Reza Zarrab: Türkiye’de hapisten çıkmak için rüşvet verdim!

17 Aralık konusunda “Cezaevinden nasıl çıktın?”  sorusuna Reza Zarrab’dan şok yanıt: Rüşvet verdim!

Reza Zarrab: Türkiye'de hapisten çıkmak için rüşvet verdim!

Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın, ABD’nin İran ambargosunun ihlal edilmesiyle suçlandığı davada tanık olmayı kabul eden Reza Zarrab, (Rıza Sarraf) New York’ta devam eden mahkemede ifade vermeye devam ediyor.

“Gerçekte altınları nereye gönderiyordunuz?”

Mahkeme Zarrab’a “Gerçekte altınları nereye gönderiyordunuz?” diye sordu. Reza Zarrab ise “Gerçek ticaretin konusu olan bütün altını Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihraç ediyorduk” diye yanıt verdi.


“Cezaevinden nasıl çıktın?” sorusu

Davayı takip eden ABD’li gazeteci Katie Zavadski Twitter üzerinden duruşmadaki diyalogu aktardı. Sorgu bölümünde Zarrab şu yanıtları verdi:

Soru: Türkiye’de hiç hapse girdin mi?
Zarrab: Evet
Soru: Serbest bırakıldın mı?
Zarrab: Evet
Soru: Nasıl serbest kaldınız?
Zarrab: Avukatlarım geldi, konuştuk ve serbest bırakıldım.
Soru: Serbest bırakılmanla ilgili olarak herhangi bir ödeme yaptın mı?
Zarrab: Evet.
Soru: Bunlar rüşvet miydi?
Zarrab: Kısmen

Saramayeh Exchange

Davada; bir gümrük beyanı bilgisine ilişkin belge delil dosyasına girdi. Zarrab, söz konusu belgedeki alanları tek tek açıkladı. Gümrük formunda ‘Saramayeh Exchange’ isimli bir paravan şirketten bahsedildi.

Reza Zarrab’a altın konusunda dinletilen ses kaydının ardından “İşlemi kapatmak için neden evrak gerekiyordu?” sorusu yöneltildi. Zarrab, buna “Halkbank’taki hesabıma gelen tüm işlemlerin tek tek kapatılması gerekiyordu. Altın ticaretiyle ilgili olan işlemlerin kapatılması için de altın ticaretine ilişkin evrak gerekliydi” diye yanıt verdi.


Duruşmada Atilla ile Zarrab arasında geçtiği ifade edilen bir ses kaydı dinletildi. ABD’li gazeteci Adam Klasfeld, Zarrab’ın ses kaydı hakkında “Atilla ile altın ticareti hakkında konuştuk” ifadesini kullandığını aktardı.

Süleyman Aslan’a verilen rüşvet iddiası

Gazeteci Adam Klasfeld, mahkeme salonunda bir ‘tapenin’ dinletildiğini ve bunun Süleyman Aslan’a verilen rüşvet ile alakalı olduğunu bildirdi.  Söz konusu ses kaydında, Zarrab’ın sağkolu Happani’nin “Ne kadar göndereceksin?” sorusuna Zarrab “Bilmiyorum, gıda ve diğerleri için ne gönderdiğimize bakalım. Toplamda onu temel alarak bir şey hesaplayalım ve gönderelim” diye yanıt veriyor.

“Reza Zarrab, Hakan Atilla’nın sürece nasıl dahil olduğunu özetlemeye çalışıyor”

ABD’li gazeteci Katie Zavadski, bugünkü duruşmada ilk üç günde olmadığı kadar fazla zamanın Hakan Atilla konusuna harcandığı yorumunda bulundu. Zavadski, “Zarrab, Atilla’nın sürece nasıl dâhil olduğunu özetlemeye çalışıyor” ifadesini kullandı. Zavadski, önceki günlerde Atilla’nın adı her geçtiğinde sessizce kafasını salladığını aktardı.

Reza Zarrab: “Halkbank’a ödediğim komisyon yüzde 1”

Reza Zarrab mahkeme salonunda Halkbank’a ödediği komisyona ilişkin, “Ödediğim en yüksek komisyon oranı yüzde 1” ifadesini kullandı.

“İki evrakta hata yaptım”

ABD’li gazeteci Klasfeld’in iddiasına göre, Zarrab gıda ticareti konusunda iki evrakta hata yapıldığını söyledi. Zarrab, ikinci hatayı buğday sevkiyatında yaptığını söylerken, hatanın buğday menşeine ‘Dubai’ yazmak olduğunu söyledi. Zarrab, hâkimin “Bu neden hata olsun” sorusuna, “Dubai’de buğday yetiştirilmiyor” cevabını verdi.


Gazeteci Adam Klasfeld, hakimin Zarrab’a “adını ‘Bunghi’ olarak duyduğu” bir nakliye şirketinin kendilerine rakip olup olmadığını sorduğunu iddia etti. Zarrab, buna ‘evet ve hayır’ cevabını verdi. Klasfeld’in iddiasına göre Zarrab, “Hayır, rakip değildik çünkü onlar gerçek gıda gönderiyordu ancak bir hiçbir şey göndermiyorduk. Onlarda rakip olduğumuzu söyleme nedenim ise şudur: Çünkü onlarda işlerinde Halkbank’taki İran parasını kullanıyordu. Halkbank’tan çekeceğim ve kullanacağım para miktarını düşürüyorlardı. Halkbank’taki İran parası ne kadar fazla olursa, bu benim için iyiydi.” dedi.

İyi Parti nuri okutan reza Zarrab İran istihbaratı Savama ajanı

İyi Parti’den flaş Rıza Sarraf iddiası


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.