Teruzor yumurtaları ve embriyo kalıntıları bulundu!

Bilim insanları, 66 milyon yıl önce nesli tükenen uçabilen bir türü olan ‘teruzor’lara ait 215 yumurta ve embriyo kalıntıları buldu!

66 milyon yıl önce nesli tükenen teruzor yumurtaları bulundu!

Çin’de bir paleontolojist grubu, 66 milyon yıl önce nesli tükenen teruzor (pterosaur) isimli bir tür uçabilen sürüngene ait ve sağlam bir şekilde var olan 215 adet yumurta buldu. Bulunan yumurtaların bazısında halen embriyo kalıntıları bulunduğunu belirten bilim insanları, bu keşfin “olağanüstü” olduğunu söyledi.

Uçak büyüklüğünde dinozorlar

Uçan bir tür sürüngen olan ‘teruzor’ların 66 milyon yıl önce nesli tükenirken, dünyada daha önce şu ana kadar yalnızca bir düzine teruzor yumurtası bulunmuştu. Teruzorlar uçabilen en büyük canlılardan biri olarak kabul ediliyor. Büyüklükleri uçak büyüklüğünde olabiliyordu.


Bilim insanları, eski fosil kalıntılarının yıllar geçtikçe düzleştiğini ve incelenmelerinin zorlaştığını fakat Çin’de ortaya çıkarılan yumurtaların tamamen ezilmediğini ve 16’sının içinde halen embriyo kalıntısı bulunduğunu söyledi.

teruzor yumurtası
Teruzor yumurta fosilleri

Leicester Üniversitesi palebiyologu David Unwin bu tarz keşiflerde genellik çok az madde elde edildiği için fosillerin üzerinde araştırma yapmanın çok zor olduğunu söylerken, “Gerçekten çok değerli bir fosil bulduğunuzda, üzerinde çalışma yapmak çok zor çünkü bulduğunuz fosil çok eşsiz oluyor. Şu an elimizde üzerinde çalışma yapabilmek için birçok yumurta bulunuyor” dedi.

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde bulunan Federal Üniversitesi Ulusal Müzesi’nde araştırma lideri ve paleontolog Alexander Kellner, 30 yıldan uzun bir süredir teruzorların üzerinde çalışma yapıyor.


teruzor yumurtaları embriyo kalıntıları

Kellner ve meslektaşları tarafından 2014 yılında keşfedilen bir tür olan teruzorlar, H. tianshanensis isimli cins sınıfında yer alıyor. Kellner’a göre, aynı bölgede bu kadar fazla yumurta bulunmasının sebebi de, birden fazla dişi H.tianshanensis’in aynı yerde yumurtlamaları olabilir.

teruzor yumurtaları embriyo kalıntıları

Fosilleri inceleyen bilim insanları, yumurtalarda bulunan embriyoların yetişkin teruzor özelliklerini göstermediğini ve 2014’te ismi konulan cinsin bilindiği gibi olmayabileceğini açıkladı.

teruzor yumurtaları embriyo kalıntıları

Teruzorların uçmayı öğrenmeden önce yerde avlanıp büyümüş olabileceklerini söyleyen Güney Kaliforniya Üniversitesi paleontologu Michael Habib, “Kanatlardaki kemik gelişimi, bacaklardaki kemik gelişimine oranla az olsa da kanatlardaki kemikler vücudun çoğu kısmına göre oldukça kuvvetli” dedi.

teruzor yumurtaları embriyo kalıntıları


Araştırmanın daha yeni başladığı teruzor yumurtaları hakkında Los Angeles Doğal Tarih Müzesi paleontologu Luis Chiappe, bu keşfin yalnızca buzdağının görünen kısmı olduğunu ve yapılacak çalışmalarla 66 milyon yıl önce nesli tükenen uçan sürüngenler hakkında birçok bilginin yüzeye çıkacağını söyledi.

teruzor yumurtası kemik kalıntıları
Teruzor kemik kalıntıları
teruzor yumurtaları embriyo kalıntıları
Teruzor ailesi (animasyon)
teruzor yumurtaları embriyo kalıntıları
Teruzor cinsi uçabilen bir dinozor
teruzor yumurtaları embriyo kalıntıları
Teruzor fosili

Türk tarihini değiştirecek arkeolojik kazı: Türkler 1071’den çok önce İstanbul’da yaşıyorlarmış!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.