Metabolizmayı hızlandırmak için bahar dopingi!

Bahar aylarının gelmesiyle metabolizmada da kelebekler uçuşmaya başlar. Bedende oluşan değişiklikler ruhsal ve fizyolojik olarak etki yapar. Metabolizmayı hızlandırmak için bu muhteşem önerileri biliyor muydunuz?

Metabolizmayı hızlandırmak için bahar dopingi öneriler

Hafif yorgunluklar, kırgınlık hissi, sabah uyanmakta zorluk çekme, gün içinde keyifsiz ve mutsuz durumlar en çok gözlenen durumlardır.

Bol vitamin tüketin!

Bu dönemde en çok ihtiyaç duyduğumuz vitaminler bol bol antioksidan taşıyan C vitamini, E vitamini ve B grubu vitaminler. Selenyum, çinko, magnezyum, kalsiyum büyük önem taşıyor. C vitamini kivi, portakal, mandalina, maydanoz, ıspanak, kuşburnu vazgeçilmezimizken E vitamini fındık, badem, ceviz, zeytinyağında bolca bulunur. Bizi ruhsal anlamda iyi hissettiren güzel bir B grubu vitamini Tiamin!


Tiamin yani B1 vitamini tam buğdayda, yulafta ve kuru bakliyatlarda bulunur. İyi bir protein kaynağı olan yumurta, peynir, balık, kırmızı et, hindi eti beslenmede mutlaka bulunmalıdır. Güne dinç başlamak isteyenler için sebzeli bir omlet enerji deposu olacaktır. Protein tüketince yanında bol C vitaminli mevsim yeşilliklerini ihmal etmemek gerekir. Gün içinde uzun açlıklar yaşamak enerjinizi düşürüyorsa kuru meyveler, kuru yemişler ve yoğurt enerjiyi geri getirecektir.

Egzersiz ve fiziksel hareket azaldıkça beyin küçülüyor

Metabolizmayı hızlandırmak için muhteşem öneriler:

1- Uyandıktan 1 saat sonra kahvaltı edin

Hızlı bir metabolizma için düzenli beslenmek ilk kurallardan birini oluşturuyor. Uyandıktan sonra 1 saat içinde kahvaltı ederek metabolizma hızınızı yüzde 30 oranında artırabilirsiniz. Kahvaltıda yağlı gıdalardan ve şekerli besinlerden uzak durmanız gerektiğini unutmayın. Kahvaltınızın dengeli ve doyurucu olması için protein (yumurta, peynir, süt), kaliteli karbonhidrat (tam tahıllı ürünleri, yulaf) mevsim yeşillikleri ve mevsim meyveleri içermesi gerekiyor. Yulaf ile sağlıklı kilo vermek: Yulafın faydaları neler?

2- Uyanır uyanmaz evin içinde 3 4 dakika koşun veya hızlı hızlı yürüyün

Sabah uyanınca beden ısınızı, kalp ve nabzınızı hızlı hareket ederek artırın. Erkenden dolaşımınız ve beden ısınız yükselsin.

3- Sabahları sade Türk kahvesi

Doğal kahve ya da yeşil çay, içerdikleri kafein-tein ile canlandırır. Ayrıca gün içersinde de toplamda 2 Türk kahvesi ve 2-3 yeşil çay vücudu uyarır, canlandırır. Türk kahvesinin faydaları için tıklayın

Kahve içmenin inanılmaz faydaları

4- Ara öğünleri asla atlamayın

Metabolizma hızının azalmasının en büyük sebeplerinden biri de, düzensiz beslenme alışkanlığı. Özellikle ana öğünleri (kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği) düzenli olarak tüketmek, besinlerin vücutta yağ olarak depolanmasının önüne geçiyor. İki ana öğünün arasında 4-5 saat gibi zaman dilimi olmasına da özen gösterin.

