İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı İstanbul’un Fethi 565. yıl dönümü videosu sosyal medyada tepki çekti. Videoda Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul’un Fethi, Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan, Hazerfen, 2. Abdülhamid, Çanakkale Savaşı kesitleri, Adnan Menderes, Turgut Özal ve Recep Tayyip Erdoğan’a yer verilip Atatürk’ün adının anılmaması eleştiriliyor.
Ekşi Sözlük’ten tepkiler:
televizyonda rastladığım, tayyip erdoğan cumhurbaşkanlığı ve istanbul akp belediyesi tarafından hazırlanmış, bayat “yürü ya yiğidim allahaşkına allahaşkına allahuekber yürü” gerzek gazı içeren, “zahit bizi tan eyleme” yani “köktendinci arkadaş bizi eleştirme” diyen alevi ya da melami kökenli tam tezat fon müziği içeren gerizekalı tüyler dikendirici laçka vıcık video.
koyu atatürkçü değilim ama atatürk gösterilirken isminin verilmemesi (ona gelene kadar onca padişahın isminin verilmesine rağmen) ve o gösterilirken arkadan allahuekber sesi verilmesi falan…
kurtuluş savaşını allahuekberle kazandıysak 1. dünya savaşını niye kazanamadık amına kodumun zahidi?
o fon müziği bu videoya çok garip olmuş be. akp islami postmodernliği çok garip, herşeyi alıp uydurup kendine uygun tüketiyor.
edit: ya gerçekten bu 180 derece tezat fon müziği sinirimi bozdu. olum bunu nasıl becerdiniz ya? kimse açıp bakmadımı anlamına, kullanımına, alakasına? aytekin ataş versiyonunun gazını sevip de aldınız ama alakayı nasıl kurdunuz?
tam 3.5 dakikalık islami akp saçmalığı. bu gerçek düşmanı saçmalığın yapılması için verdiğim vergi haram zıkkım olsun. allah belanızı versin. cehenneminizde yanın.
nefreti açıklayayım: laik değil. partiler üstü değil. gerçekçi değil. faydalı değil. iğrenç ötesi vıcık duygusal saçmalık. ülkenin zorla getirildiği yerin özeti. görünürde mağdur ama esasında haksız aptal türkiye.
edit: bir de yeni nesil akparti cahili türedi, “umursamaz dangalak” cinsi. aşağıda yorumlarda “izlemedim ama bu kadar chpli sevmediyse iyi olmuştur” diyorlar. allahın akp cahili, link verilmiş, hadi okumuyorsun, gezmiyorsun karacahilsin tamam ama değerli 3.5 dakkanı verip izle ondan sonra fikir beyan et? (Ekşi yazarı: horni)
başka bir entry:
565.yıl kutlamaları için hazırlanan, içinde bolca popüler tarih bilgileri barındıran amacın fetihten ziyade siyasi propaganda yapmak olduğunun çok açık olarak gözlendiği 3.40 dakika süren reklamdır.
fatihle baslayan reklam kanuniye değinmiş sonra son gunlerin popüler padişahı abdülhamide hicaz demiryolu üzerinden methiyeler duzülmus parası ödenmesi icin memurlarin maaşları kesilen devlet taşınmazları satılan avrupadan kredi istenen ve 8 yıl sonunda almanlara zar zor yaptirilan hicaz demiryolundan bahsediyorum. anadolu kıtlıktan kırılırken araplari kalkindiran demiryolu. neyse reklama dönelim. canakkaleden bahsedilmiş ama mustafa kemal atatürk yine değinilmemiştir.belirli belirsiz bir atatürk silueti konmus ayıp olmasın diye. reklamin en sonunda ise milli irade, halk gibi klişe laflarla kombo yapılmıştır. en sonda ise fatihin at üstünde istanbula girişi ile erdoğanın yenikapida miting yapmasi benzetilmis ve bu bir zafer gibi gösterilmiştir. (Ekşi yazarı: theangryriver)
başka bir entry:
ıstanbul fethini degil, akpnin kendince uyarladigi osmanli ve tc yakin tarihini tabanindaki sakillere ilham olsun diye kurgulayip sonunda secime bagladigi video.
dunyada sadece dusunceleri yuzunden kendinden bu kadar tiksindirmis bir guruh var olmusmu bilmiyorum ama biz tam ortasina denk geldik amk..
