Sağlık Bakanlığı ve Kızılay’ın içinde yer aldığı XI. Ulusal Kan Merkezleri ve Transfüzyon Tıbbı Kongresi “Vampirler Neden Uzun Yaşar?” başlıklı konferansla açılacak.
Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği’nin düzenlediği (TKMTD) XI. Ulusal Kan Merkezleri ve Transfüzyon Tıbbı Kongresi 11 – 15 Mart 2018 tarihleri arasında Antalya’da yapılacak. Kongre ve Kurs Kurulu’nda TC Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türk Kan Vakfı ve Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği yer alıyor.
Heyecan duyuyorlarmış
Kongrenin hedefinin şu olduğu ifade edildi:
“Hedef; bu alanda çalışanlara standart bir başlangıç eğitiminin verilmesidir. İçerik önceki yıllarda yapılan kurslarla aynı olduğundan bu kursa mükerrer katılım önerilmemektedir. İlk defa aramıza katılacak arkadaşlara mutlaka bu kursa katılmalarını öneriyoruz. Kongrede birbirimizi daha yakından tanıyacak, öğrenecek, öğretecek, tartışacak, eğlenecek ve ülkemiz kan bankacılığının bir adım daha ileri gitmesini sağlayacağız. Kongre ve Kurs programını tamamlayanlara katılım sertifikaları verilecektir. Tüm kan merkezi çalışanlarının katılımını bekliyoruz.”
Bilimsel kongrede “Vampirler neden uzun yaşar?” başlıklı konferans
Bir tıp kongresinde “Bilimsel Program” başlığı adı altında “Vampirler Neden Uzun Yaşar” ve “İmparatorluğun Sınırında Padişahın Hatırası: Macaristan-Zigetvar’da Kanuni Sultan Süleyman Palankasının Dünü ve Bugünü” şeklindeki konferansların olması tartışma yarattı.
Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan’ın Onursal Başkan olduğu kongrenin programında açılış konferansı “Vampirler Neden Uzun Yaşar?” başlığı altında yapılacak.
Tıp kongresinde Kanuni Sultan Süleyman
Programda bu konferansın hemen ardından düzenlenen diğer konferans ise “İmparatorluğun Sınırında Padişahın Hatırası: Macaristan-Zigetvar’da Kanuni Sultan Süleyman Palankasının Dünü ve Bugünü” başlığıyla yapılacak.
Kongreye çağrı bildirisinde “Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği; Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı, çeşitli üniversite hastaneleri ve Türk Kan Vakfı ile birlikte 1997 yılından bugüne kadar kan merkezi çalışanlarına yönelik 20 ulusal kurs, 10 ulusal kongre, 121 sempozyum ve 2 uluslararası kongre düzenlemiştir” bilgisi de yer alıyor. (Kaynak: Dokuz8haber.net)
Başlık espri amacıyla seçilmiş
Teyit.org‘da yer alan habere göre; “Vampirler Neden Uzun Yaşar?” isimli konferansın konuşmacısı olarak belirtilen Ercüment Ovalı, başlığın espri amacıyla seçildiğini, konferansta elbette vampirlerin konuşulmayacağını ancak esprinin anlaşılmadığını belirtti.
Başlığın “cronic parabiosis and aging” şeklinde olması durumunda herhangi bir eleştiri almayacağını ifade eden Ovalı, konuşmasına temel oluşturan ve Nature Dergisi’nde yayınlanan 8 makaleden birini de paylaştı.
Ovalı, söz konusu konferansta, genç insanların kanında bulunan egzozom adı verilen kök hücre paketçiklerinin doku rejenerasyonunu sağladığının gösterileceğini ve yaşlılığın aslında en yaşlı hücre tarafından genç hücrelere de öğretildiğini, yaşlılığın öğrenilen bir süreç olabileceğinin tartışılacağını da sözlerine ekledi.
Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği’nin basın açıklaması:
Konu hakkında açıklama yapan Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği ise konferans başlığının ilgi çekmesi amacıyla metafor niteliğinde kullanıldığını, dünyada pek çok bilimsel konferans ve derginin bu tür ifadeleri kullandığını belirtti.
Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği basın açıklaması:
“Eğitimin güçlü olması için tüm dünyada bilimsel yayınlar ve konferanslarda etkileyici başlıklar kullanılmaktadır. Bu tür başlıkların, sunumun bilimsel içeriğini zayıflatmanın aksine; öğrenmeyi pozitif etkilediği bilinmektedir. Tıpkı Haematologica dergisinde yayınlanan “hematologlar mikroskobunu eBay’de satsın mı” ya da Klinische Padiatrie dergisindeki “immün sistem kafayı yediğinde: HLH” ve hatta Blood dergisinde “Cuma günü lösemisi: efsane gerçek mi?” başlıklarında olduğu gibi burada kullanılan vampir ifadesi de tamamen bir metafor olup burada da ilgiyi artırmak amacıyla kullanılmıştır.”