İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 10 üniversitenin bölünmesi ve 20 yeni üniversite kurulmasını düzenleyen tasarı, Meclis Milli Eğitim Komisyonu’nda kabul edildi.
Eskişehir, Isparta ve Afyonkarahisar’da 3 devlet üniversitesinin daha bölünmesi ve yeni üniversite sayısının 15’ten 20’ye çıkarılması kararlaştırıldı. İstanbul Üniveritesi’nin bölünmesiyle kurulacak üniversiteye İbni Sina adının verilmesinden vazgeçildi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesini de bünyesine alan kurumun adı İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) oldu.
Komisyonda muhalefetin itirazları ve tartışmaların ardından kabul edilen önergelere göre, 4’ü vakıf olmak üzere 20 yeni üniversite kurulacak. Anadolu Üniversitesi’nin bölünmesiyle Eskişehir Teknik Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi’nin bölünmesiyle Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin bölünmesiyle Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulacak. Ayrıca Ankara Medipol ve Semerkand Bilim ve Medeniyet adlarıyla vakıf üniversitelerinin kurulması kabul edildi.
İstanbul Üniversitesi de bölünüyor!
Tasarının yeni haline göre, İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa); İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Cerrahpaşa Tıp, Florence Nightingale Hemşirelik, Hasan Ali Yücel Eğitim, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner, Mühendislik fakültelerinden oluşacak. Ayrıca üniversitede, yeni oluşturulacak Diş Hekimliği ve Eczacılık fakülteleri de olacak. Mevcut üniversitelerde bulunup yeni üniversitelerin kullanacağı devlet mülkleri doğrudan yeni kurumlarına devredilecek.
Üniversite çalışanları nasıl etkilenecek?
CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, ilkesel olarak itirazları bulunduğunu vurgulayarak, komisyon üyelerinin birçoğunun, bu üniversitede çalışanların, bu tasarıdan etkileneceklerin düzenlemeden haberdar olmadığını savundu. İrgil, tartışma ortamı yaratılması, tasarıyla ilgili olanların da fikirlerinin alınmasını istedi.Üniversitelerin anılarının, öykülerinin bulunduğunu aktaran İrgil, birden bire markaların adının bir günde değiştirilip, yok edilemeyeceğini belirtti.
“İstanbul Üniversitesi bölünemez!”
CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, yükseköğretimle ilgili hayati kararlar almanın son derece kritik bir süreç olduğunu, rastgele, hızla yapılacak şeyler olmadığını söyledi. İstanbul Üniversitesinin bölünemeyeceğini, bunun için hiçbir gerekçe bulunmadığını ifade eden Akaydın, hantal olmayan bir yapı sağlamanın düzenlemelerle mümkün olduğunu belirtti. Akaydın, dünyada İstanbul Üniversitesi’nin 2-3 katı öğrencesi olan üniversiteler olduğuna işaret ederek, İstanbul Üniversitesi’nin bilime en çok katkı sunan tıp, eczacılık, orman fakültelerinin yeni kurulacak üniversiteye aktarılacağını anımsattı.
Akaydın, yeni kurulacak İbni Sina Üniversitesi’nin tanınmasının ise uzun zaman alacağını vurgulayarak, üniversitelerin yaşlarıyla övündüğünü dile getirdi.Akaydın, tasarının geri çekilmesini istedi.
“Türkiye’de üniversiteli işsizlik oranı yüzde 30”
CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, İstanbul’da 3 devlet, 65 vakıf üniversitesi olduğuna işaret ederek 65 vakıf üniversitesinin, üniversite eğitiminin özelleştirildiğinin, kazanç kaynağı olduğunun, ranta dönüştüğünün göstergesi olduğunu savundu.
Türkiye’de üniversiteli işsizlik oranının yüzde 30 olduğunu iddia eden Usluer, “Biz üniversite diplomasını insanlar iş bulsun diye mi yoksa ceplerinde bir kenarda diploması olsun diye mi veriyoruz?” diye sordu.
Diploma sorunsalı
Usluer, “Bu tasarı yasalaştığında, 2017-2018 yılının sonunda bu üniversitelerde okuyan kişiler, şu üniversiteye dahil olacak diyoruz. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde okuyan öğrenci, yeni açılan İstanbul İbni Sina Üniversitesine dahil olduğunda diploması İstanbul mu yoksa İbni Sina üniversitelerinden mi olacak? ” sorusunu yöneltti.
Usluer, tasarının reddedilmesi gerektiğini, yangından mal kaçırmayı bırakıp, akademisyen, ülkesini seven yurttaşlar gibi düşünmeleri gerektiğini kaydetti.
İlahiyatçılara geçiş hakkı verilecek
2 yıllık ilahiyat önlisans programından mezun olanlara 4 yıllık ilahiyat veya eşdeğer alanlarda lisans tamamlama eğitimi verilecek. Bu eğitimin usul ve esasları ile her yıl tahsis edilecek kontenjanları YÖK belirleyecek.
Yeni kurulacak 20 üniversite şunlar:
1- Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
2- Konya Teknik Üniversitesi
3- Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
4- Malatya Turgut Özal Üniversitesi
5- İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa)
6- Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
7- Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
8- Samsun Üniversitesi
9- Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
10- Tarsus Üniversitesi
11- Trabzon Üniversitesi
12- Kayseri Üniversitesi
13- Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi
14- Eskişehir Teknik Üniversitesi
15- Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
16- Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Vakıf üniversiteleri:
17- Ankara Medipol Üniversitesi
18- İstanbul Atlas Üniversitesi
19- Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi
20- İzmir Tınaztepe Üniversitesi
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
Bazı üniversitelerin adı, bulundukları şehirlerin isimleri eklenerek değiştiriliyor. Erzincan Üniversitesi’nin adı “Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi” oldu.
İsimleri değişen üniversiteler:
• Ayrıca, Uludağ Üniversitesi’nin adı “Bursa Uludağ Üniversitesi”;
• Cumhuriyet Üniversitesi’nin adı “Sivas Cumhuriyet Üniversitesi”;
• Adnan Menderes Üniversitesi’nin adı “Aydın Adnan Menderes Üniversitesi”;
• Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin adı “Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi”;
• Mustafa Kemal Üniversitesi’nin adı “Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi”;
• Dumlupınar Üniversitesi’nin adı “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi”;
• Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin adı “Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi”;
• Okan Üniversitesi’nin adı “İstanbul Okan Üniversitesi”;
• Namık Kemal Üniversitesi’nin adı “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi”;
• Ahi Evran Üniversitesi’nin adı “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi”;
• Mehmet Akif Üniversitesi’nin adı “Burdur Mehmet Akif Üniversitesi”;
• Bozok Üniversitesi’nin adı da “Yozgat Bozok Üniversitesi” olarak değiştirildi.