Yiğit Can Yılmaz: 16 yaşında Apple Siri’nin açığını bulan Türk

16 yaşında lise son sınıf öğrencisi Yiğit Can Yılmaz, teknoloji devi Apple’ın çok önemli bir açığını bularak adını yazdırdı.

Yiğit Can Yılmaz: 16 yaşında Apple'ın açığını bulan Türk

Sesli asistan Siri’deki açığı bulduğunu ifade eden Yılmaz, “Kullanıcıların bildirimlerini kapatması durumunda bile Siri, gelen bildirimlerin içeriğini okumaya devam ediyordu” dedi.
Kahramanmaraşlı bir lise son sınıf öğrencisi. Teknoloji ve yazılım dünyasına meraklı. Kullanmayı sevdiği ‘Apple’ ürünlerinin yazılımlarını incelemeye karar verir.

Önce yazılım dillerini öğrenir. Daha sonra hafta sonlarında boş vaktini iPhone, iPad ve Mac gibi ‘Apple’ ürünlerinin yazılımlarını incelemek için geçirir. Sonunda öyle bir açık bulur ki Apple, bu 16 yaşındaki öğrencinin adını web sitesine yazarak teşekkür eder. Yiğit Can Yılmaz’dan bahsediyoruz.


Apple’ın sesli asistanı Siri’deki bir açığı bulan Yılmaz, “Apple’ın paylaştığı kaynak kodlar üzerinden testlerde Siri’deki açığı tespit ettim. Kullanıcı bildirimleri kapatsa bile Siri, bildirimlerim içeriğini okumaya devam ediyordu. Yani siz kapatsanız bile Siri farkına varmıyordu. Apple’ın güvenlikten sorumlu ekibine gönderdim” dedi.

Apple, yetkililerinin hızlı şekilde harekete geçtiğini aktaran Yılmaz, şunları anlattı: “Bulduğum açık oldukça önemliydi. Apple’ın iPhone 5s ve üst modellerle, iPad Air ve sonrası ve iPod touch 6. nesili kapsıyordu. Benim iletişime geçtiler ve açığı kapattılar. Apple’ın web sitesinde katkıda bulunanlar listesine adımı yazdılar. 2 bin dolarlık ödülün de sahibi oldum.”


“Mühendis olmak istiyorum”

Gelecekte yazılımlarla ilgili çalışmak istediğini belirten Yılmaz, “Apple ürünlerine karşı oldukça meraklıyım. Mühendis olmak istiyorum. Apple için programa dillerini öğrendim. Bu alana odaklanmış durumdayım. Okul haricindeki tüm boş vakitlerimi yazılımlar üzerine geçiriyorum. Apple’ın tüm ürünleri hakkında bilgim var” dedi.

Apple’ın web sitesinde katkıda bulunanlar listesine adını yazdırdı:

apple siri açığı yiğit can yılmaz

Yeni açıklar buldu

Küçük yaştan itibaren elektronik ürünlere ilgi duyduğunu anlatan Yılmaz şöyle konuştu:

“Apple’ın ürünleri ilgimi çok çekiyor. Bu yüzden iPhone, iPad, Mac bilgisayarları başta olmak üzere Apple ürünlerini incelemeye karar verdim. Hafta sonları bu modellerin yazılımlarındaki sızma testlerini yapıyorum. Apple’ın paylaştığı kaynak kodlar üzerinden testlerimi yapıyorum.”


Şu anda bir açığı daha Apple yetkililerine gönderdiğini belirten Yılmaz, “Yeni bulduğum açık Apple’ın web tarayıcısı Safari’yi ilgilendiriyor. Safari üzerinde ziyaret edilen internet sitelerindeki adres çubuğu kolaylıkla değiştirilebiliyor. Bu da kullanıcılar aldatmaya yönelik sonuçlara sebep olabilir. Örneğin; Safari üzerinden kredi kartı dolandırıcılığı yapılabilir. Apple, şu anda bu açığı kapattı ve çok kısa bir süre sonra adımı teşekkür listesine ekleyecek” dedi. (Haber: Ahmet Can / Hürriyet)

2018 yılı hayatımızda çok şeyi değiştirecek!

2018 yılı hayatımızda çok şeyi değiştirecek!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.