Meghan Markle: Kraliyet Düğünü’nde kural dışı gelin

Meghan Markle, Kraliyet Ailesi’nin asil bir soydan gelmeyen; Afro Amerika kökenli melez, dul, dizi oyuncusu ve Yahudi gelini. Üstelik evlendiği Prens Harry’den 3 yaş büyük.

Meghan Markle: Kraliyet Düğünü kural dışı gelin

Birleşik Krallık’ın çok konuşulan düğünü 19 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleşti. Prens Harry ve Meghan Markle 2500 kişinin katıldığı bir düğünle evlendi. Kraliçe Elizabeth tarafından verilen unvanlarıyla artık Prens Harry Sussex Dükü, eşi Meghan Markle da Sussex Düşesi oldu.

Gelinin babasının skandalı nedeniyle düğüne katılmamasından, gelinin ablasının Twitter üzerinden düğüne davet edilmemesiyle ilgili serzenişine; Kate Middleton’ın düğüne daha önce giydiği bir elbiseyle katılmasına kadar pek çok konu konuşuldu.


Türkiye gündeminde en çok konuşulan ise bizim şatafatı seven kültürümüz için garipsenen sade gelinlik seçimi oldu.

meghan markle prens harry wedding kraliyet düğünü ailesi gelin

Meghan Markle: Kuralları yıkan bir gelin

Ancak üzerine çok konuşulmayan konu Afro Amerikan gelin Meghan Markle’ın duruşuydu. Bu nedenle ülkemizde yeteri kadar yer bulmayan güzel detaylarla ilgili yazmak istedim.

Meghan Markle kraliyet ailesinin asil bir soydan gelmeyen, dul, melez, oyuncu, Yahudi gelini ve Prens Harry’den 3 yaş büyük.

1936 yılında Kral I. Edward, boşanmış bir Amerikalı kadınla evlenebilmek için tahtından feragat etmek zorunda kalmıştı. Harry’nin babası Prens Charles, Prenses Diana’nın ölümünden sonra Camilla ile evlenmişti ancak Camilla Prens ile evlenmesine rağmen Prenses ünvanı almamayı kabul etmişti.

Bunları göz önüne alırsak Meghan’ın sadece dul olmasının bile kraliyet kurallarını ne kadar zorladığı düşünülebilir.

meghan markle prens harry wedding kraliyet düğünü ailesi

Irkçılık ve cinsiyetçiliğe karşı sevginin gücü

Kraliyet Ailesi’nin ilk siyahi düğünü

ABD’de siyahların özgürlük mücadelesinde sembol olmuş, Martin Luther King’in meşhur “Bir hayalim var” konuşması çok değil sadece 55 yıl önce yapılmıştı. İnsanlık tarihinin utancı olan ırkçılık hala daha tamamen yok olmuş değil. Birleşmiş Milletler’e göre ayrımcılığa karşı dünyanın en sert yasalarının uygulandığı ülkelerden biri İngiltere ancak öteyandan Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu (EHRC) yayınladığı son raporlarında İngiltere’de ırkçılığın yükselişe geçtiğine dair veriler açıkladı.

Bir yandan bu gerçekler varken düğünde St George Şapeli’nde törenin açılışını ABD’li siyah rahip Michael Curry yaptı. Martin Luther King’e atıf yapan Curry şöyle konuştu:

“Aşkın gücünü, aşkın nedamet getiren gücünü keşfetmeliyiz. Bunu yaparsak, bu eski dünyayı yeni bir dünya yapmayı başarabiliriz. Bunun tek yolu sevgidir. Sevgide güç vardır. Onu asla küçümsemeyin. Abartılı şekilde duygusallaştırmayın da. Güç vardır, sevginin gücü vardır. Ben gerçek güçten söz ediyorum. Dünyayı değiştirecek güçten söz ediyorum.”

Konuşmasında köleliğe de atıf yapan Curry, kölelerin çalıp söylediği müziğin iyileştici gücünden de söz etti. Curry konuşurken bazı davetliler tepki gösterdi ancak Curry’nin konuşması özellikle sosyal medyada büyük yankı uyandırdı ve desteklendi. Twitter kullanıcıları şaşkınlık ve mutluluklarını belirttiler.

meghan markle prens charles

Yardımsever ve feminist bir kadının unvanların ötesindeki asaleti

Meghan Markle bir yardımsever; menstrüel sağlığın duyurulması için çalışan, Delhi ve Mumbai’de kadınlarla buluşan, yardım dernekleri ile işbirliği içinde çalışmalar yapan Meghan Markle, Prens Harry ile ilişkisine Botswana’daki bir sosyal yardım projesine birlikte katıldığı sırada başlamış.


