Rusya’nın liman kenti Rostov’dan Samsun’a gelen buğday yüklü geminin nakliye ücreti Bitcoin’le ödendi. Yapılan açıklamaya göre uluslararası taşımacılıkta bir ödeme, ilk kez Bitcoin kullanılarak yapıldı.
Prime Shipping Foundation (PSF), Rusya ile Türkiye arasındaki uluslararası taşımacılıkta, dünyada ilk kez lojistik ücretinin Bitcoin’le yapıldığını açıkladı. PSF’nin CEO’su Ivan Vikulov, Bitcoin’le yapılan işlemin emtia ticaretinde uygulamaya geçirdikleri pilot hizmetlerden bir tanesi olduğunu açıkladı.
Şirketin yaptığı açıklama ile kullanılan teknoloji, ödemelerin, dijital para birimlerinden başka para birimine dönüşün kısa sürede gerçekleştirilmesini sağlıyor. Ayrıca şirketin kendi dijital para birimini oluşturmaya yönelik bir planının da olduğu belirtildi.
Rusya’yla Türkiye arasındaki taşımacılığın lojistik nakiye ücretinin Bitcoin ile yapılması hakkında görüşlerini bildiren Vikulov, “Şu an mevcut olandan daha hızlı ve kolay bir sınırlararası ödeme sistemi geliştirmeye çalışıyoruz. Bildiğimiz kadarıyla bu kripto para birimlerinde bugüne kadar gerçekleşen ilk taşıma masrafı ödemesi oldu” dedi.
Kripto para biriminin kullanıldığı lojistik işleminde, 3 bin ton buğday Rusya’nın Rostov-on-Don limanından Samsun limanına taşındı. Her ne kadar lojistik nakliye ücreti küçük bir miktar olsa da bu durum, kripto para birimlerinin tarımsal emtiada da rol oynayabileceğine yönelik önemli bir hamle oldu. (Webtekno)
Goldman Sachs’tan Bitcoin uyarısı
ABD’li yatırım bankacılığı devi Goldman Sachs, Bitcoin’in değerindeki artışın bu sanal para birimini “balon seviyeye” çıkardığı konusunda uyarıda bulundu.
Goldman Sachs’in yatırım yönetim birimi tarafından hazırlanan raporda, Bitcoin fiyatındaki hızlı artış nedeniyle sanal para biriminin piyasa değerinin gerçek değerini aşarak “balon” olarak adlandırılan seviyede işlem gördüğü belirtildi.
Raporda, Bitcoin’in fiyatındaki hızlı artışın, 1997-2001 yıllarında ABD’de görülen “internet balonu” ve 1634-1637 yıllarında Hollanda’da yaşanan “lale çılgınlığı” adlı balon dönemleri geride bıraktığına dikkat çekildi.
Maliyetleri çok yüksek, aşırı riskli
Dijital para biriminin kavram olarak kullanıcılara kolaylık ve şeffaflık sağlaması gerektiğine değinilen raporda, Bitcoin’in bunun tam tersi olduğu ve bu sanal para biriminin işlemlerinin kullanıcılar için genelde 10 gün sürdüğü vurgulandı.
Raporda, ABD’de sanal para bozduran ve çeviren internet şirketlerinin Bitcoin fiyatları arasında yüzde 31 gibi yüksek fiyat farkı görüldüğüne işaret edilerek, aynı zamanda Bitcoin’in işlem maliyetlerinin de çok yükseldiği belirtildi.
Blockchain piyasasının değerini koruması beklenmiyor
Kripto paraların şu anki değerlerini uzun dönemde korumasının beklenmediğine dikkat çekilen raporda, Bitcoin’de çöküş yaşanması durumunda bunun küresel ekonomiye veya finansal piyasalara etkisinin olmayacağı belirtildi. Raporda, sanal paraların toplam piyasa değerinin küresel ekonomi içindeki payının yüzde 0,8 olduğu bilgisine yer verildi.
Bitcoin’in değeri 17 Aralık 2017’de 19 bin 900 dolara kadar tırmandıktan sonra 16 Ocak’ta 10 bin doların altına gerileyerek bir ayda yüzde 50 kayıp göstermişti.
ABD’de “internet balonu” veya “dot-com balonu” olarak bilinen dönemde Nasdaq Teknoloji Endeksi’nin puanı 1995-2000 yıllarında 5 katına yükselmiş; 2001’de teknoloji şirketlerinin hisseleri sert düşmüş ve ülkedeki internet firmalarının yarısına yakını iflas etmişti.
Hollanda’da yaşanan “lale çılgınlığı” döneminde ise lale soğanlarının fiyatları 1634’te artmaya başlamış, 1637 başında ise bir lale soğanının fiyatı Hollanda’da ortalama bir konutun fiyatının 5 katına kadar çıkmıştı. Şubat 1637’de lale soğanlarının fiyatları sert düşerek üreticiler ve vadeli sözleşmelere sahip olan yatırımcıları büyük zarara uğratmıştı.
Bitcoin “fork çılgınlığı” ile 50 parçaya bölünebilir
Çatallanma (fork) denilen ayrım işlemiyle Bitcoin’den ayrılan “Bitcoin God” geçtiğimiz ay, “Bitcoin Pizza” ise Ocak ayında geldi. “Bitcoin Private”ın ihraç tarihi ise hala bilinmiyor.
Bunlar, geliştiricilerin Bitcoin’in yazılımından kopyalayarak yeni bir isim ve bazen yeni birkaç özellikle sürdüğü “hard fork” denilen yan ürünlerden sadece bazıları.
Çoğu zaman amaç, Bitcoin’in bilinirliğinden faydalanarak para kazanmak; en azından sanal olarak.
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 19 Bitcoin forku piyasaya sürüldü. Autonomous Research fintech stratejisi küresel direktörü Lex Sokolin’e göre bu yıl 50 civarı daha hard fork gelebilir.
Temel düzeyde programlama becerisine sahip herkesin bir Bitcoin kopyası başlatmasını sağlayan internet sitesi Forkgen ile bu sayı daha da artabilir.
Hedge fonu yöneticisi Ari Paul’un 14 Ocak tarihli bir Twitter iletisine göre fon yöneticisi; Bitcoin ve Bitcoin Cash’in mevcut değerinin yüzde 10’undan fazlasının bu yeni yan ürünlere ait olacak.
Söz konusu çabaların arkasındaki hedefler ise çeşitli. Bazı geliştiriciler Bitcoin’i iyileştirmek isterken, bazıları hızlı bir şekilde kar etmek istiyor.