Ümmiye Koçak: O bir başarı hikayesi

New York Avrasya Film Festivali’nde ödül almış, uzun metrajlı Yün Bebek filminin yazarı ve yönetmeni. Cristiano Ronaldo ile reklam filmi çekmiş biri. Ümmiye Koçak…

 Ümmiye Koçak: O bir başarı hikayesi

Baltalayan dış seslere kulak tıkayıp içindeki sese kulak veren ve hayallerini dokunabilir kılan her kim varsa hikayesi paylaşılmalı yazısı sündüre sündüre yazılmalı.

İşte taktire şayan bir hikaye daha! Duydunuz, okudunuz belki de seyrettiniz Ümmiye Koçak teyzemin hikayesini.

O bir ödüllü yönetmen, o bir oyun yazarı, o bir oyuncu ve o bir tiyatronun kurucusu…


Muğla’nın bir köyünde başlayan inanç hikayesi kıtalar ötesi bir yol hikayesine nasıl da dönüşüvermiş.

Ümmiye Koçak, ‘Sinemada En İyi Asyalı Kadın Sanatçı’ ödülü

New York Avrasya Film Festivali’nde ‘Sinemada En İyi Asyalı Kadın Sanatçı’ ödülüne sahip bir Anadolu Kadını Ümmiye Koçak.

Aslan Köy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nun Kurucusu, 5. Sınıfların Sosyal Bilgiler Kitabı’nda Anadolu kadının başarı hikayesi altında işlenecek olan konunun örnek kahramanı.

Şu bildiğimiz dünyaca ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo’nun reklam partneri. 49. Antalya Film Festivali’nde galası yapılan ‘Yün Bebek‘ adlı uzun metrajlı filmin yazarı ve yönetmeni.

 Ümmiye Koçak: O bir başarı hikayesi

Ümmiye Koçak’ın yazdığı oyunlar, öyküler ve ödülleri

Yazdığı Oyunlar : Erik Eşkisi, Ozon Tapakası, Kara Kuyu, Doktor Beleş, Turunçgil Hayattır, Çicekler Solmasın, Hasret Çiçekleri

Öyküleri:  Yün Bebek ,Vatan Sevgisi, Irazcanın Düşleri, Kanayan Yara, Kader, Obruk, Ayaksız Ayakta Durmak, Baba Ben Geldim, Muhtar Adayı Hasret Ana.

Ödülleri:

  • Adana Uluslararası Tiyatro Festivali Ödülü.
  • Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali Ödülü.
  • Darüşşafaka Eğitim Kurumları Girişimcilik Ödülü.
  • Bornova Uluslar Arası Kadın Sanatcıları Festivali Ödülü.
  • Toros Koleji Eğitime Destek Ödülü.
  • Sivil Toplum Örgütleri (KADER) Kadında Şiddete Hayır Destekleme Ödülü.
  • Mersin Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yılın Sanat Ödülü.
  • TİKAV- 2012 Anneler Okulu Projesine Destek Ödülü.
  • Samsun Sivil Toplum Örgütü Girişimcilik Ödülü.
  • New York Avrasya Film Festivali: Sinemada En İyi Kadın Sanatçı Ödülü.
  • Samsun sivil toplum örgütü girişimcilik ödülü, KAGİDER Özel juri ödülü.

Oynadığı Diziler: İstanbul, Hanımın Çiftliği, Hayat Devam Ediyor, Hanımın Çiftliği, Kasaba, Seher Vakti.

 Ümmiye Koçak: O bir başarı hikayesi

Evet o bizden biri, içimizden biri, aramızdaki fark ne diye sorarsanız…

Kendine inanmış bir ruh,

Sosyal sorumluluk besleyen bir birey,

İleriye adı atma korkusunun üzerine gitmiş bir girişimci,

Merakını ve beğenisini üretmeye çarklamış bir usta…


1957 Adana doğumlu, 10 çocuklu bir ailenin ferdi, bu kalabalık nüfusta ekonomik nedenlerden dolayı ilkokul sonrası okuyamıyor ama tahsilini kendince devam ettiriyor. Evlendikten sonra Mersin Aslan Köyü’nde yaşamına üç evladıyla birlikte devam ediyor.

Hikayenin başladığı nokta ise yaşadığı köyün okuluna Tarsus’tan gelen bir grup öğrencinin sergilediği gösteri.

‘Tiyatroya, tiyatronun ne olduğunu bilmeden başladım ‘

Bu gösteriden çok etkilendiğini ve köy yaşamının zorluklarını, kadınların yaşadığı sorunları anlatmak, kadınların sesini duyurmak için neden olmasın diyor ve 2011 yılında ‘Aslan Köy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nu oluşturuyor. Ve farklı karakterlerle oyunlar sergilemeye başlıyor bu topluluk.

