Siri’nin yerli ve milli versiyonu geliyor!

ChatBot alanında Siri’nin yerli ve milli versiyonunu yaptıklarını belirten Botudio’nun CEO’su Ali Erhan Tamer, “Bu platformu kullanarak istediğiniz chatbotu kendiniz yapabiliyorsunuz. Ön görmeye dayalı hizmetimiz var. Robo Advisor da bunlardan biri” dedi.

Siri yerli ve milli versiyonu geliyor chatbot robo advisor

‘Bize ne yapacağımızı Robo Danışmanlar mı söyleyecek, yoksa işimizi elimizden mi alıyorlar?’, ‘Varlık dağılımı alanında rönesans mı yaşanıyor?’ gibi pek çok sorunun cevabı Fintech ekosisteminin önemli oyuncularından FintechPark ve Türk çalışma hayatına ortak çalışma alanları coworking kavramını yerleştiren Workinton işbirliği ile GS Workinton Türk Telekom Arena’da düzenlenen Wealth 4.0 forum’18’de tartışıldı.

Wealth 4.0 forum’18’de kapsamında yapılan yapay zeka oturumunun sponsorluğunu ve moderatörlüğünü finansal piyasalara yönelik geliştirdiği çözümler ile bu alanda yurt dışına bağımlılığı ortadan kaldıran Matriks’in Genel Müdür Yardımcısı Cem Tutar üstlendi. Yapay zeka odaklı chat bot şirketi Botudio’nun Kurucu Ortağı ve CEO’su Ali Erhan Tamer ve Robot danışmanlık teknolojileri ve servisleri alanında faaliyet gösteren Türk girişimi ZEKAI’nin Kurucu Ortağı Hakan Elmas etkinliğe konuşmacı olarak katıldı.


‘Yapay zekayı, insanların mesleğini elinden alalım diye geliştirmiyoruz’

Yapay zeka pazarının günlük milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Botudio’nun Kurucu Ortağı ve CEO’su Ali Erhan Tamer, “Günlük yaşamımızda yapay zekanın arka planda çalışarak yaptığı birçok iş var. Bunların tamamı insanın işini daha kolay yapması için var. İnsanın zamanını daha önemli, faydalı işlere ayırması için var. Yapay zekayı, insanların mesleğini elinden alalım diye geliştirmiyoruz. Finans sektöründe yapay zekanın stres yönetimi açısından da katkısı var. Borsada fiyatlar aşağı gitti mi herkes satmaya yöneliyor. Çünkü bu stresli bir şey. Robotlarda böyle bir durum yok, stresle uğraşmıyor. Günün sonunda, ‘Bu kazanacak mı kazanmayacak mı?’ diye bakıyor sadece. Robo Advisor, stresten bağımsız karar almada büyük etkiye sahip” dedi.

‘Siri’nin Milli Versiyonu Geliyor…

ChatBot alanında Siri’nin bir anlamda milli versiyonunu yaptıklarını ve kısa süre içinde lansmanını gerçekleştireceklerini ifade eden Tamer, “Botudio platformu bir ChatBot marketi. Platformu kullanarak istediğiniz chatbotu kendiniz yapabiliyorsunuz. Ön görmeye dayalı hizmetimiz var. Robo Advisor da bunlardan biri. Müşteri bir satın alma yaptıktan sonra ikinci satın almayı ne zaman yapar, ne alır” sorusunun yanıtını arıyoruz” dedi.


‘Bütün verilerin çok hızlı bir şekilde analiz edilmesi ancak yapay zeka teknolojisiyle mümkün’

Konuşmasına “Yapay zeka ile birlikte varlık dağılımı alanında bir rönesansın yaşandığını düşünüyorum” sözleri ile başlayan ZEKAI’nin Kurucu Ortağı Hakan Elmas ise “Finans sektöründe yapay zeka denildiğinde portföy yönetimi altında robot danışmanlar akla gelebilir. Dataya ulaşım internetle birlikte arttı ve data üretimi de çoğaldı. Bütün verilerin çok hızlı bir şekilde analiz edilmesi ancak yapay zeka teknolojisiyle mümkün. Sektörün değişmesi ve yeni yetenekler edinmemiz gerekiyor ki sektöre yeterli durumda kalabilelim” dedi.

‘Finans konusu matematikten davranış bilimlerine doğru kaymaya başladı’

Elmas sözlerine şöyle devam etti: “Finans konusu matematikten davranış bilimlerine doğru kaymaya başladı. Davranışsal ekonomi tarafında gidilecek çok yol var. Robot danışmanlarla birlikte daha dost bir sermaye piyasası yaratmaya yönelindi. Hiç olmadığı kadar çok fazla yeni yetenek seti geliştirmemiz gerekiyor. Sektör değişim içerisinde ve sektördeki bütün çalışanların buna uyum sağlaması lazım. Geleneksel portföy yönetim işinin dönüşmesi gerekiyor. Şu an kişiye özel portföy yönetimi yapılıyor, ama bunun daha öteye taşınması gerekiyor. Küçük mevduat sahipleri için de kişiye özel yönetimlerin gelişmesi gerekiyor”. Elmas ayrıca, Türkiye Ekonomi Bankası ile yatırım fonları alanında çalıştıklarını yakın zamanda bu alanda robot danışmanlık ürünlerini hayata geçireceklerini belirtti.

‘Workinton kurumsal etkinliklere evsahipliği yapıyor’


Toplantıya evsahipliği yapan Workinton, Türkiye’de İstanbul, Ankara ve İzmir’in en prestijli noktalarında şubeleri, ABD’de San Diego’da, Katar’da Doha’da 14 farklı lokasyonda, 12 bin 500 metrekare alanda coworking, sanal ofis, hazır ofis, toplantı salonu ve Kuluçka Merkezi hizmetleriyle 15 binden fazla üyeye ve 2 binden fazla şirkete hizmet veriyor. Kurumsal etkinliklerin bir numaralı tercihi Workinton’da workshoplar, kurumiçi eğitimler, konferanslar, film çekimleri, hackathon gibi pek çok profesyonel organizayon gerçekleştirilebiliyor.

Yapay zeka robotlar yüz ifadesinden duyguları anlayacak


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.