Dünyanın en çok ziyaret edilen 10 popüler müzesi

Zaman yolculuğunun simgesi müzeler, seyahatseverlerin sıkça ziyaret ettiği alanların başında geliyor. Dünyanın en çok ziyaret edilen 10 müzesi hangisi?

Dünyanın en çok ziyaret edilen 10 popüler müzesi
Fotoğraf: British Museum (Londra, İngiltere)

Dünyanın birçok yerinde, farklı dönemlerden kalma eserlere ev sahipliği yapan çok önemli müzeler bulunuyor. Özellikle bazı müzelerin ünü dünyanın her yerine yayıldığı için ülkeyi ziyaret eden turistler tarafından oldukça ilgi çekiyor ve ülke turizmine büyük katkı sağlıyor.

Gezginlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında müzeler geldiğini belirten Yoldasin.com kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Eda Özsoy, müzelerin özellikle tarih ve kültür odaklı rotaların vazgeçilmezleri arasında olduğunu, dünyada farklı ilgi ve zevklere hitap eden müzeler bulunduğunu söyledi. Özsoy, bu amaçla gezginler için geçtiğimiz yıl dünyanın en çok ziyaretçi çeken müzelerini kaleme aldıklarını sözlerine ekledi.


Dünyanın en çok ziyaret edilen 10 popüler müzesi:

1- Çin Ulusal Müzesi, Pekin, Çin

2016 yılı ziyaretçi sayısı: 7 milyon 550 bin

Çin Ulusal Müzesi, Pekin, Çin
Çin Ulusal Müzesi, Pekin, Çin

Başkent Pekin’de yer alan Çin Ulusal Müzesi, her yıl artan ziyaretçi sayısıyla 2016 yılında dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi olarak dikkatleri çekiyor. Bu unvanı Paris‘teki Louvre Müzesi’nden alan Çin Ulusal Müzesi’ni 2015 yılına oranla yüzde 3.6’lık bir artışla 7 milyon 550 bin kişi ziyaret etti.

Tiananmen Meydanı’nın doğusunda kalan müzenin kapalı alanı yaklaşık 200 bin metrekare büyüklüğüyle misafirlerini ağırlıyor. Müzede Çin tarihi ve kültüründen Buda heykellerine kadar birçok önemli eser bulunuyor. 1959 yılında açılan müzenin renovasyon çalışmaları tam 4 yıl sürdü. 2011 yılında tekrar açılan müze dünyanın en büyük modern müzeleri arasında gösteriliyor.

2- Ulusal Hava ve Uzay Müzesi, Washington, ABD

2016 yılı ziyaretçi sayısı: 7 milyon 500 bin

Ulusal Hava ve Uzay Müzesi, Washington, ABD
Ulusal Hava ve Uzay Müzesi, Washington, ABD

ABD’nin başkenti Washington’daki Ulusal Hava ve Uzay Müzesi (Smithsonian National Air and Space Museum) 7,5 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. 2015 yılına göre ziyaretçi sayısında yüzde 8.7’lik bir artış yaşayan Ulusal Hava Uzay Müzesi’nde dünyanın en büyük hava ve uzay aracı koleksiyonu bulunuyor.

1976 yılından beri hizmet veren müzenin iki binasında içinde binlerce ürün sergileniyor. Havacılık, gezegen bilimleri ve uzay keşifleri konularıyla alakalı sergiler vitrinlerde yer alıyor.

Aynı zamanda müzede bazı eğitim programları, aktiviteler, konferanslar ve performanslar sunuluyor. Uçuş bilimi ve teknolojisi hakkında yapılan uygulamalar düzenli olarak gelen ziyaretçilere aktarılıyor.

3- Louvre Müzesi, Paris, Fransa

2016 yılı ziyaretçi sayısı: 7 milyon 400 bin

Louvre Müzesi, Paris, Fransa
Louvre Müzesi, Paris, Fransa

Fransa’nın başkenti Paris, çok özel bir müzeye ev sahipliği yapıyor. Ülke turizmine de büyük katkı sağlayan Louvre Müzesi, dünyanın en büyük müzesi konumunda bulunuyor. Louvre, dünyanın birçok noktasından ziyaretçi ağırlasa da, geçtiğimiz yıl terör nedeniyle ziyaretçi sayısında 2015 yılına oranla yaklaşık 1 milyon 300 bin azalma yaşamış. Ancak müze hala Fransa’nın en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor.