5- Metabolizmayı hızlandırmak için günde 10 bardak su için

Havaların soğumasıyla birlikte unutmaya başladığınız su ihtiyacınızı yeniden hatırlayın. Vücudunuzun yüzde 70’ni oluşturan suyu günde 10 bardak içmeniz metabolizma hızınızı artırarak, aldığınız enerjinin vücutta yağ olarak depolanmasını engelleyecektir.

6- Bir fincan tarçınlı, limonlu zencefil çayı

Zencefil ve tarçın vücut sıcaklığını yükselterek metabolizma hızını artırıyor. Bunların yanına bir de C vitamininden zengin olan limonu eklediğinizde hem metabolizmanızı hızlandırmış hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirmiş olacaksınız. 1 büyük bardak kaynamış suya 1 dilim taze zencefil, 1 tane çubuk tarçın, 2 dilim limon ilave edip, karışımı 10 dakika kadar demlenmeye bırakarak çayınızı hazırlayabilirsiniz. Çayınızı tatlandırmak isterseniz 1 çay kaşığı kadar üzüm pekmezi ilave edebilirsiniz.

7- Şekerli gıdalar ve hamur işlerinden mutlaka uzak durun!

Yaşadığınız açlık krizlerinde belki de ilk aklınıza gelen şekerli gıdalar ve hamur işleri oluyor. Ancak unutmayın ki karbonhidrat içerikleri ve kalori yükleri yüksek olan bu besinlerin tamamına yakını vücudunuzda yağ olarak depolanıyor. Aralarda yaşadığınız açlıklarda bu besinler yerine mevsim meyvelerinden 1 porsiyon (1 orta boy elma veya portakal veya 1 tane kivi vb.) seçmeniz kilo kontrolünü sağlamayı kolaylaştıracaktır.

8- Yeşil yapraklı sebzeler sofraya

Değişen hava koşullarına uyum sağlamak için vücut direncinizi artırmanız gerekiyor. C vitamini vücut direncinizin artmasında ve güçlü bir bağışıklık sistemiyle vücut ısınızın korunmasında en önemli vitaminlerden biri. C vitamininden zengin olan, ıspanak, pazı, brokoli ve karnabahargibiyeşil yapraklı sebze yemeklerini hafta da en az 3-4 kere tüketmelisiniz. Yeşil yapraklı sebzelerin yanında C vitamininden zengin olan turunçgillerin tüketimi de bağışıklık sistemini destekliyor. Her gün 1 adet portakal veya greyfurt yemek de vücut direncinizi artırmanın bir diğer yolunu oluşturuyor.


9- Badem yemekten korkmayın

Riboflavin, magnezyum, bakır ve yağ asidinden zengin olan bademin sindirilmesi için vücudun daha fazla enerji harcaması gerekiyor. Bunun sonucunda metabolizma hızınız artıyor. Badem ayrıca midede kalış süresi de uzun olması nedeniyle kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlıyor. Tüm bu özelliklerini düşündüğümüzde günlük 8-10 tane kadar çiğ badem metabolizma hızlandırıcı ve tok tutucu bir ara öğün olacaktır.

10 – Metabolizmayı hızlandırmak için günde 1 fincan yeşil çay

Yeşil çayın içerisinde bulunan kafein ve ‘epiogallocatechin-3-gallat’ adındaki bileşen sinir sistemi ile beyni etkileyerek kalp atış hızını ve metabolizmayı hızlandırıyor. İçerisindeki polinefol bileşenleri de iştahın baskılanmasına yardımcı oluyor. Ancak yeşil çayın bu etkileri için onu doğru demlemekgerekiyor. Yeşil çayı kesinlikle kaynatmayın. Bir kupa kaynamış suyu ocaktan aldıktan sonra içine 1 çay kaşığı kadar yeşil çay ilave edip 3-4 dakika kadar demleyin, ardından süzün. Sonrasında çayınızı isterseniz soğuk isterseniz sıcak olarak içebilirsiniz.

11- Tadına bakmadan tuz ilave etmeyin!

