Tai Chi nedir? Yaşam enerjisinin parlayan yıldızı

Düzenli yapılan Tai Chi, yaşam kalitesini artırıyor! Çin’de her gün milyonlarca kişinin düzenli olarak yaptığı TaiChi nedir?

Düzenli yapılan Tai Chi, yaşam kalitesini artırıyor

İçsel hareket sanatı olan Tai-Chi, “Yüce nihai / Yüce kutuplar” anlamı taşıyor. TaiChi’nin düşünsel kökleri ise Taocu kadim felsefesine dayanıyor.

TaiChi’nin yüzyıllar boyunca uygulanıyor olmasının üç temel amacı bulunuyor:


  1. Etkin sağlık sistemi,
  2. Evrenle bütünleşme hedefindeki ruhsallık
  3. İçsel savunma sanatı.

Günümüzde çoğunlukla sağlık ve uzun yaşam amacıyla kullanılan bir terapi olarak öne çıkıyor ve tanıtımı yapılıyor.

Tai-Chi’nin faydaları ise fiziksel ve zihinsel

Tam bir gevşeme ve kaslarda olabildiğince yumuşaklıkla uygulanıyor. Farkındalığı artıran hareketli bir meditasyon yöntemi olan Tai-Chi, düzenli yapıldığında vücutta daimi akupunktur etkisi yaparak bedenin sahip olduğu iyileştirme potansiyelini uyararak harekete geçiriyor ve uzun vadede yaşam kalitesini artırıyor.

Qigong, kişisel düzeyde bir disiplin

TaiChi görünürlüğündeki sadelik, akıcılık ve basitliğin aksine öğrenilmesi sabır gerektiren, sadece soy ağacına sahip yetkin bir eğitmenin gözetimi altında çalışılarak öğrenilebilen bir sanat. Çok ileri yaşlarda bile Tai-Chi çalışılabiliyor.


TaiChi aynı zamanda en üst seviyede Qigong çalışması olarak adlandırılabiliyor. Qigong, sükuneti, konsantre ve düzenli nefes alıp vermeyle bütünleştiren kişisel düzeyde bir disiplin. Her yaştan ve farklı sağlık seviyesindeki insanlar tarafından yetkin bir eğitmen gözetiminde uygulanabiliyor.

Günümüzde ise binlerce farklı Qigong’un varlığı, hatta aynı isimde anılan ama temelde birbirinden farklılık gösteren birçok Qigong formunun olduğu biliniyor. Qigong formlarından bazıları sadece belirli çevrelerce çalışılırken bazıları ise geniş kitleler tarafından çalışılan popüler formlar olarak öne çıkıyor.

En çok bilinen Qigong çalışmalarından bazıları şu şekilde:

  • 5 Hayvan Qigong’u (Wu Qin Xi),
  • Kas Tendon Değişimi Qigong’u (Yi Jin Jing),
  • 8 Brokar (Ba Duan Jin),
  • 6 Şifalı Ses (Liu Zi Jue),
  • TaiChi Qigong,
  • Wudang Bahara Dönüş Qigong’u (Wudang Hui Chun Qigong),
  • İpek Eğirme (Chan Si Jing)
  • Ağaç Duruşları (Zhan Zhuang)

Qigong ve TaiChi çalışmaları için bol bir kıyafet ile bir çift düz ve yumuşak ayakkabı yeterli kabul ediliyor.

Tai-Chi: Ruh zihin ve beden bütünlüğü


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.