Çanakkale’yi yakından tanıyın: Bir gezginin günlüğü

Bir şehir düşünün ki hem tarih koksun hem doğasıyla büyülesin hem adına şiirler yazılsın hem şarkılar söylensin; işte o şehrin adıdır Çanakkale!

Çanakkale gezi rehberi gezilecek görülecek yerler

Bursa’yı yakından tanıyın: Bir gezginin günlüğü başlıklı yazımda ele aldığım Bursa seyahatimden sonra rotamı Bursa’nın batısında yer alan Çanakkale’ye çevirdim. Şehirlerarası yolcu otobüsü ile başlamış olduğum yolculuk yaklaşık 4 saat sonra son buldu ve Çanakkale’ye ulaşmış oldum. (Bursa ve Çanakkale arası 270 km’dir.)

Çanakkale (il plaka kodu, 17)

Kuruluş: M.Ö 8000 /1916’da Osmanlı topraklarına katıldı.


Nüfus:  519 bin (2017 Ocak verilerine göre)

Konum: Marmara Bölgesi

Rakım: 2 metre

İklim ve Bitki Örtüsü: Ilıman / Maki, bozkır, orman

Eğitim: 18 Mart Üniversitesi (1992)

Çanakkale gezilecek yerler

Çanakkale Kordon

Çanakkale’nin sahil şerididir. Sahil boyunca yürüyebilir, dondurma yiyebilir, balık tutabilir, mekânlara oturabilir yahut denize karşı sevgilinizle dalgaların eşliğinde romantik bir an yaşayabilirsiniz.

Çanakkale Kordon

Aynalı Çarşı

1890 senesinde şehrin Musevi cemaatinin ileri gelenlerinden Eliyau Hallio tarafından yaptırılmıştır. Çarşının asıl adı “Passage Hallio”dur. Ancak girişinde her iki taraftaki aynalardan ötürü Aynalı Çarşı olarak ünlenmiştir.

Aynalı Çarşı çanakkale

Çanakkale Şehitleri Anıtı

1915 yılında I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşları’nda hayatını kaybeden Türk askerlerin anısına yaptırıldı. Dört ayak ve bir kubbeden oluşan 41,7 metre yüksekliğindeki yapı, Feridun Kip, İsmail Utkular ve Doğan Erginbaş tarafından tasarlanmıştır. Temeli 19 Nisan 1954 tarihinde atılmış ve 21 Ağustos 1960 tarihinde ziyarete açılmıştır.

çanakkale şehitleri anıtı

Yanında Mehmetçik Anıtı, Türk Bahçesi, Mustafa Kemal Çanakkale’de Anıtı, Yaralı Asker Anıtı, Meçhul Asker Kabri ve Türk Şehitliği bulunur.


Abidenin resmi açılışı, Anafartalar Zaferi’nin 45. yıl dönümüne denk gelen 21 Ağustos 1960 tarihinde gerçekleşti. Abidenin açılışını dönemin Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Cevdet Sunay yaptı.

57. alay çanakkale şehitliği şehitler anıtı abidesi

Abidenin bakım ve personel işleri, 1962 yılında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı’na devredildi. Orman Genel Müdürlüğü, Gelibolu yarımadasını 1973’t “millî park” ilan etti.

çanakkale şehitlik

1971 yılında İngiliz Kraliçesi II. Elizabeth’in de bulunduğu bir törende abidenin altında bir savaş müzesi açıldı. Burada Çanakkale Savaşları’ndan kalma kalıntı ve dokümanlar sergilenmeye başladı. Savaş Eserleri Müzesi daha sonra Kabatepe Müzesi’ne taşınmıştır.

çanakkale şehitler abidesi

Ana kaidenin ayaklarındaki rölyefler 2002 yılında tamamlanmış, 2004 yılında tören alanı ve sembolik şehitlikte değişiklikler yapılmıştır. 2005 yılında restorasyondan geçen anıt, 2007 yılında bulunduğu alana yeni şehitlik inşa edilmesiyle son şeklini aldı.[5] Sembolik kabirlerde üzerinde şehitlerin isimleri yazan çift cam şeklindeki kabir taşları değiştirildi. Saydamlık ve yağış nedeniyle okunamaz durumdaki isimleri belirgin hale getirebilmek için camların arasına Türk Bayrağı motifli saydam olmayan plakalar yerleştirildi.

Saat Kulesi

Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından 1896’da yaptırılan kule 20 metre yüksekliğinde olup beş katlıdır. Kule, ünlü buluşma noktalarından biridir.

saat kulesi çanakkale

Truva Atı

Kaz dağı eteklerinde, Çanakkale il sınırları içinde yer alan tarihî kent olan Truva surlarını aşmak ve şehre gizlice girmek için Odysseus tarafından yaptırılmıştır.

turuva atı Çanakkale truva atı trojen horse

Güneş Saati

Güneş saati, zamanı Güneş’in konumuna göre ölçmeye yarayan alettir. Dünya’nın ilk takvimli güneş saati ise Çanakkale Kordon’da bulunmaktadır.

çanakkale güneş saati

Nusret Mayın Gemisi

Almanya’da mayın dökme gemisi olarak özel inşa edilen gemi 3 Eylül 1914’te Çanakkale’ye gelmişti. Dar alanlarda kolayca manevra yapabiliyor ve az su çektiğinden mayın alanları üzerinde güvenle dolaşabiliyordu.

çanakkale nusret mayın gemisi

Çanakkale’nin Evlatları Sergisi

Kale grubu tarafından 17 Mart 2016 tarihinde açılan Çanakkale’nin Evlatları Sergisi Çanakkale’nin hikayesini zengin ve sürükleyici bir biçimde anlatıyor.

Şakir’in Yeri

Kordon’un sonunda deniz müzesinin yanında bulunan çay bahçesidir. Denize karşı oturup çay içebilir, dışarıdan getirdiğiniz yiyeceklerinizi yiyebilir, çeşitli masa oyunları oynayabilir ve içkinizi yudumlayabilirsiniz. Bana göre diğer mekanlara göre ucuz olması Şakir’in Yeri’ni kalabalık kılan önemli etkenlerden birisi.

Şakir'in Yeri çanakkale

Diğer önemli noktalar:

  • Piri Reis Müzesi
  • TROİA VI Maketi
  • Çanakkale Arkeoloji Müzesi
  • Çanakkale Kent Müzesi
  • Yalı Camii
  • Zübeyde Hanım Parkı
  • Seramik Müzesi
  • Assos Antik Kenti

Tavsiye: Seyahatinize başlamadan önce gideceğiniz şehre dair önceden bilgi edinmenizi ve görmek istediğiniz yerlerin rotasını çıkarmanızı önerebilirim. Bu sizlere ciddi anlamda zaman kazandıracak ve şehre olan yabancılığınızı giderecektir.

Bursa'yı yakından tanıyın: Bir gezginin günlüğü

Bursa’yı yakından tanıyın: Bir gezginin günlüğü