Bugün Türkiye’den belki bir Intel, Cisco veya Microsoft çıkmaz; ama bir Facebook, Twitter kolaylıkla hayata geçirilebilir. Bunun en önemli yolu kodlama eğitimine önem vermekten geçiyor.
Kimileri tarafından matbaanın ülkemize geç girmesiyle teknoloji ve bilim alanında batıdan geride kaldığımız söylenir. Aynı şey teknoloji alanında özellikle yüksek teknoloji ürünlerde aynen yaşanıyor.
Bugün tükettiğimiz cep telefonundan fotoğraf makinesine bir çok teknolojik ürünü satın almak için milyonlarca doları yurt dışına ödüyoruz. Bu işin son kullanıcıya bakan tarafı. Bilişim sektörüne baktığımızda işlemciden ekran kartına, ağ ürünlerinden işletim sistemi yazılımlarına kadar bir çok ürünü yurt dışından alıyoruz ve servet ödüyoruz. Buna karşılık yurt dışına sattığımız tarım ürünleri ve tekstil ürünler gibi katma değeri olmayan ürünler.
Bugün bir Intel, Cisco veya Microsoft ülkemizde kurulamaz bu bir gerçektir ama bir Facebook, bir Twitter kolaylıkla hayata geçirilebilir. Bunun tek yolu ise kodlama eğitimine önem vermektir.
Hindistan, bugün başta Amerika ve Avrupa olmak üzere milyarlarca Dolarlık yazılım ihracatı gerçekleştiriyor. İş gücünün ucuz olması her ne kadar bir etken olsa da Hindistan eğitim uzmanlarının yüksek öğrenime özellikle de mühenis yetiştirmeye verdikleri önem sayesinde dünyanın en iyi yazılım uzmanları bu ülkede yetişiyor.
Sadece Hindistan mı? Yazılımın ve kodlamanın önemini kavramış batı ülkeleri daha küçük yaşlarda bu eğitimi vermek için projeler geliştiriyor. Geçtiğimiz yıl İngiliz yayın kuruluşu BBC 7. sınıf öğrencilerine bir milyon adet bbc micro bit adı verilen karttan dağıtacağını açıklamıştı. Böylelikle öğrenciler erken yaşlarda JavaScript, Python, C++ gibi programlama dillerini öğrenebilecekleri bir platforma kavuşmuş oluyordu.
Obama’nın Hour of Code daveti
Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama, bir kodlama etkinliğine (Hour of Code) Beyaz Saray’da ev sahipliği yapmış ve bir oyun satın almak yerine bir tane de siz yazın diyerek tüm Amerikalıları yazılım ve kodlama konusunda çalışmalar yapmaya davet etmişti.
Kodlama eğitimi
Ülkemize baktığımızda önlisans ve lisans seviyesinde tüm bilgisayar bölümlerinde genellikle yazılım ağırlıklı eğitim verilmesine rağmen ülkemiz Dünya çapında yazılım konusunda istenilen yerde değil. Bunun için eğitimin daha temel seviyeden başlaması gerekiyor.
Daha ilkokulda çocuklara algoritma mantığı ve temel kod bilgisi verilmeli. Bu konuda 5, 6, 7 ve 8. sınıflara her ne kadar yazılım dersi konulmuş olsa da bu konuda geç kalınmış olunması, her okulda gerekli bilgisayar alt yapısının olmaması gibi birçok etmen istenilen sonuçların alınmasını engellemekte.
Bütün olumsuzluklara rağmen yerel bazda yapılan bazı çalışmalar ümit veriyor. Manisa ili genelinde gerçekleştirilen KodlaManisa projesi çok güzel bir örnek. Ayrıca önümüzdeki yıldan itibaren Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve hazırlık sınıfı olan Anadolu Liselerinde bilgisayar bilimi isimli dersin zorunlu olarak okutulacak olması ümitleri yeşertiyor.