Çiftlik Bank nedir? Neden inceleme başlatıldı?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, son dönemde vatandaşlar tarafından saadet zinciri olduğu iddiasıyla şikayet konusu olan Çiftlik Bank isimli sanal oyun için inceleme başlattı.

Çiftlik Bank nedir? Neden inceleme başlatıldı?

Edinilen bilgilere göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına son dönemde yapılan başvurularda, sanal çiftlik oyunu olarak bilinen “Çiftlik Bank” isimli gelir vadeden sistemin yasal olup olmadığı soruldu. Vatandaşların, söz konusu oyunun, piramit satış sistemi olabileceği iddiasıyla denetim yapılmasını talep ettiği öğrenildi.

Bakanlık da son dönemde yazılı ve görsel medyada sıklıkla gündeme gelen, ihbar ve şikayetlere de konu olan sanal çiftlik oyununa ilişkin, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında harekete geçti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, “Çiftlik Bank” isimli sistemi işlettiği anlaşılan Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.‘nin de bulunduğu bazı şirket ve organizasyonları denetim kapsamına aldı. Bakanlığın, benzer yapıların tespiti ve denetimine ilişkin çalışmalarının devam ettiğine işaret edildi.


Çiftlik Bank nedir?

İddiaya öre 200 bin TL yatırana aylık 50 bin lira kazanç vaadiyle sanal çiftlik hayvanları satan KKTC merkezli ÇiftlikBank, aslında İnternet üzerinden oynanan sanal bir oyun. Kişiler siteye üye olduktan sonra sanal tarım yatırımları gerçekleştiriyor.

Yatırdığı paraya göre, tavuk, arı veya keçi satın alıyor. Üyelere, sanal yatırımın ardından yüzde 40’a yakın kazanç sağlandığı iddia ediliyor. Sistem içindeki ödeme trafiği ise Papara adı verilen bir yazılım kullanılarak sağlanıyor.

ÇiftlikBank’ın sermayedarı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) menşeli “Fame Game Software Ltd” isimli firmanın sermayesinin 100 bin dolar olduğu iddia ediliyor.


Şirketin CEO’su 27 yaşındaki Mehmet Aydın birçok yatırım yaptıklarını belirtiyor. Gerçekte hayvan aldıklarını onların yemi ve samanını da ürettiklerini söylüyor. Şirket, tanesinin 10-15 TL’ye satıldığını öne sürdüğü mavi yumurtayla para kazandığını iddia ediyor.

Server’ın adını Diriliş yaptık

Şirketin CEO’su olduğu belirtilen Mehmet Aydın, Twitter’dan paylaştığı mesajda “Son zamanlarda Çiftlik Bank ailemize, firmamıza yapılan karalama çalışmalarına, büyümemize engel olma çabalarına karşı hep birlikte dimdik durduk. Bu sebeple 1.Server (Ceres) ismini “DİRİLİŞ” olarak değiştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Çiftlik Bank mercek altında

Kısa sürede on binlerce üyeye ulaşan ÇiftlikBank, birçok soru işareti barındırıyor. 200 bin TL yatırana aylık 50 bin lira kazanç vaadiyle sanal çiftlik hayvanları satan KKTC merkezli şirketin hesapları incelenecek.

Çiftlik Bank CEO'su Mehmet Aydın
Çiftlik Bank CEO’su Mehmet Aydın (sağda)

Çiftlik Bank’tan açıklama: Gerçek, yasal bir ticari organizasyonuz

Konuyla ilgili olarak Çiftlik Bank tarafından yapılan açıklamada iddialar reddedilerek şöyle denildi:


“Firmamız haberde anılan yasa dışı hiçbir organizasyona benzemediği gibi tüm yatırımları gerçek, üretimleri gerçek, satışları gerçek ve iştirakçileri gerçek bir yasal ticari organizasyondur. Üretim ve tesislerimizin tamamı Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ve Maliye Bakanlığı’ndan izinler alınarak çalışmalarını sürdürmektedir. Yıl sonuna kadar 150’yi bulacak şarküterilerimizde yer alan baldan zeytine, peynirden mavi yumurtaya tüm ürünler Çiftlik Bank markası ile kendi üretimlerimizden oluşmaktadır” denildi. (Kaynak: Hürriyet)

Bağdat Caddesi’nde gayrimenkul krizi: Konut yatırımı durdu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.