İlk sergiledikleri oyun olan ‘Taş Bademleri ‘ ile ilk adımlarını atıp sonrasında bir adım ileriye giderek kendi köy kadınlarının sıkıntılarını dile getirmek için yazdıkları ‘Kadının Feryadı’ adlı oyunu sergiliyorlar ve devamında yukarıda da yazmış olduğum diğer oyunlarla sahne almaya devam ediyorlar.

Ümmiye Koçak bu güne kadar 15 Tiyatro eseri yazıyor ve Aslan Köy Kadınlar Topluluğu Türkiye’nin dört bir yanında 20 bin kez sahne alıyorlar ve binlerce seyirci karşında.

En son olarak kadına karşı şiddet sorununu anlattığı ‘ Yün Bebek’ filminin  New York Avrasya Film Festivalinde galası yapıldı ve ‘Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı’ ödülünü kazandı.

En magazinsel tarafı ise kendi yazdığı ve yönettiği Cristiano Ronaldo ile çektiği reklam filmi oldu.

 Ümmiye Koçak: O bir başarı hikayesi5. sınıf Sosyal Bilgiler kitabında bir kadının azim ve başarı hikayesi olarak yer alması da ayrıca bir başarı ve mutluluk Ümmiye Koçak için.

Ümmiye Koçak’ı araştırırken bir yazıda bir demecine denk geldim ve paylaşmadan edemeyeceğim. Bir kanalın bir haberinde ‘ Ümmiye Koçak Milli Eğitim Müfredatında ama  Atatürk Müfredat dışı’ başlığı atılıyor ve Ümmiye teyzem bir ‘Cumhuriyet Kadını’ olarak cevap veriyor.

‘Televizyondan, basından gördüm kitaplarda yer alacağıma, sevinmemek mümkün değil. Çok sevindim, gurur verici bir şey. Tek hayalim çocuklara ve çok büyük bir kitleye ulaşmaktı. Çocukların ders kitaplarında olması onur ve gurur verici bir şeydir. Çünkü hayalim de buydu. Torunlarıma iyi bir isim bırakmaktı, ama üzülmedim mi tabi ki üzüldüm.’

Çünkü şöyle denildi, müfredatta değişiklikler oldu, Ümmiye Koçak müfredata konuldu, Atatürk kaldırıldı. Bu ne derece doğru ne derece yanlış onu bilmiyorum. Çünkü Atatürk’ümüzü inkar etmek mümkün değil. Dünümüzü hatırlamasak, unutursak, yarın öbür gün biz de dün olacağız, unutuluruz. Biz geçmişimize sahip çıkalım ki geleceğimize de başkaları sahip çıksın. Onun için herkesin yeri ayrıdır, Atatürk’ümüzün yeri bambaşkadır.”

Bugün nefes alıyorsam Atatürk’ün sayesinde alıyorum.

“Bize kadınlık haklarımızı ilk önce Atatürk verdi. Tabi ki kitaplarda, müfredatta ben de olmalıyım, Atatürk’üm de olmalı. Atatürk’ün ders kitaplarından çıkarılması mümkün değildir. Gerçeklik payı nedir bilmiyorum ve inanmıyorum. Kendimin olması gurur verici bir şey, sevindim. Fakat atılan başlıklara çok üzüldüm.

Atatürk’ün yanında olmak çok onur verici ama beni o şekilde lanse etmeleri beni çok üzdü. Her zaman dediğim gibi ben Atatürkçü, çağdaş, laik bir kadınım. Bugün nefes alıyorsam Atatürk’ün sayesinde nefes alıyorum. Biz bugünlere kolay gelmedik. Kız çocuklarının diri-diri toprağa konulduğu tarihten bu yana mücadele ediyoruz. Biz geçmişimizin iyiliklerini de kötülüklerini de unutmamalıyız. Onun için ne geçmişimizdeki kahramanları ne de Atatürk’ü ne de bugünkü kahramanlarımızı unutmamalıyız.”


Güzel bir yaşam hikayesi daha ve Ümmiye Koçak tanını çıkarıyor hikayesinin. Bir hedefi bir amacı olan herkesle feyz alırız umarım.

Muazzez İlmiye Çığ: Muazzam Muazzez’den 100 yaş sırları


Nihal Çalışkan
1980 Nisan doğumlu. Kendini ve hayatı keşif sürecinde, hayatına giren her bir ruhta kendini buluyor. Dünün dünde kaldığını hatırlatıyor bazen kendine, bugünü, anı yaşamanın keyfini sürmek en büyük derdi. Bilinmeyen on yüz bin ihtimalli yarına umutla ve keyifle ve neşeyle ve merakla gözlerini dikmiş durumda. Bilinmeyeni öğrenmek, görünmeyeni görmek, duyulmayanı duymak çabasında. Farkındalıklarını artırıyor ve şifa ve şefkat ile bazen hırçın, bazen deli dolu, bazen sakin, bazen çocuk gibi bazen çok keyifli ve bazen de uzun uzun susarak sadece sevmeyi bilen kalbi ile yaşıyor…