Meghan Markle diğer kraliyet gelinlerinin aksine evlilik yemininde bulunan “Kocama her koşulda itaat edeceğim” ifadesini yeminini ederken kullanmayacağını belirtmişti ve öyle de oldu sevgisini, bağlılığını cinsiyetçi ifadeyi kullanmadan dile getirdi.

meghan markle prens harry wedding kraliyet düğünü ailesi gelinlik

Çok konuşulan gelinlikle ilgili önemli bir detay maalesef dedikodular kadar yankılanmadı ancak gelinin tercih ettiği Givenchy markasının bir özelliği var. Markanın başındaki Claire Waight Keller dünyada şu anda büyük bir moda evini yöneten tek kadın. Givenchy’nin marka tarihinde de moda evinin başına geçen ilk kadın.

Meghan Markle arabadan inerken gelinliğin arkasından tutup ona yardımcı olan Givenchy’nin başındaki Claire Waight Keller böylece kadın dayanışması ve gücünü gösterdi.

meghan markle kraliyet ailesi düğünü prens charles

Sevginin gücü

Komşunun düğününü çekiştirircesine yorumlar yapmaktan öte bir farkındalıkla izlediğimizde bu kraliyet düğününde tarihin kalıplaşmış taşlarının biraz daha yerinden oynadığına şahit olduk.

Prens Harry abisinin aksine kalıpları kırmaya hevesli bir kraliyet mensubu ve Meghan Markle da kendisine uyan bir eş. Gerçi Kate Middleton’ın itaatkarlığı da Prens William ile pek uyumlu.

meghan markle prens harry wedding kraliyet düğünü ailesi gelinliği

“Bir kadın ve feminist olmaktan gurur duyuyorum”

Kraliyet ailesinin resmi web sitesinde yayınlanan Meghan Markle’ın özgeçmişinde “bir kadın ve feminist olmaktan gurur duyduğu” ifadesine yer verilmesi de önemli bir nokta.

Özgeçmişinde, “Genç yaşlarından itibaren Düşes, sosyal konuların farkında oldu ve yardım çalışmalarında faal bir şekilde yer aldı. Erken yaşlarda edindiği bu deneyimler, yaşamı boyunca sosyal adalet ve kadınların desteklenmesi gibi alanlarda destek çalışmaları sürdürmesine yol açtı” ifadeleri yer aldı.

Meghan’ın özgeçmişi bu şekilde yayınlandığına göre kendisinin kadın haklarıyla ilgili değerli çalışmalar yapacağını öngörebiliriz.

Harry ve Meghan birbirlerinin elini sevgiyle tutup birbirlerinden güç aldıklarında yüzyıllardır süren bağnaz geleneklere karşı koyacaklar ve ortaya güzel işler çıkacak gibi gözüküyor.

meghan markle prens harry wedding kraliyet düğünü ailesi

Curry’nin bahsettiği sevginin gücü koskoca bir krallığın bile kurallarını sarsacak büyüklükte.

Törende annesinin ruhunu yaşatan beyaz güllerle, eşine hediye ettiği yüzüğe annesinin yüzüğünün taşını ekletmesiyle, konuşmasıyla annesine olan sevgisini gördüğümüz Prens Harry aşkı arayan, yardımsever, kuraldışı, sevimli, unutulmaz Prenses Diana’ya aşkıyla, güçlü bir kadının gücüne güç katmasıyla, annesi gibi özel bir kadını eş seçmesiyle layık bir evlat gibi gözüküyor.


Umuyorum ırkçılığın, cinsiyetçiliğin, bağnazlığın hızla yok olduğu korku enerjisinin yerini sevginin aldığı en büyük gücün sevgi olduğunun anlaşıldığı başka bir dünya mümkün, bu düğün bana bir kez daha bunu hatırlattı…

İngiliz kraliyetinin sırlarını eski çalışan ifşa etti


Sabiha Topallar
'Sen neye hazırsan o'da senin için hazırdır' düsturunu benimsedi 'bu yaştan sonra olur mu' 'hem çalışıp hem sanat olur mu' 'yorulursun nasıl yapacaksın' gibi bahanelere, dayatmalara güldü geçti. Sanatı, en çok Tiyatro'yu ve Edebiyat'ı sevdi öte yandan sevdiği her konuda hayatı deneyimlemeye and içti... Oyuncu, öğretmen, eğitmen, konuşmacı, yazar, yaratıcı drama lideri, aşçı, seyyah oldu zaman zaman tutkularından birine kapılıp gidiyor, hayat yolculuğunda biriktirdiklerini sadece arkadaşlarıyla paylaşmanın bencillik olduğunu düşünüp sözcüklerden yüreğinize yol yapmak istiyor... En önemli yolculuğun kendine yapılan yolculuk olduğunun farkında ham'dı pişiyor bir gün yanıp o yere varma özlemiyle yüzleşmeler yaşıyor sizi sevgiyle selamlıyor...