Kelebekler Sundance Film Festivali’nde En İyi Film seçildi

Utah’ta düzenlenen ve gerçek sinemaseverlerin en çok itibar ettiği festivallerin başında gelen Sundance Film Festivali’nden son derece sevindirici bir haber geldi. Tolga Karaçelik imzalı Kelebekler, ‘Uluslararası Film’ kategorisinde ‘En iyi film’ ödülüne layık görüldü.

Kelebekler Sundance Film Festivali En İyi Film tolga karaçelik

18 – 28 Ocak tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin Utah eyaletinde düzenlenen Sundance Film Festivali’nde hem dünya prömiyeri yapılan hem de En İyi Uluslararası Film kategorisinde yarışan Kelebekler, kazandığı ‘En iyi film’ ödülü ile bu başarıyı elde eden ilk Türk filmi oluyor.

Ülkemizde henüz vizyona girmemiş olan film, Kültür Bakanlığı’ndan destek alamamıştı. Filmin yönetmeni ve senaristi Tolga Karaçelik bu karara tepki göstermişti. Maddi sıkıntılara ve engellemelere karşın çekilen film, bugün itibariyle tarih yazmış ve Türk sinema tarihine adını altın harflerle geçirmiş durumda.


Sarmaşık filmi ile daha önce de Sundance Film Festivali’ne katılan Tolga Karaçelik, bu sefer festivalden ödülle dönmeyi başarıyor. Yaşanan olumsuzluklar nedeni ile 18 gün gibi oldukça kısa bir sürede çekimleri tamamlanan film, elde ettiği büyük başarılı ile kalitesi tartışılmayacak bir işin ve azimli insanların kolay kolay engellenemeyeceğini gösteriyor.

Birbirlerini nerdeyse hiç tanımayan 3 kardeşin babalarını arama hikayesini anlatan Kelebekler filminin oyuncu kadrosunda Bartu Küçükçağlayan, Ezgi Mola, Serkan Keskin, Ercan Kesal, Tuğçe Altuğ, Hakan Karsak, Tolga Tekin gibi oyuncular yer alıyor.


Kültür Bakanlığı’nın destek vermediği bir Türk filmi, Sundance gibi prestijli ve objektifliği tartışılmaz bir festivalden ‘En İyi Film’ ödülünü kazanabiliyorsa, her yıl onlarca vasıfsız filme destek sağlayan Kültür Bakanlığı’nın artık şapkayı önüne koyma vakti gelmiş gibi görünüyor.

Zira Kelebekler, elde ettiği başarı ile son yıllarda sulu komedilerin ve duygu sömürüsüne dayalı dramların istila ettiği Türk sinemasında daha şimdiden farkını ortaya koymayı ve parıldamayı başarıyor.

Karaçelik’in ödül konuşması ise şöyle:


‘Bu ödül, bu filmin 18 günde çekilmesini sağlayan ekibime… Çaycısından aktörüne, yapım ekibimden teknik ekibe… Bunu biz yaptık! Artık herkesin. Biz bu filmi 18 günde, yasaklı, parasız çektik. Bunun genç sinema öğrencileri için anlamı çok kıymetli. Çok mutluyum!’

Kara Kule: Keşke sadece kitap olarak kalsaydı


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.