24 Haziran seçmen kaydı sorgulama

Seçmen kütüğü listeleri tüm muhtarlıklarda askıya çıktı. “Nerede oy kullanacağım?” diyenler, muhtarlık, e-Devlet veya YSK.gov.tr üstünden seçmen kaydı sorgulama yapabilir.

24 Haziran seçmen kaydı sorgulama: Nerede oy kullanacağım?
24 Haziran seçmen kaydı sorgulama: Nerede oy kullanacağım?

Seçmen kaydı sorgulama nasıl yapılır?

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) hazırladığı seçim takvimine göre; muhtarlık bölgesi askı listeleri 12 Mayıs cumartesi gününe kadar askıda kalacak. Muhtarlıklar hafta sonları da hizmet verecek.

Seçmen kaydı sorgulama için ikametinizin bağlı bulunduğu muhtarlıklardan, E-Devlet sistemi (turkiye.gov.tr) üzerinden veya YSK.gov.tr web sitesi üstünden de yapabilirsiniz.


YSK üstünden seçmen kütüğü sorgulama

1- Seçmen sorgulama sayfası için tıklayın

2- T.C. kimlik numarası girin.

3- Kimliğinizde yazan nüfusa kayıtlı olduğunuz yeri girmeniz gerekli.

4- Nüfus cüzdanı veya kimlik kartınızda yazan “Nüfusa kayıtlı olduğu sıra no” girin.

5- Resim doğrulama kısmına görselde görünen karakterleri girin.

6- Hangi il, ilçe ve mahallede oy kullanacağınızı ve binanızdaki diğer seçmenleri görebilirsiniz.

7- Dilerseniz e-posta ve cep telefonu bilgilerinizi YSK’nın bilgilendirme yapması için kaydedebilirsiniz.

E-devlet üstünden seçmen kütüğü sorgulama

E-devlet üstünden sorgulama yapmak isteyenler:


1- turkiye.gov.tr adresi üstünden e-Devlet’e erişim sağlamalısınız

2- Kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapmalısınız. (Şifre almayanlar PTT’ye başvurabilir)

3- Arama kutusuna “seçmen” veya “seçmen kaydı” gibi kelimeleri yazmanız yeterli. (Yurt içi ve yurt dışı seçmen kaydı sorgulama işlemi farklı gösteriliyor)

yurt içi yurt dışı seçmen kaydı sorgulama e-devlet
Not: Seçmen kaydı sorgulama ekranında, nerede oy kullanacağınız konusunda bilgi henüz verilmemektedir. İlerleyen günlerde bu şekilde giriş yaparak tekrar kontrol edebilirsiniz.

YSK’dan önemli bilgilendirme notu:

1- Seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurt içi olmasına rağmen,

  • Yurt içi seçmen kütüğünde kaydı bulunmayan,
  • Kayıtlarında düzeltme veya yerleşim yeri adresini değiştirmek isteyen vatandaşların;

30 Nisan 2018 (8.00) ile 12 Mayıs 2018 (17.00) tarihleri arasında (seçim başlangıç tarihi ile askı bitiş tarihi) kişiler,

bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50. maddesinde sayılanlar, ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvururlar ve nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler.
Yerleşim yeri adresini başka ilçelere aldırmak isteyen seçmenler başvurularını, yukarıdaki belgeleri de eklemek suretiyle askı süresi içinde herhangi bir yer nüfus müdürlüğüne de yapabilirler.

2- Seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen öğrencilerin (askeri öğrenciler hariç);

Öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvururlar ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler.

Dikkat!

Seçmen Kütüğünde engellilik kaydı bulunmayan (görme ve ortopedik) engelli seçmenler “Engellilik Beyan Formu”nu doldurarak yerleşim yeri adresinin bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna veya ilçe seçim kuruluna iletilmek üzere bağlı bulunduğu muhtarlığa veya doğrudan Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne bizzat veya bir yakını tarafından iletebilirler. Seçmen Kütüğüne engelli olarak kayıtlı seçmenler oylarını aileleri ile birlikte sandık alanlarının giriş katlarında kullanabilirler.


Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler seyyar sandıklarda oy kullanabilmek için, bir yakını tarafından www.ysk.gov.tr internet adresinde bulunan “Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu” ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvurabilirler. “Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu” ile birlikte “engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu” veya “hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu” ibaresinin yer aldığı sağlık raporunun ibrazı gereklidir.

Çipli kimlik kartı nasıl alınır? Son başvuru ne zaman?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.