Kara Kule: Keşke sadece kitap olarak kalsaydı

Stephen King denildiğinde ilk akla gelen kitapları arasında yer alan The Dark Tower / Kara Kule, Idris Elba ve Matthew McConaughey gibi iki önemli aktörü bir araya getirse de sinema uyarlaması ile hayal kırklığı yarattı.

Kara Kule: Keşke sadece kitap olarak kalsaydı

Stephen King imzalı kitap serisi Kara Kule’nin ilk kitabını temel alan yapım, çeşitli rüyalar gören ve bu rüyalara göre çizimler yapan Jake’in boyut değiştirip tüm dengeleri sağlayan Kara Kule’yi kurtarma çabasını anlatıyor.

Jake, yolunun kesiştiği Silahşör Roland ile özel güçleri bulunan ve Kara Kule’yi yıkmak isteyen Walter’ı engellemeye çalışıyor.


Projeyi ilk olarak J. J. Abrams’ın yönetmesi bekleniyordu. Abrams’ın ardından Ron Howard’ın da adı geçti. Nihayetinde ise yönetmen koltuğuna daha ziyade senarist olarak tanınan Danimarkalı yönetmen Nikolaj Arcel oturdu.

Filmin çekimleri Amerika’da New York ve California’da, Güney Afrika’da Cape Town’da gerçekleştirildi. Yaklaşık 60.000.000 dolara mal olan film, dünya genelinde 71.873.047 dolar hasılat elde etti.


Stephen King’in aynı adlı romanından Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen ve Nikolaj Arcel tarafından uyarlanan film, devam filmine işaret ederek bitiyor. Ancak görünen o ki gişede beklenen rakamlar yakalanamayınca bir devam filmi yerine yine Idris Elba’nın başrolünde olacağı televizyon dizisi ile seri devam ettirilecek.

the dark tower kara kule film

Kara Kule keşke sadece kitap olarak kalsaymış dedirtecek bir uyarlama ile beyaz perdeye aktarıldı. Çoğu kitap uyarlamasında karşılaşılan eleştiriler, Kara Kule için de söz konusu.
Atlanan ya da hiç değinilmeyen detaylar, gizemin ve gerilimin arka plana atılıp aksiyonun ön plana çıkarılması, uyarlamanın başarısızlığındaki temel nedenler olarak dikkat çekiyor.
Roland rolü için Idris Elba’dan önce düşünülen aktörler Christian Bale, Daniel Craig, Javier Bardem, Mads Mikkelsen ve Vigggo Mortensenn’di. Walter rolü için ise Tom Hardy’nin ismi geçmişti. Ancak rol Matthew McConaughey’ye gitti.

Filmin temel klişeleri, sorunlu, kendisine inanılmayan ve üstün yetenekleri olan çocuk karakter ve süper kahraman ile düşmanı savaşına dönen Roland ve Walter karşılaşması. Her ne kadar filmin aksiyon dozajı yerinde olsa da, kolaylıkla tahmin edilebilen senaryo, sıradanlığa neden oluyor. Dolayısıyla da karşımıza merakla beklenmesine karşın vasatı aşamayan bir uyarlama çıkıyor.

The Dark Tower / Kara Kule (fragman – Türkçe altyazılı)


The Irishman: Yıllardır beklenen film

The Irishman: Yıllardır beklenen film


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.