62 yaşındaki Ali Fuat Gülşen dünyadaki her 10 flamingodan birinin yaşadığı Gediz Deltası’nda yapılması planlanan Körfez Geçiş Otoban Projesi’ne tepki olarak 1700 kilometrelik bir bisiklet yolculuğuna çıktı.
Gediz Deltası’nda geçen sene yaklaşık 20 bin çift flamingo kuluçkaya yatmış ve akabinde yapılan sayımla dünyadaki her on flamingodan birinin Gediz Deltası’nda ürediği belgelenmişti. 189 farklı kuş türünün yaşadığı Gediz Deltası, dünya flamingo nüfusunun yüzde 10’una ve Avrupa flamingo nüfusunun da yüzde 30’una ev sahipliği yapıyor.
Öte yandan, Gediz Deltası’nda yaşayan flamingo beslenme ve üreme kolonisi İzmir Körfez Otobanı Projesi ile tehdit altında girdi. Bu projeye karşı Doğa Derneği, TMMOB ve EGEÇEP’le birlikte 85 kişinin otoban projesinin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptali için açtığı dava devam ediyor.
Flamingo kolonisi tehdit altında!
Bu arada, 62 yaşındaki emekli eczacı Ali Fuat Gülşen, bu doğa tahribatına dikkat çekmek için 1700 km.’lik bir bisklet turuna çıktı. Doğa Derneği‘nin desteğiyle bu hafta Yalova’dan yola çıkan Gökşen Bursa ve Balıkesir’den sonra tüm Ege kıyılarını bisikletle katederek Datça’ya ulaştı. Havaların çok sıcak olmasından dolayı eriyen asfaltta bisikletle yol almanın çok zor olduğunu belirten Gülşen, şimdilik yoluna devam ediyor ve planladığı gibi yolculuğunu Mersin’de bitirmeye çalışıyor.
Geçen sene bireysel olarak lösemili çocuklar için İstanbul-Antalya arası 800 km bisiklet süren Gülşen; daha önce de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlamak ve “Teröre hayır” demek için Marmara Bölgesi’nde 700 kilometrelik başka bir bisiklet turu gerçekleştirmişti.
Gediz Deltası, UNESCO Dünya Doğa Mirası kriterlerinin tamamını yerine getiriyor. Ali Fuat Gülşen’in talebi; deltanın otoban projesi ile yok edilmekte olmasına dikkat çekmek ve ivedi olarak UNESCO listesine alınması.
#FlamingomaDokunma
#KöprüdenÖnceSonÇıkış
#FlamingolarAdınaDavacıyız
#GedizDeltasıHepimizindir