Devlet Bahçeli’nin erken seçim çıkışı ardından Ankara kulisleri hareketlendi. Kulis bilgilerine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bahçeli’nin açıklamasına üzüldüğü ve erken seçim olursa 24 Haziran veya 16 Eylül 2018 tarihleri olabileceği öne sürüldü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin erken seçim gündemli kritik görüşmesine saatler kala AK Parti sözcüsü Mahir Ünal önemli açıklamalar yaptı.
MHP’nin bir teklifi olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Ünal, ‘Ortada bir danışıklı dövüş yok. Bahçeli, 26 Ağustos derken Genel Başkanımız 2019 vurgusu yaptı. Her iki lider görüşmelerini yaptıktan sonra partilerinin yetkili organlarında bunu değerlendireceklerdir.’ dedi.
Habertürk TV canlı yayınında konuşan AK Parti sözcüsü Mahir Ünal’ın açıklamaları:
“Danışıklı dövüş yok”
Erken seçim konusunda bugün sayın Cumhurbaşkanımız ile görüşülecek. Sayın Devlet Bahçeli’nin yaptığı açıklama MHP’nin teklifi olarak görülmelidir. Bir ‘danışıklı dövüş, o ona açıklattı, o dedi ki böyle, bu dedi ki böyle’ Hayır ne bizim siyasetimizde ne MHP’nin siyaseti karşılıklı olarak bu şekilde danışıklı dövüşü ya da danışıklı eylem biçimini gerekli kılan bir siyaset değil.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan Kasım 2019 vurgusu yaptı”
Biz bugüne kadar yapmak istediğimiz her şeyi toplumla paylaştık. Dün grup toplantısında sayın Devlet Bahçeli, 26 Ağustos derken, grup toplantısında sayın genel başkanımız da Kasım 2019 vurgusu yaptı. Burada her siyasi parti kendi görüşlerini paylaşır. Dün de MHP’nin bir erken seçim teklifi mahiyetinde bir açıklaması olmuştur, bu da bizim ilgili kurullarımızca değerlendirilir. Bu bir gereklilik olarak görülür ya da görülmez, ama bizim 15-16 yıldan beri AK Parti olarak her zaman ısrarla uyguladığımız şey seçimlerin tarihinde yapılması konusunda çok dikkatli davrandık ve bunu da uyguladık.
“Görüşmenin sonucunu görmemiz gerekir”
Çünkü biz 16 yıldan beri siyasi istikrar, ekonomik istikrar oluştuysa bizim bu konudaki hassasiyetimiz. Dolayısıyla bugün sayın Cumhurbaşkanımız ile sayın Bahçeli arasında yapılacak görüşmenin sonucunu görmemiz gerekir. Bizim değerlendirme yapmamız doğru olmaz. Her iki lider görüşmelerini yaptıktan sonra partilerinin yetkili organlarında bunu değerlendireceklerdir.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi üst komisyon toplantısı
Bizim yarın cumhurbaşkanımız ile iki toplantımız var. Milletvekillerimizle 50’şer kişilik gruplar halinde bir araya geliyoruz. Şu ana kadar 6 toplantı yaptık, yarın 7’incisini ve sonuncusunu gerçekleştireceğiz. Bir de yarın cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi üst komisyon toplantısı var. Gündem ile ilgili Cumhurbaşkanımızın değerlendirmeleri de tabi ki olacaktır. Biz cumhurbaşkanımızla bir araya geldiğinde neyi konuşacaklar? Kaçınılmaz olarak ‘siz bu konuda ne düşünüyorsunuz. Bahçeli’nin açıklaması oldu’ diye milletvekillerimiz yarınki toplantıda bu soruyu soracaklardır.
İYİ Parti’nin durumu
Soru: Diğer partilerin erken seçim tutumu ve CHP’nin ‘İYİ Parti seçime girmesin diye erken seçim kararı alındı’ iddiaları…
Ortada alınan bir karar yok. MHP genel başkanı sayın Devlet Bahçeli’nin teklif mahiyetinde bir açıklaması var. Biz her şeyden önce iktidar partisiyiz. İktidar sorumluluğunu aziz milletimiz bize vermiş biz de yerine getirmeye çalışıyoruz. Burada ne bizim ana muhalefet ne diğer siyasi partiler gibi böyle düşünmeden, değerlendirmeden bir karar almamız… Dediniz ya işte Saadet Partisi İyi Parti CHP ‘hazırız seçime gidelim’ diyorlar.
24 Haziran veya 16 Eylül tarihleri konuşuluyor!
Devlet Bahçeli’nin sözleriyle ete-kemiğe büründü. Bahçeli’nin erken seçim açıklamasından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AK Parti yönetiminin haberi olmadığı ve Erdoğan’ın yakın çevresine “Duyunca üzüldüm” dediği iddia edildi. Bahçeli sürprizi olarak, siyaset gündemine bomba gibi düşen erken seçimin, en erken haziran sonu ya da eylül ayı içinde olacağı öne sürüldü.
