Hepatit C: Siroza kadar gidebilen sinsi hastalık

Dünya genelinde 71 milyon insanda kronik olarak bulunan ve her yıl ortalama 399 bin kişinin ölümüne yol açan hepatit C hastalığını, basit bir kan testi ile teşhis etmek mümkün.

Hepatit C hastalığı Siroz hcv kan testi

Hastalık ileri evrede belirti gösteriyor!

Prof. Dr. Çelen, özellikle hepatit C virüsünü taşıyanların %80’inde, hastalık ilerleyene kadar belirti görülmediğini kaydetti. Hepatit C’nin sinsi bir hastalık olduğunu belirterek tanı koymanın zor olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çelen, en doğru teşhisin bir uzman tarafından konulmasının önemine değindi.

hepatit c siroz kan testi

Yanlış bilgiler hastaların hayatını alt üst ediyor!

Tüm bu gerçeklerin yanı sıra hepatit C ile ilgili kamuoyunda doğru bilinen birçok yanlışın olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çelen, yanlış bilgiler nedeniyle hastaların tüm yaşamlarının alt üst olabileceğini özellikle vurguladı.


Prof. Dr. Çelen, “Hepatit C’nin bulaşması ile ilgili toplumda oldukça fazla kulaktan duyma bilgi mevcut. Hepatit C herkesin bildiğinin aksine, eşyaların ortak kullanımı veya sarılma ve öpüşme yoluyla bulaşmaz. Virüsle enfekte olmuş kan ve kan ürünlerinin kullanımı, steril olmayan aletlerle yapılan tıbbi ve cerrahi girişimler, dövme ve piercing uygulamaları, nadiren de olsa virüsü taşıyan kişiyle girilen korunmasız cinsel ilişki hepatit C’nin bulaşmasına sebep olabilir. Ayrıca, 1996 yılı öncesinde kan ve kan ürünleri almış ya da organ nakli olmuş kişiler de risk altında olabilirler.” dedi.

Kendinizi Test Edin!

Hepatit C ile yaşayanların %80’inde, hastalık ilerleyene kadar belirti görülmeyebilir. Sinsi bir hastalık olduğu için de kendi kendinize tanısını koymanız olanaksızdır. Hepatit C ile ilgili doğru bilinen yanlışları, risk gruplarını, bulaş yollarını ve daha fazla bilgiyi hepatitcsizyasam.com internet sitesinde bulabilir ve sitedeki “Kendinizi Test Edin” online test aracılığıyla kendinizi test edebilirsiniz.

Siroz hastalığına evriliyor!

Hepatit C Hepatit C Virüs (HCV) enfeksiyonu sonucunda meydana gelen bir karaciğer hastalığıdır. Hastalık, bir kaç hafta sürebilen hafif bir formdan hayat boyu süren ciddi hastalığa kadar değişen hastalıklara yol açabilir. HCV genellikle kan yoluyla bulaşır. Hepatit C akut veya kronik olabilir. Akut Hepatit C mikroorganizma vücuda girdikten sonraki 6 ay içinde olan kısa süreli bir hastalıktır.

Kişilerin çoğunda (%75-85) akut Hepatit C enfeksiyonu kronik Hepatit C enfeksiyonuna dönüşür. Kronik Hepatit C hayat boyu devam edebilen, ciddi sağlık sorunlarına (siroz, karaciğer kanseri) ve hatta ölüme yol açabilen bir hastalıktır. Hepatit C için aşı bulunmamaktadır.

hepatit c siroz kan testi

Nasıl bulaşır?

HCV genellikle enfekte kişinin kanının kişinin vücuduna girmesi ile bulaşır. HCV şu yollarla bulaşabilir:

• Damar içi uyuşturucu kullanıcılarının iğne vb ekipmanları ortak kullanmaları ile
• Sağlık çalışanlarının iğne batması kazaları ile
• Hepatic C taşıyan anneden doğan bebeğe bulaşabilir
• Daha az sıklıkla ortak diş fırçası veya jilet vb aletlerin ortak kullanımı ile


Hangi yollarla bulaşmaz?

HCV aynı kaptan yemek yemekle, ortak gıda veya su tüketilmesi, emzirme ile, sarılmak, öpüşmek, tokalaşmak, öksürmek, aksırmak, aynı tuvaleti kullanmak, havuza girmek, oyuncak ile oynamak, aynı araçta seyahat etmek vb yollar ile bulaşmaz.

Cinsel yolla bulaşır mı?

Evet, fakat cinsel yol ile HCV’nin bulaşma riskinin düşük olduğu belirtilmektedir. Risk çoklu cinsel eş varlığı, cinsel yolla bulaşan başka bir hastalığın olması veya HIV taşıyıcılığının olması durumunda artmaktadır.

Hamilelikte bebeğe bulaşma riski var mı?

HCV gebelik sırasında bebeğe geçmez. Ancak doğum sırasında geçebilir, bu risk yaklaşık % 4 tür. Risk aynı zamanda HIV taşıyıcısı olanlarda daha yüksektir.

Akut Hepatit C belirtileri neler?

Akut Hepatit C hastalarının yaklaşık %70-80’ninde hiç bir belirti olmaz. Bazı hastalarda aşağıdaki belirtiler görülebilir:

• Ateş
• Halsizlik
• İştahsızlık
• Bulantı-kusma
• Karın ağrısı
• İdrar renginde koyulaşma
• Sarılık (göz ve ciltte sararma)
• Eklem ağrısı

HCV teşhisi için hangi testler yapılıyor?

Öncelikle tarama testi olarak kanda HCV’ye karşı oluşmuş antikoru saptayan bir tarama testi (Anti-HCV) istenmektedir. Sonuç pozitif çıkarsa ikinci bir test ile doğrulama yapılmaktadır. Anti-HCV testinin pozitif çıkması kişinin HCV ile karşılaştığını gösterir, ancak enfeksiyonun devam edip etmediğini göstermez.

HCV tedavisi var mı?

Evet. Hastalığa karşı etkili tedaviler mevcuttur.

Karaciğeri korumak için neler yapılmalı?


Hepatit konusunda uzman olan hekimlerine düzenli olarak kontrol olmalıdırlar. Alkol tüketilmemelidir. Herhangi bir ilaç alımından önce hekimlerine danışmalılardır. Hekimleri önermedikçe bitkisel ürünlerden kaçınılmalıdır. Karaciğer hastalarına iyi gelen yiyecekler neler?

Candida mantarı nedir? Tükürük testi evde nasıl yapılır?

Candida mantarı nedir? Tükürük testi evde nasıl yapılır?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.