Nuri Bilge Ceylan’ın Ahlat Ağacı filmi Cannes’da

Bu yıl 71’incisi düzenlenen 2018 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği Ahlat Ağacı filminin prömiyeri yapıldı. Filmi izleyenler 15 dakika boyunca oturmadan ekibi alkışladı.

Nuri Bilge Ceylan Ahlat Ağacı filmi Cannes film festivali 2018

Alkışlar, 2008’de Üç Maymun filmiyle yine Cannes’da ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü alan Bilge Ceylan’ın sarf ettiği “Ödülü, tutkuyla sevdiğim yalnız ve güzel ülkeme adıyorum” sözlerini akıllara getirdi. Bilge Ceylan’ın ‘yalnız ve güzel’ ülkesi filmi merakla beklerken, yönetmenle yeniden gururlandı.

Bu yıl 71’incisi düzenlenen Cannes Film Festivali’nde büyük ödül Altın Palmiye için yarışan Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği Ahlat Ağacı (The Wild Pear Tree) filminin gösterimi yapıldı. Fransa’nın Cannes şehrinde 9 Mayıs’ta başlayan ve sinema dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olarak gösterilen Cannes Film Festivali’nde, Ahlat Ağacı filmi, toplamda 21 filmden oluşan ana kategori aday filmleri arasında gösterime giren son film oldu.


Gösterim öncesi kırmızı halıda yürüyen film ekibi, festivali izleyen 4 bine yakın gazeteci ve foto muhabirine poz verdi.

Ceylan ile birlikte yapımcı Zeynep Özbatur Atakan, senaryo yazarı Ebru Ceylan, oyuncular Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Akın Aksu, Hazar Ergüçlü, Bennu Yıldırımlar, Serkan Keskin, Öner Erkan, Kubilay Tuncer’in yer aldığı filmin ekibi, daha sonra çok sayıda ünlü ismin de bulunduğu davetlilerle birlikte Grand Theatre Lumiere’de gerçekleşen filmin gösterimine katıldı.

İzleyenler tarafından büyük beğeni toplayan film dakikalarca ayakta alkışlandı.

Ahlat Ağacı oyuncu kadrosu

  • Doğu Demirkol – Sinan
  • Murat Cemcir – İdris
  • Bennu Yıldırımlar – Asuman
  • Akın Aksu – İmam Veysel
  • Ercüment Balakoğlu – Ramazan
  • Hazar Ergüçlü – Hatice
  • Öner Erkan – İmam Nazmi
  • Özay Fecht – Hayriye
  • Serkan Keskin – Süleyman
  • Asena Keskinci – Yasemin
  • Tamer Levent – Recep
  • Ahmet Rıfat Sungar – Ali Rıza
  • Sencar Sağdıç – Nevzat
  • Kubilay Tunçer – İlhami
  • Kadir Çermik – Adnan
Doğu Demirkol
Doğu Demirkol

Nuri Bilge Ceylan’ın Altın Palmiye ödüllü Kış Uykusu’nun ardından çektiği ilk filmi olan Ahlat Ağacı, yazar olmanın hayalleriyle büyüdüğü kasabaya geri dönen Sinan’ın hikayesini çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Kitabının basımı için gerekli olan parayı toplamaya çalışan Sinan, babasının yarattığı borçlarla yüzleşiyor. Aynı zamanda bir baba- oğul ilişkisini ele alan Ahlat Ağacı’nın başrollerini Doğu Demirkol, Ahmet Rıfat Şungar, Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüçlü ve Murat Cemcir paylaşıyor.


Murat Cemcir
Murat Cemcir

Ahlat Ağacı konusu

Üniversiteyi bitirip memletine geri dönen 20’li yaşlarındaki Sinan, kitabını basabilecek bir sponsor ararken hem ailesiyle ilgili sorunlarla yüzleşiyor hem de bir dönem tanıdığı insanlarla yeniden buluşuyor. Geçmiş muhasebeleriyle birlikte gelen bu karşılaşmalar en temelde Sinan’ın kendisiyle yüzleşmesiyle sonuçlanıyor.

Nuri Bilge Ceylan Ahlat Ağacı filmi Cannes film festivali 2018
Ahlat Ağacı filminden kareler
Ahlat Ağacı filminden kareler
Ahlat Ağacı filminden kareler

Doğu Demirkol’un başarılı performansıyla sivrildiği Ahlat Ağacı, özellikle ilk yarısında mizahı bolca kullanıyor. Öğretmen, yazar, asker, imam ve inşaatçı gibi karakterler üzerinden günümüz Türkiyesine dair geniş bir portre çizen film dede, baba ve oğulu kapsayan üç jenerasyonun arasındaki güç savaşlarını, özünde ne denli benzer olduklarını gözler önüne sererek işliyor.

Nuri Bilge Ceylan daha önce Cannes Büyük Jüri Ödülü’ne layık görülmüştü

Nuri Bilge Ceylan daha önce Cannes Büyük Jüri Ödülü'ne layık görülmüştü
Yönetmen Nuri Bilge Ceylan

Bilge Ceylan, 2008 Cannes Film Festivali’nde küçük zaafların büyük yalanları doğurmasıyla parçalanan bir ailenin, gerçeklerin üzerini örterek bir arada kalma çabasını anlatan Üç Maymun filmiyle ‘En İyi Yönetmen Ödülü’nü almıştı.

Ödülü aldıktan sonra yaptığı teşekkür konuşmasında “Bu ödülü birisine adamak istiyorum: Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme” demişti. Bilge Ceylan’ın ‘Bir Zamanlar Anadolu’da filmi de 64.Cannes Film Festivali’nde ‘Büyük Jüri Ödülü’ne layık görüldü.

Kış Uykusu filmi Altın Palmiye almıştı


Nuri Bilge Ceylan’in ‘Kış Uykusu’ isimli filmi 2014 yılında 67. Cannes Film Festivali’nde büyük ödül olan Altın Palmiye’ye layık görüldü. Böylece Yılmaz Güney‘in Yol filminin ardından ikinci kez bir Türk filmi bu ödülü kazanmış oldu.

Yiğit Güralp: Ayla filmi senaristi ile özel röportaj


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.