Peki bu müzede neler var? Baştan söylemek gerekir ki, müzenin tamamını gezmek için 2-3 gün bile yeterli olmayabilir. Louvre Müzesi’nde, dünyaca ünlü ressamların eserleri görebiliyor. David, Rembrandt, Rubens ve Da Vinci gibi birçok ünlü ismin eserleri sergileniyor. Burası ayrıca Fransa’nın ilk devlet müzesi olarak kayıtlarda yer alıyor.

4- The National Museum of Natural History, Washington, ABD

2016 yılı ziyaretçi sayısı: 7 milyon 100 bin

The National Museum of Natural History, Washington, ABD
The National Museum of Natural History, Washington, ABD

ABD’nin başkenti Washington bir önemli müzeye daha ev sahipliği yapıyor. Geçen yıl 7 milyon 100 bin kişinin ziyaret ettiği The National Museum of Natural History, 2015’e oranla yüzde 2.9’luk artışla dördüncü sırada yer alıyor. Burası, ABD’deki National Mall’da bulunan bir doğa tarihi müzesidir.

The National Museum of Natural History’de bulunduğumuz gezegenin hikayesini, yaşamın keşfi ile ilgili araştırmalar, aktiviteler, sergiler ve toplanan kaynaklar sergileniyor. Müze devasa büyüklüğüyle dünyanın her yerinden gelen misafirlerini ağırlıyor. Toplam 18 futbol sahasından daha geniş bir alana yayılan bu müze dünyanın en büyük doğal tarih koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

5- Metropolitan Sanat Müzesi, New York, ABD

2016 yılı ziyaretçi sayısı: 6 milyon 700 bin

Metropolitan Sanat Müzesi, New York, ABD
Metropolitan Sanat Müzesi, New York, ABD

Metropolitan Sanat Müzesi, dünyanın en büyük ve en önemli müzelerinden bir tanesi konumunda bulunuyor. 1870 yılında kurulan Metropolitan Sanat Müzesi’nde, dünyanın önde gelen ressamlarına ve heykeltıraşlarına ait eserler sergileniyor. Müzede yaklaşık 2 milyonun üzerinde eser bulunuyor.

Müzede Paul Cezanne’dan Gustav Klimt’e, Greco’dan Rauschenberg’e kadar aklınıza gelebilecek birçok ünlü sanatçının eserleri yer alıyor. Geçtiğimiz yıl 6.7 milyon ziyaretçisiyle dünyanın en çok ziyaret edilen sanat galerisi unvanını kazanan bu müzeyi ABD’ye giden sanatseverler görmeden ayrılmıyor.


6- British Museum, Londra, İngiltere

2016 yılı ziyaretçi sayısı: 6 milyon 420 bin

British Museum, Londra, İngiltere

Kuruluşu 1700’lü yıllara dayanan Londra’daki British müzesi, eski çağ ve etnografya koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor. Londra’nın sembollerinden biri haline gelen müze, ev sahipliği yaptığı eserlerle şehrin en geniş tarihi dokusunu oluşturuyor.

Doğa bilimci olan Sir Hans Sloane’nin bıraktığı 69.253 parça olduğu söylenen eserler koruma altına alınıp müze oluşturulmuş. 300 yıllık bir tarihi barındıran eserleri ile aynı zamanda dünyanda ilk kurulan müze unvanına da sahip Londra British Museum, Fransız mimari üslubu ile inşa edilmiş.

Bu müzenin geçtiğimiz yıllara oranla ziyaretçi sayısında azalma gözlemleniyor. 2015 yılına göre ziyaretçi sayısında % 5.9’luk bir gerileme yaşanan müzede, bu sayının önümüzdeki dönemlerde artacağı düşünülüyor.

