Daha aydınlık bir nesil için: Çocuk yetiştirme sanatı

Yarının temelleri bugünden atılır. Çünkü yarının yetişkinleri, bugünün çocuklarıdır. Çünkü çocuk gelecektir, çocuk istikbaldir.

Bu yüzden, çocuk yetiştirmek büyük bir sorumluluk ister. Dikkat edilmesi gereken unsurları, keşfedilmesi gereken bilinmezleri vardır. Geleceğe bir birey armağan etmenin başlı başına bir sanat olduğunu ifade eden Doğru Cevap Eğitim Kurumları Yusuf Yıldırım doğru çocuk yetiştirmenin ipuçlarını verdi.

İletişim diliniz sevgi olsun

Çocuklar daha anne karnındayken ebeveynleriyle bir bağ ve iletişim kurmaya başlar. Bu sebeple iletişim, çocuk yetiştirmede sandığınızdan daha büyük bir rol üstlenir.


Sağlıklı bir ebeveyn ilişkisinin yanı sıra, rol model olarak gördüğü sizlerden edineceği doğru iletişim yaklaşımı gelecek için de önemli bir yatırımdır. Bu durum çocuğunuzun arkadaşları ve toplumdaki diğer bireylerle doğru bir iletişim kurmasını sağlayacak, özgüvenini arttıracak ve kişilik gelişimine yardımcı olacaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta, özellikle erken dönemde kurulan iletişimin dilinin sevgi olmasıdır. Çünkü sevgi; şefkati, saygıyı ve bilinci inşa eder.

Tam tersi durumlar ise güçsüzlük ve korkuyu besler. Sevgi dilini kullanmak çocuğun, kendini doğru ifade etmesini, size karşı şeffaf olmasını sağlar. Sevgi dilinin olmadığı yerde ise çocuk, bu yaklaşımı bir tehdit olarak algılar ve saldırganlaşabilir. Sürekli inatlaşması ve her istediğini ağlayarak yaptırması bu yüzdendir.


Saygı görmek için çocuğunuza saygı gösterin

Unutmayın, çocuklar bir bireydir. Dinlenilmek, kendini ifade etmek ve saygı görmek ister. Ancak birçok ebeveyn ‘O daha çocuk’ gibi bir yaklaşımı kabul ediyor ve ve çocukları dinlemek yerine o konuşurken göz teması kurmamayı ve başka işlerle ilgilenmeyi tercih ediyor. Böyle bir tavır sergilemesine karşın çocuklarından saygı bekliyor. Oysa çocuklar tıpkı bir ayna gibidir ve bu yaşlarda kendilerinden çok sizleri yansıtırlar. Doğru bir yansıma görmek istiyorsanız öncelikle çocuğunuza saygı duymalısınız. Ona bir birey olduğu ve sizin için önemli olduğunu hissettirmelisiniz. Bunun için ona taşıyabileceği sorumluluklar vermeli, ileride kendi ayakları üzerinde durabilmesi için bağımsız bir birey olarak yetiştirmelisiniz. Kararlarını sorgulamak yerine konuşmalı, kendi doğrularınızı dikte etmek yerine uzlaşmayı denemelisiniz. Ama aranızdaki saygıyı asla ihmal etmemelisiniz.

İyi bir eğitim, iyi bir gelecek demektir

Her yurttaş, hiçbir ayırım gözetilmeksizin öğretim ve eğitim hakkına sahiptir. Bu hak, hem İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi hem de Milli Eğitimin Temel İlkeleri tarafından koruma altına alınmıştır. Çünkü eğitim, geleceğin aydınlık nesilleri için bir rehberdir, yolunu aydınlatan en önemli neferdir. Bu sebeple çocuğunuzun alacağı eğitim, ilerideki yaşamını şekillendirirken hayatını başarıyla idame ettirebilmesini sağlar.


Yeteneklerini keşfetmesinin önünü açar, onu mutlu edecek becerilerin daha da gelişmesine katkıda bulunur. Sadece kendisi için değil toplum ve gelecek için önemli işler yapabilmesini sağlar. Bu noktada size düşen görev, çocuğunuza iyi bir eğitim şansı tanımaktır. Bunun için eğitim ve öğretim sürecinde ona her zaman destek olun ve eğitimi bir görev değil yaşamın bir parçası olduğu fikrini aşılayın. Baskılayıcı bir tutum yerine yapıcı bir tavır sergileyin. Eğitim hayatı boyunca kendine güvenmesi ve sorumluluklarının farkında olması adına bağımsız iş yapma yeteneği kazandırın.

Tüm bunların yanı sıra;

  • Çocuğunuza huzurlu bir aile ortamı oluşturun. Öfke kontrolünüzü mutlaka sağlayın. Gerekirse bu konuda kendinize yeni yöntemler üretin. Ama çocuğunuza korku imparatorluğu yaratmayın.
  • Aşırı korumacı olmayın. Çocuğunuzu adeta bir cam fanusta büyütmeyin. Dışarıdaki her şeyi bir tehdit olarak görüp, sürekli kontrol altında tutmayın. Bu durum çocuğunuzun kendine güvenmeyen, çekingen biri olmasına yol açar.
  • Tutumlarınızda tutarlı olun. Eğer belli durumlar için konulmuş kurallar varsa bu konuda tutarlı bir tavır sergilemek ve her istediğinde kuralları esnetmemek en doğrusudur. Aksi takdirde çocuğunuzun belirlenen kurallara uymasını beklemeyin.
  • Mükemmeliyetçi olmayın. Özellikle de çocukların okul başarısı konusunda! Çünkü çocuğa bu konuda yapılan baskı, akademik başarısını arttırmak yerine olumsuz etkiliyor. Ebeveynlerin mükemmeliyetçi tavrı sebebiyle çocuklar aşırı stres halinde derslerinde istediği başarıya ulaşamıyor.
  • En önemlisi de çocuklarınızı tanıyın. Unutmayın, mesele bir çocuk dünyaya getirmek değil, o çocuğu doğru yetiştirip geleceğe hazırlamaktır. Bunun içinse çocuğunuzu doğru tanımalı, kişilik özelliklerine göre hareket etmeli, yaklaşımlarınızı ona göre belirlemelisiniz.

Çocuklar ile güvenli bağ kurmak istismardan koruyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.