edit: tabi ki atatürk yok!
edit2: mesaj geliyor ataturk’un var olduguna dair. kastettigim; o ovundukleri tarihi eger ataturk olmasaydi ovecek hatta suistimal edecek birileri olmayacak oldugudur. tarihe bu kadar etki etmis birini biz, vermis oldugu bir pozdan hareketle var oldugunu anlamaya calisiyoruz. adi bile gecmiyor. (Ekşi yazarı: teomen)
Twitter’dan gelen tepkiler:
Ne güzel bir tanıtım yapıyorsunuz. Tarihin belli başlı şahsiyetlerini alıyorsunuz…özal ı bile gösteriyorsunuz. Ama Atatürk ü anmaktan geri kalıyorsunuz.
Neden bunu yapıyorsunuz….
Bu kadar mı nefret ediyorsunuz…— Gri Kurt (@yildirimmu) 28 Mayıs 2018
Adı sesli bir şekilde anılabilirdi. Böyle olsa idi toplumu birleştirmekten başka bir etkisi olmazdı. Atatürke yapılan nankörlükler ile bu ülke asla muvaffak olamaz. Oldum sanar.
— ramazanaydos (@ramazanaydos8) 28 Mayıs 2018
Güzel kardeşim Adnan Menderes’i Turgut Özal’ı göze soka soka gösteriyorlar Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu Kurtuluş Savaşı kahramanı olan adamı gösterirken izleyeni o mu değil mi diye tereddütte bırakıyorlar siz de gelip burada kıvırıyorsunuz. Reklamda herkes belli bir kişi hariç.
— Umut Koyulhisarlı (@UmutKhisarli) 28 Mayıs 2018
Hatırlatma:
1- İstanbul’u #AkParti fethetmedi.
2- #Halk1denBüyüktür
3- Ormanlarımdan dal kesenin başını keserim diyen büyük Fatih, sizi bekliyor.— Ender KAZAKLI (@ekazakli) 28 Mayıs 2018
Kesinlikle. Ayasofya 100 yıldır taşına halel gelmeden ayakta. Ama Fatih’in vasiyeti ormanlarda din tacirlerini ve ortaklarının beton kuleleri yükseliyor. Bundan büyük namussuzluk yok.
— Ender KAZAKLI (@ekazakli) 29 Mayıs 2018
Video muhteşem. Kişilere gelince hiç kusura bakmayın. Boğazda hız yapan rahmetli turgut özal, galatadan kanat açan hezarfenle kıyaslandığında. Sadece yarım saniyelik minik bir kafa olarak kalmış. Gazi mustafa kemalin hatırası. Neyse ki gönlümüzdeki yeri videodan büyük.
— Murat Ece (@mrece) 28 Mayıs 2018
Bu Recep Tayyip Erdoğan, -İstanbul’a ihanet ettik! diyen Recep Tayyip Erdoğan mı acaba?
— HachikoTurk (@HachikoTurk) 28 Mayıs 2018
İBB, İstanbul’un Fethi reklam filmi hakkında basınla şu bilgileri paylaştı:
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan, çekim süreci ve uluslararası post prodüksiyon ekiplerinin katılımıyla yapımı 1,5 ayda tamamlanan film, Fatih Sultan Mehmet Han eşliğinde izleyicileri 1453’ten günümüze zamanda yolculuğa çıkarıyor.
Puslu bir günde kadırgalarını karadan Haliç’e indirme emri veren Fatih Sultan Mehmet Han ve fedailerinin atlarını denize, daha doğrusu günümüze sürmesiyle açılan filmde Türk tarihinin önemli şahsiyetleri, önderleri, liderleri yüzyıllar süren bu şanlı yolculuğa selam veriyor.
Filmin çekimleri İstanbul ve çevresinde 12 günde tamamlandı. Özel atlar ve eğitmenler eşliğinde savaş ve fetih koreografileri gerçekleştirdi.
Yurtiçi ve yurtdışında özel efekt şirketleri eş zamanlı çalışarak CGI, özel efekt, tarihsel mekan resimlerinin yapımını kısıtlı süre içerisinde gerçekleştirdi.
Filmin müzikleri, Mehteran’ın eşsiz tınıları ve özel bir orkestranın besteleriyle coşkusunu görsel ihtişam ile birleştiriyor.”