7- Şangay Bilim ve Teknoloji Müzesi, Şangay, Çin

2016 yılı ziyaretçi sayısı: 6 milyon 316 bin

Şangay Bilim ve Teknoloji Müzesi, Şangay, Çin
Şangay Bilim ve Teknoloji Müzesi, Şangay, Çin

Çin’de yer alan bu müze, bilim ve teknolojiye merakı olmayanların bile ilgisini çekiyor. Müzede birbirinden farklı temalar konu ediliyor. Dünyayı keşif, robotlar dünyası, hayvanlar alemi gibi birçok kişide merak uyandırabilecek onlarca konu bulunuyor. Ancak bunlar arasında en çok ilgiyi bilimsel deneylerin sergilendiği bölüm geliyor.

Zihin gücüyle hareket ettirilen nesnelerden, göz yanılmalarına kadar birçok ilginç olaylar ziyaretçilerle buluşuyor. Burada ayrıca teknoloji ve bilim alanında eğitim içeren gösteriler de yapılıyor. Buraya olan ilgi her geçen dönem artıyor. Öyle ki, 2015 yılına göre ziyaretçi sayısında yüzde 6.2’lik bir artış gözlemleniyor.

8- Ulusal Galeri, Londra, İngiltere

2016 yılı ziyaretçi sayısı: 6 milyon 263 bin

Ulusal Galeri, Londra, İngiltere
Ulusal Galeri (National Gallery), Londra, İngiltere

1824 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’nın en işlek meydanı olan Trafalgar Square’de kurulan Ulusal Galeri (National Gallery) 2300’den fazla parçanın olduğu koleksiyona sahip muhteşem bir müze olarak öne çıkıyor.

13-20. yüzyıl aralığındaki birçok çok tabloya sahip olan müzede dünyaca ünlü sanatçıların eserleri bulunuyor. Londra’daki birçok müze gibi ücretsiz olan Ulusal Galeri’de Leonardo da Vinci, Bellini, Van Gogh gibi sanatçıların eserleri misafirleri büyülüyor.

9- Vatikan Müzeleri, Vatikan

2016 yılı ziyaretçi sayısı: 6 milyon 67 bin

Vatikan Müzesi, Vatikan
Vatikan Müzesi, Vatikan

Katolik dünyasının ruhani merkezi olan Vatikan’da yer alan bu müze dünyanın en değerli hazinelerini barındırıyor. Önemli sanat eserlerine ev sahipliği yapan müzede toplam 54 galeri bulunuyor. Bu galerilerden en değerlisi ise Sistine Şapeli’dir.

Vatikan Müzesi’nde Eski Mısır, Antik Yunan ve Büyük Roma İmparatorluğundan kalma eserler bulunuyor. Raphael, Micheangelo ve Donatello gibi Rönesans döneminin en ünlü sanatçılarının en değerli eserleri de yine Vatikan Müzesi’nde yer alıyor.

10- Tate Modern, Londra, İngiltere

2016 yılı ziyaretçi sayısı: 5 milyon 839 bin

Tate Modern, Londra, İngiltere
Tate Modern, Londra, İngiltere

Tate Modern Müzesi, Londra’da yer alan ulusal ve uluslararası modern sanat eserlerinin sergilendiği bir müze olarak dikkat çekiyor. Burada modern İngiliz sanatının en önemli isimlerinin eserleri bulunuyor.

Aralarında Lynn Chadwick, Henry Moore, Barbara Hepworth, Francis Bacon, David Hockney, Richard Smith, Frank Bowling, Peter Black, Tony Cragg, Barry Flanagan gibi sanatçıların çalışmaları oldukça dikkat çekiyor.


Burası, 2015 yılına göre en çok artış gösteren müze olarak kayıtlara geçiyor. 2016 yılında 5 milyon 839 bin ziyaretçisiyle yüzde 23.9’luk bir artış yaşayan Tate Modern’in önümüzdeki yıllarda üst sıraları zorlayacağı konuşuluyor.

Paris’te kaçırmamanız gereken 5 müze


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.