Tuzda bulunan sodyumun fazla alımı vücudunuzun su tutmasına, bunun sonucunda da ödem yapmasına neden oluyor. Sonuç; kendinizi, özellikle sabahları uyandığınızda şişkin ve kilolu hissetmek. Günlük tuz tüketiminizi 5 gram ( 1 çay kaşığı) ile sınırlandırmaya özen gösterin.

12 – Metabolizmayı hızlandırmak için egzersizler

Havaların soğuması spora ara vermeniz için bir neden olmasın. Eğer herhangi bir spor dalıyla ilgilenmiyorsanız günlük 30-40 dakikalık yürüyüşler yaparak harcadığınız enerjiyi artırabilirsiniz. Böylelikle yavaşlayan metabolizma hızınızın da dengesini sağlamış olursunuz.

Her yaş için harika egzersiz önerileri
Metabolizmayı hızlandırmak için düzenli egzersiz çok önemli!

13- Daha çok kas yapın

Her egzersizde kas yapamazsınız. Örneğin düzenli yürüyüş kalori tüketimi ve yağ yakımı için yararlıdır ama istenen miktarda kas sağlamaz. Yeterince kas yapmak için mutlaka direnç egzersizleri, yani ağırlık gibi çalışmalar yapmalısınız. Kaslara biraz direnç vererek geliştiren egzersizler kas kitlesini artırır ve işte o zaman istirahatte bile daha çok kalori tüketmeye başlarsınız. Çocukluk döneminde metabolizma daha iyi çalışırken özellikle 40 yaşından sonra kasların kaybı ve yağlanma hızlanıyor; bu nedenle her beş senede bir hareketi artırmak gerekiyor. Eğer bu gerçeği kabullenmez ve kas yapıcı egzersizleri yapmazsanız, kollar, popo, bacak kasları erirken göbek çevresinde yağlanma başlar. Bu da yaşlanmanın ve metabolizmanın yavaşlamasının ilk işaretlerindendir.

Yorgunluksavar Bağışıklık Çayı

  • 2 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı ekinezya
  • 1 çay kaşığı taze zencefil
  • 2 dilim yeşil elma
  • 1 çubuk tarçın

Tüm malzemeleri kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra 2-3 dakika daha bekleyin ve soğumaya bırakın. Süzerek sıcak veya ılık tüketebilirsiniz.

Enerji Veren Smoothie-1

  • 1 orta boy kivi
  • 1 su bardağı kefir
  • 10 adet çiğ fındık
  • 4-5 yaprak taze nane

Tüm malzemeleri blenderdan geçirip taze tüketin.

Enerji Veren Smoothie-2

  • Yarım orta boy muz
  • 5-6 adet çiğ badem
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 2 adet yumuşak kuru hurma
  • 1 su bardağı süt

Tüm malzemeleri blenderdan geçirip taze tüketin.

Metabolizmayı hızlandırmak için çay tarifi:

1 bardak suya 1 parmak ucu doğranmış zencefil, yarım tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber, 1.5 kahve kaşığı yeşil çay, 1 adet avokado yaprağını katın; iyice kaynamış suya atın ve hemen altını kapatın. 5 dakika kadar demlendikten sonra içine ince bir dilim limon atarak, şekersiz için. Bu çayı günde 2-3 fincan içebilirsiniz.

Metabolizmayı hızlandırmak için salata 4 kişilik salata tarifi:


Bol tere, roka, 4 adet acı sivri biber, 1 yemek kaşığı öğütülmüş tere tohumu, 2 yemek kaşığı kabaca öğütülmüş keten tohumu, 1 adet doğranmış greyfurt, 4 dilim taze ananas, 1 parmak kadar rendelenmiş taze zencefil, 4 adet taze sarımsak, 2 adet taze soğan, 1 tatlı kaşığı nar ekşisi, 1 limonun suyu ve 1 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber. Bu salatayı yedikten sonra 1 fincan da yeşil çay içerseniz harika olur. Burada yazdığım önerileri uygulayın, 3 hafta sonra ortaya çıkan sonuca sizde şaşıracaksınız.

Bahar yorgunluğundan bu tüyolarla kurtulabilirsiniz


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.