Meclis Başkanı adayları kimler? TBMM Başkanlık seçimi ne zaman?

Meclis Başkanlığı seçimi için adayların başvuru süreci bugün başladı. CHP, HDP ve MHP’nin adayları belirlenirken AK Parti’nin adayı henüz açıklanmadı. Meclis Başkanı seçimi ne zaman olacak? İşte detaylar…

Partilerin Meclis Başkanı adayları kimler? Seçim ne zaman? CHP, MHP ve HDP'nin adayları belli oldu! AK Parti'nin adayı kim olacak?

CHP, HDP ve MHP‘nin Meclis Başkanı adayları belli oldu. CHP’den İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, HDP’den Hakkari Milletvekili Selma Irmak, MHP’den ise İstanbul Milletvekili Celal Adan, Meclis Başkanı adayları olarak açıklandı.

AK Parti‘nin Meclis Başkanı adayı konusu belirsizliğini koruyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın, MYK toplantısında, kurmaylarına adaylık tercihini Kahraman’ın kendisine bıraktığını söylediği, sonra da Kahraman ile görüştüğü belirtiliyordu. Görüşme öncesinde İsmail Kahraman‘ın bir dönem daha Meclis Başkanı olacağı kulislerde konuşuluyordu. Ancak görüşme sonrası tablonun değişebileceği ifade ediliyor.


CHP’nin Meclis Başkanı adayı Zekeriya Temizel

CHP’nin Meclis Başkanı adayı İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel olacak. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yaptığı açıklamada, adaylık sürecinin başlamasının ardından gelecek hafta TBMM Başkanlığı adaylığı için başvuruda bulunacaklarını bildirdi. Özel, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Engin Özkoç ve kendi imzasıyla TBMM Başkanlığı için CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel adına adaylık başvurusunda bulunacaklarını açıkladı.

MHP’nin Meclis Başkanı adayı Celal Adan

CHP’nin adayı eski Maliye Bakanı ve BDDK Başkanı Zekeriya Temizel. HDP’nin adayı ise tutuklu milletvekili Selma Irmak olacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de MHP’nin kendi adayını çıkaracağını açıklamıştı. Habertürk TV’nin geçtiği bilgiye göre; MHP’nin adayı da Celal Adan olarak açıklandı.

AK Parti’de Burhan Kuzu’yu ikna etme çabası

Yıllardır Meclis Başkanlığı hayali kuran Kuzu’nun kendisi dışında bir isimde karar kılınması halinde nasıl bir tavır sergileyeceği merak konusu. Kulislerde Ak Parti yöneticilerinin bir başka isimde karar kılınması halinde adaylık başvurusu yapmaması konusunda Kuzu’yu ikna etmeye çalıştıkları konuşuluyor.

AK Parti’de muhtemel adaylar kimler?

Ak Parti’de olası diğer adaylar arasında bugüne kadar Başbakan Yardımcısı BEKİR BOZDAĞ, Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, TBMM başkanvekilleri Ayşe Nur Bahçekapılı ve Ahmet Aydın, Grup başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Naci Bostancı, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, eski Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı ve İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu’nun isimleri dillendirildi.


MHP’nin adayı Celal Adan kimdir?

Celal Adan
Celal Adan

MHP’nin Meclis Başkanı adayı Celal Adan, 10 Eylül 1951’de Ağrı Tutak’ta doğdu. Baba adı Temur, anne adı Fatma’dır. Orman Yüksek Mühendisi; İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesini bitirdi. 21 ve 24. Dönemde İstanbul Milletvekili seçilen Celal Adan, Plan ve Bütçe Komisyonu, Adalet Komisyonu ve Türkiye-İtalya Parlamentolararası Dostluk Grubu Üyeliği yaptı. Orta düzeyde İngilizce bilen Adan, evli ve 2 çocuk babasıdır.

CHP’nin adayı Zekeriya Temizel kimdir?

Zekeriya Temizel
Zekeriya Temizel

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, 1948’de Tokat Çırdak’ta doğdu. Sivas Lisesi (1966) ve AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. Lisans üstü eğitimini Fransa’da Strasbourg Louis Pasteur Üniversitesinde yaptı (1982).

Avrupa Para Sistemi ve Avrupa Ortak Tarım Politikaları konularında araştırmalarda bulundu. OECD Mali İşler Bölümünde çalıştı (1985). Maliye Bakanlığında Maliye Müfettişi, Maliye Başmüfettişi, Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, İstanbul Defterdarı, Gelirler Genel Müdürü olarak görev aldı (1970-1995).

BDDK Başkanı olarak görev yapan Temizel, kurumun kuruluşunu gerçekleştiren isim. Basın İlan Kurumunda Yönetim Kurulu Üyeliği, çeşitli basın-yayın kuruluşlarında köşe yazarlığı, Ülke Politikaları Vakfında Başkanlık yaptı. 2005-2015 yıllarında ileri teknoloji ile üretim yapan 2 şirketin yönetim kurulu başkanlıklarını üstlendi. Ombudsman adlı araştırma kitabı ile Çekerek Kıyılarında adlı anı-romanı bulunmaktadır.

tbmm meclis başkanı adayları

Meclis Başkanlığı seçimi ne zaman?

Meclis Başkanlığı seçiminin 17-21 Kasım tarihleri arasında yapılması bekleniyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, öne çıkan tarihin 20 Kasım Pazartesi olduğu söylemişti.

TBMM Başkanı nasıl seçilir?


1. TUR: 367 oy (3’te 2 çoğunluk aranır)
2. TUR: 367 oy (3’te 2 çoğunluk aranır)
3. TUR: 276 oy (Salt çoğunluk aranır)
4. TUR: 3. turda en çok oyu alan 2 aday yarışır.

Erdoğan’dan AK Parti için seçim ittifakı talimatı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.