Çoğumuz hayatımızın en az bir döneminde gelecek kaygısı yaşamışızdır. Yurt dışı eğitim: Çocuğumun kariyeri için geç mi kaldım?
Olağan bir duygu olan bu kaygılar bizim stresli anlar yaşamamıza ve yaşatmamıza sebep oluyor. İyi bir kariyer edinmek uğruna attığımız adımlar bizi bir noktaya getirse de “keşke…. yapsaydım” dediğimiz konular da vardır.
Gelişen dünyada yapamadığımız, eksiliğini duyduğumuz ne varsa çocuklarımızın ileride bu pişmanlığı yaşamaması adına onlara destek olmaya hazırız! Gideceği kreşte bile İngilizce dil eğitimi arayan, ilkokul-ortaokul çağlarında yurt dışında denkliği olan, lise eğitiminde sınava hazırlayan okullar ararken aynı zamanda da döneme uygun revaçta meslek araştırmasına girer olduk. Peki ama neden? Çünkü hepimiz iyi bir kariyerin uzun vadeli ve bütünsel bir yaklaşımda olduğunun farkına vardık!
Çocuğumun kariyeri için geç mi kaldım?
Korkusunu yaşamamak için araştırmacı ve hareket geçen ebeveynler olduk. Çocuğunuzun geleceği için yatırım yapmanız lazım. Kariyer planı uzun, meşakkatli ve bir o kadar da maliyetli bir süreç. Belli bir bütçeye sahipsiniz ama çocuğunuza iyi bir eğitim aldırmak istiyorsanız; bütçenizi doğru kullanmanız gerekir.
Özel okullar devlet okullarına göre yabancı dil konusunda daha avantajlı ama özel okul mezunu bir öğrenci illa ki yurt dışında dil eğitimi almaya ihtiyacı duyuyor. O zaman özel okul yerine devlet okulu ve yabancı dil için yurt dışında yaz okulu ve/veya yurt dışında lise okumak özel okul maliyetlerinden pek de bir farkı kalmıyor.
Yine günümüzde Türkiye’de bir üniversiteden mezun bir öğrenci daha iyi bir kariyer planı için yurt dışında master yapmak istiyor. Ya da Türkiye’de master yapmış iş hayatına girmiş bir çalışan yine kariyerinde ilerlemek için yurt dışında sertifika programına dahil olmak istiyor ki bu tarz sertifika programları bitiminde yurt dışında iş tecrübesi de edinebiliyorlar. Yani görünen o ki biz ebeveynler Türkiye’de en iyi şartlardaki okullara da göndersek çocuklarımızı yine kapıları yurt dışına da açmamız gerekiyor.
Bu noktada çocuğumun eğitimi için ayıracağım bütçeyi doğru yönetmek adına benim yapacağım şu olurdu;
Kreş dönemi:
Eğitim ve öğretimin temelini sağlam atmak adına iyi bir tercih yapmalıyız. 0-6 yaşın önemini anlayan bir kreş ile başlamalıyız.
İlkokul dönemi:
İlkokul dönemimde öğretmen seçimi okulun fiziki şartlarından daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Kısıtlı bir bütçeniz var ise ilkokul döneminde özel okul yerine devlet okulu tercih edilebilir. 7-10 yaş arası için planlanmış “family camp/aile kampları” ilk yurt dışı tecrübesini yaşayabilir. Birlikte dil eğitimi alabileceğiniz gibi tüm aktivitelere ve gezi programlarına da birlikte katılabileceğiniz bu başlangıç çocuğunuz kariyerinde önemli bir mihenk taşı olacaktır.
Ortaokul dönemi:
Çocuğunuz 11 yaşına geldiğinde özgüven kazanması adına junior camp/yurt dışı yaz okulu programlarına başlatabilirsiniz. Güvenilir bir kurum ile birlikte gideceği grupla 11-16 yaş arasında istediği kadar katılabilir.
Lise dönemi:
Üniversiteye hazırlık dönemi geldi çattı. Gelecek kaygısı en yoğun yaşandığı bu dönemde Dünya sıralamasına girmiş Avrupa’daki üniversitelerin Türkiye’de Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde okutma maliyetiyle aynı olduğunu biliyor musunuz? yurt dışında üniversite okumuş ya da master yapmış olan öğrencinin eğitim bitiminde yasal çalışma hakları olduğunu da size hatırlatmak ya da bilmenizi sağlamak isterim.
IdeAll International yurt dışı Eğitim Danışmanlığı olarak bizler yurt dışında üniversite okumanın Türkiye’de üniversite yarışına girmekten daha mantıklı bir tercih olduğunu düşünüyor ve tavsiye ediyoruz. Ayrıca sertifika programları eğitim alırken çalışmak, eğitim bitiminde maaşlı staj yapmak…
Şimdi sizlere soruyorum; yine aynı parayı harcayacağımdan emin olabilirsiniz. Bu yolu izleyen bir çocuğu kendi şirketinizde çalıştırmak istemez misiniz?
- 7 yaşından bu yana anadili gibi bir ya da birden çok dil öğrenmiş ve pekiştirmiş
- yurt dışında üniversite eğitimi almış ya da master yapmış. Belki de ikisini birden.
- Bir de üzerine bir alanda uzmanlaşıp iş tecrübesi edinmiş.
- Vizyon, kişisel gelişim, dünya görüşü, uluslararası network vb.
Tüm bu anlattıklarımızı siz de erken yaşta yapmış olsaydınız şu an kariyerinizde bir değişiklik olmaz mıydı? Sadece yabancı dil öğrenmek için değil çocuğunuzun farkındalık ve karakter gelişimini olumlu yönde etkileyecek bu adımları atması kişisel gelişimleri için yardımcı olacaktır. Çocuklarımıza rehberlik etmek bizim görevimiz. Umarız hepimiz iyi hayat yolculuğunda iyi birer rehberlik yapabiliriz.