Çince: İş hayatında yeni, popüler ve vazgeçilmez dil

İş hayatında Çince bilen personel ihtiyacının gittikçe arttığı bu günlerde, birçok üniversiteli Çince öğrenmek için araştırma yapıyor. Bazı üniversiteler, Çince programlarını oluşturmak için çalışmalara başladı.

Üniversitelere Çince eğitimin başlaması konusunda destek veren Türk – Çin Kültür Derneği, son olarak Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Sürekli Eğitim Merkezi ile iş birliği yaparak Çince dil eğitiminin başlaması için ilk adımı attı.

Türk – Çin Kültür Derneği Kurumsal İletişim Direktörü Ren Yuan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde açılan Çince kursları ile çok sayıda öğrencinin kariyeri için önemli bir aşama kaydettiklerini belirterek nisan ayı içinde başlayacak olan kurslarda Türkçe bilen Çinli öğretmenlerin görev alacağını söyledi. Yuan, dernek olarak birçok üniversite ile gerçekleştirdikleri anlaşmalar sayesinde Türkiye’de Çince eğitim açığının kapanması için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.


Çince tercüman sayısı her sektörün sorunu

Türk – Çin Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Karslı ise, birçok şirketin Çince bilen personel aradığını, Çince bilen personel azlığı dolayısıyla mecburen şirketlerin iş sürecini ingilizce üzerinden çözmeye çalıştıklarını ancak bunun iş kalitesini ciddi oranda düşürdüğünü dile getirdi. Çince öğrenenlerin sayısının arttığı belirten Karslı, Çin üzerine yoğunlaşan büyük projelerle birlikte Çince bilen personel ihtiyacının da büyüdüğünü söyledi. Ayrıca, özellikle üniversite düzeyinde eğitim gören gençlerin Çince öğrenerek kendi sektörlerindeki açığı kapatabileceklerini ve daha yüksek maaşlarla iş bulabileceklerini belirtti.

Sektörlerde bulunan Çince dil açığını fark eden özel üniversitelerin, Çince seçmeli ders ve kurslarla öğrencilerine dil eğitimi verdiği görülüyor. Bu konuda dernek de üniversitelere eğitim kaynakları ve öğretmen temini konusunda destek sağlıyor.


Çin’e satış yapmanın yolu çince tanıtımdan geçiyor

Uzun yıllardır Çin’e Türk ürünlerinin tanıtım ve satışlarını gerçekleştiren Yavuz Selim Şen ise; Çin pazarındaki ihracat fırsatlarından yararlanmak için öncelikle Çinlilerin ihtiyaçlarını doğru tespit etmek gerektiğini, bunun için Çince bilmek ve Çin kültürüne hakim olmanın son derece önemli olduğunu belirtti. Şen, “Bu sayede pazardaki fırsatları erken görüp değerlendirmek mümkün. Çinliler özellikle Çince tanıtımlara büyük önem veriyor. Gerek ürün tanıtımı gerekse pazar araştırmaları konusunda Çince’nin çok büyük önemi bulunuyor. Çince yapılan yazılı ve görsel çalışmaların kalıcı etkisi oluyor. Türkiye’den çok sayıda şirketi Çin pazarına soktuk. Türkiye’den Çin’e çok sayıda sektörde binlerce ürün çeşidi satılabiliyor.” dedi.

Çince öğretmen ihtiyacı çok büyük

Türk – Çin Kültür Derneği Kurumsal İletişim Direktörü Ren Yuan, iş hayatının vazgeçilmez dillerinden biri olan Çince’nin Türkiye’de olması gereken noktadan hala uzakta olduğunu, bu nedenle aradaki farkın kapatılabilmesi için sürekli öğretmen yetiştirmek gerektiğini belirtti. Ayrıca bu konuda Türkiye’deki üniversitelerin Çince eğitim vermesi gerektiğini ve Çin’de Çince öğrenen Türk genç sayısının da artması gerektiğini belirtti.

Türkçe ve Türk kültürü bilen Çinli öğretmenler

Derneğin Çin’den getirdiği öğretmen adaylarıyla Çince öğretmen açığını bir ölçüde kapattığını belirten Yuan, getirilen öğretmenlere Türk öğrencilerin öğrenme yapısıyla ilgili eğitimler verdiklerini, öğretmenlere hızlı bir şekilde Türkçe ve Türk Kültürü öğretmek için özel programlar düzenlediklerini de söyledi. Bu sayede Çinli öğretmenlerin Türkiye’ye daha kısa sürede adapte olduklarını ve Türkiye’ye olan sevgilerinin de arttığının altını çizdi.

Türkler Çince’ye çok yatkın


Derneğin Çin’den getirdiği Çinli öğretmenlerden XU ( Şü) öğretmen ise; Türklerin hızlı bir şekilde Çince öğrenebildiğini, Çince’ye başlarken tonlama eğitimine dikkat etmelerini söyledi. Orta dereceli okullarda da Çince’nin artması gerektiğini özellikle belirten Xu bir çok sektörde çok ciddi sayıda Çince bilen personel açığı bulunduğunu bu açığın kapatılabilmesi için Lise düzeyinde de Çince eğitimlerin yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi.

Dünyanın en çok konuşulan dilleri hangileri? Türkçe kaçıncı sırada?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.