işe yatırım yapanlar tarafı var. Gün geçtikçe sanal para birimlerinin algoritmaları zorlaştığı için elde edilen coin miktarı azalıyor. Buna ülkemizde yüksek olan elektrik fiyatlarını da koyarsanız attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmiyor. Tabi hazır alt yapısı olan veri merkezleri bundan istisnadır.
Aslında tavsiye edilen kaybettiğinizde üzülmeyeceğiniz bir miktarı aylık olarak bu sanal para birimlerinden birine yatırmak. Örneğin her ay 100 TL’lik Bit coin alıp güvenli bir cüzdanda sakladığınızda birkaç sene sonra belki de bir araba alacak paranız olabilir. Değer kaybettiği veya çalındığında da dünyalar başınıza yıkılmamış olur. Bit-coin madenciliği ve yatırımı nasıl yapılır?