Küba’daki değişimin öyküsü 97 kare ile Global Karaköy’de

DEİK Türkiye – Küba İş Konseyi’nin düzenlediği ‘Küba, 2013 – 2016 Fotoğraf Sergisi’ başladı. Global Karaköy’de kapılarını açan ve 29 Nisan’da sona erecek ücretsiz gezilebilecek sergi, Fotoğraf Gezginleri Grubu’nun dört yılda ülkeye düzenlediği altı seyahatte çektiği karelerin 97’sinden oluşan bir seçki sunuyor.

Küba'daki değişimin öyküsü

Sergi, ülkede dört yılda gerçekleşen değişimi Türk fotoğrafçılarının gözüyle yansıtıyor. Efsane lider Che Guevara’nın oğlu Camilo Guevara, sergi albümü için önsöz kaleme aldı.

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman’ın başkanlığını yürüttüğü DEİK Türkiye – Küba İş Konseyi’nin düzenlediği ‘Küba, 2013 – 2016 Fotoğraf Sergisi’ kapılarını açtı. Açılış etkinliği ve mekan tasarımı Nirvana Plus tarafından gerçekleştirilen sergi, Global Karaköy’de 29 Nisan’a kadar devam edecek.


Ücretsiz olarak gezilebilecek sergi, Fotoğraf Gezginleri Grubu’nun dört yılda Küba’ya düzenlediği altı seyahatte çektiği karelerin 97’sinden oluşan bir seçki sunuyor. Satışa sunulan sergilenen karelerden elde edilecek gelirler Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği’ne bağışlanıyor.

Global Karaköy’ün bünyesinde yer aldığı Global Yatırım Holding’in Genel Sekreteri Gökhan Özer, “Küba’nın kalplerimizde ayrı bir yeri var. Küba’yı sayısız defa ziyaret ettik. Ülkemizde de Küba’ya ilgi her yıl giderek artıyor. Daha fazla insanın bu güzel ülkeye gitmesine aracılık edersek ne mutlu bize” dedi.


Türkler’in gözünden Kübalıları anlatıyor

“Küba’ya 2013 – 2016 yılları arasında gitmiş 97 vatandaşımızın fotoğrafı aslında Türklerin gözünden Kübalıları anlatıyor” diyen Özer, projenin dostluğun altını çizmek için harika bir yol olduğuna işaret etti. Global Yatırım Holding’in bağlı şirketi Global Ports Holding’in CEO’su Emre Sayın’ın da bir fotoğrafının sergilendiğini anlatan Özer, “İnsanların Küba’da en çok görmek isteyecekleri şeyin binalar, arabalar değil, insanlar. Türklerle Kübalılar bir araya geldiğinde her zaman bir yakınlık oluşuyor” dedi.

Değişimi yansıtmaya dikkat ettik

Serginin küratörlüğünü yapan Fotoğraf Gezginleri Grubu’nun kurucusu Niko Guido, “Dört yılda Küba’ya 6 fotoğraf seyahati düzenledik. Dört yıl, bir ülkedeki değişimi gözlemlemek için kısa bir süre gibi görünebilir ama Küba bu sürede inanılmaz bir değişim geçirdi. Sergilenen fotoğraflarda bu değişimi yansıtmaya özenle dikkat ettik” diye konuştu.

‘Fotoğraf esasen objektifin arkasında ortaya çıkıyor’

Sergilenen 97 fotoğrafın her biri dört yıl boyunca gerçekleşen seyahatlere katılan Fotoğraf Gezginleri Kulübü’nün ayrı bir üyesine ait. Sergi için özel hazırlanan albüme önsöz yazanlar arasında Latin Amerikalı Efsane Lider Che Guevara’nın oğlu Camilo Guevara da yer alıyor. Guevara, önsözünde şöyle diyor: “Kübalılara ve bizi ziyaret edenlere bulaşan hayat neşesinin güvenilir tanıklıkları olan bu görüntülere hayran kalındığında, ulusumuzun potansiyelini anlayan ya da hisseden duyarlı insanların eserleri karşısında olduğumuzun farkına varıyoruz. Ve fotoğrafın sadece objektifin önünde ortaya çıkmadığı, esasen objektifin arkasında ortaya çıktığı kaçınılmaz sonucuna ulaşıyoruz.”


Albümün açılışında Nazım Hikmet’in 1961 yılında kaleme aldığı ve Türkiye’de ‘Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin’ dizesiyle tanınan ‘Küba’dan döndüm bu sabah’ şiiri yer alıyor.

Kadın hikayeleri Kendine Ait Bir Oda Sergisiyle Leica Gallery’de!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.