Siyaset tarihinde Bahçeli’nin üçüncü erken seçim çıkışı
Ankara’yı bir anda hareketlendiren Devlet Bahçeli’nin erken seçim açıklaması, siyaseti yakından izleyenler için üçüncü kez yaşanıyor. 2002’deki erken seçim kararı ile 7 Haziran 2015’te yapılan genel seçimlerden kısa bir süre sonra 1 Kasım’da genel seçimlerin yenilenmesi kararlarının altında yine Bahçeli’nin imzası olduğunu bilenler için durum pek sürpriz olmadı. Ancak bu noktada bir hafta öncesine kadar açık ve kapalı toplantılarda, “Erken seçim gündemimizde yok, bunu kamuoyuna da böyle anlatın” diyen Erdoğan’ın sözleri nedeniyle erken seçim fikrinden uzaklaşanlar şaşırdı.
Kulislerdeki iddiaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Bahçeli’nin açıklamasını kamuoyu ile birlikte öğrendi. Bu nedenle, kendisine yöneltilen sorular karşısında, “Yarın (bugün) kendisiyle görüşeceğiz, kararımızı o zaman açıklarız” demekle yetinen Erdoğan, grup konuşmasını da değiştirmedi ve konuşmasında birkaç kez genel seçimlerin 2019’da olacağına dair vurgu yaptı.
Erdoğan konuşmayı duyunca üzüldü iddiası
Erdoğan, grup toplantısından sonra, partinin kurmaylarıyla yaptığı kısa değerlendirmede, Bahçeli’nin sözlerini yeni duyduğunu ve bunun kendisiyle paylaşılmamasına üzüldüğünü dile getirdi.
Yapılan hızlı değerlendirmede, bu konudaki kararın bugün yapılacak Bahçeli görüşmesinden sonra verileceği ifade edildi. AK Parti içerisinde erken seçimin bundan sonra kaçınılmaz olduğu, 24 Haziran veya 16 Eylül’de yapılmasının daha doğru olacağı konuşuldu.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün, Bahçeli ile yaptığı görüşmenin de erken seçim açıklamasıyla ilgisi olmadığı, uyumla ilgili yapılacak çalışmalar nedeniyle daha önce alınan bir randevu olduğu öğrenildi.
Bahçeli’nin yaptığı açıklamanın tek sonucunun kaçınılmaz bir erken seçim olacağı dile getiriliyor. Bir AK Parti kurmayı, “Bundan sonra erken seçimi kimin istediğinin önemi kalmayacak. Bu tüpten çıkan macun gibi; artık geri koyamazsınız. Bu konu gündeme gelip kamuoyuyla paylaşıldıktan sonra, ‘yok biz yapmıyoruz’ deme şansımız kalmadı. 2019 yılının sonuna kadar bu olasılık askıda dururken, ülkeyi yönetemezsiniz. Tarih revize edilir ama erken seçim yapılır” dedi.
2 ay önce söylemiştik
Edinilen bilgiye göre, önceki gün Erdoğan başkanlığında yapılan MYK toplantısında, bu konu hiç açılmadı. Erken seçimi ilk kez Devlet Bahçeli’den duyan çok sayıda parti yöneticisi olduğu biliniyor. AK Parti kurmaylarına göre, MHP Lideri, geçmişte örnekleri olduğu gibi AK Parti’ye “erken seçim” dışında seçenek bırakmadı. Bazı parti kurmayları, “Bahçeli’nin böyle bir hazırlık içinde olduğunu ve bunu her an yapabileceğini, parti yönetimine iki ay öncesinden söylemiştik” dediler.
Siyaset gündemi hızla erken seçime dönerken, bu olasılık 2018’in ilk günlerinden beri kapalı kapılar ardından konuşuluyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen ay az sayıda kurmayıyla yaptığı toplantıda kendisine, ‘erken seçime gidilmesinin avantaj ve dezavantajlarının en azından araştırılması’ telkininde bulunulduğu biliniyor.
Hürriyet’in haberine göre; bu değerlendirmenin ardından, Mart 2019’daki yerel seçim sonrası bir genel seçimin dezavantaj yaratabileceği, bu süreçte radikal kararlar alınamayacağı için ekonomik göstergelerin kötüleşme olasılığı olduğu saptamaları yapıldığı biliniyor. Erken seçimin hemen ardından yapılacak yerel seçimlerde seçmen tercihlerinin iktidardan yana olacağı, bu nedenle, önüne 5 yıllık yeni bir süreci alan iktidarın güçlü olacağı, halen kayyumda olan 120 belediyenin el değiştirmeden erken seçime gitmenin avantajı olacağı da kulislerde konuşuluyordu. Bu analizleri yapan siyasiler, İYİ Parti’nin genel seçime girmesiyle ilgili çıkacak yasal engellerin de MHP açısından önemli olduğu ifade ediyorlar.