24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi

Türkiye bugün sandık başına gidiyor. 56 milyon 322 bin 632 seçmen, 180 bin 65 sandıkta Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimi için oy kullanacak. Tarihi seçimlerde, 6 cumhurbaşkanı adayı ve 8 siyasi parti yarışacak…

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi

İlk kez 600 yeni milletvekili ve ittifaklar oylanacak

600 milletvekilinin belirleneceği parlamento seçiminde ilk kez ‘ittifak’lar için oy kullanılacak. AKP ve MHP “Cumhur İttifakı”, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ise “Millet İttifakı” adı altına oy pusulasında yer alacak. Seçime, HDP, HÜDAPAR ve Vatan Partisi de katılacak. BBP, AKP’nin; DP ise  İYİ Parti’nin listesinden seçime girecek. İYİ Parti lideri Meral Akşener, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek ise 100 bin üstünde seçmenin imzasıyla aday oldu.

Hangi ittifak ve partiler kaçıncı sırada olacak?

1- Cumhur İttifakı: AK Parti – MHP *BBP


2- HÜDA-Par

3- Vatan Partisi

4- Halkların Demokratik Partisi (HDP)

5- Bağımsız Türkiye Partisi

6- Millet İttifakı: CHP, İyi Parti, SP *DP

Cumhurbaşkanı seçimi oy pusulası örneği:

Cumhurbaşkanı seçimi oy pusulası örneği:

Milletvekili seçimi oy pusulası örneği:

Milletvekili seçimi oy pusulası örneği:

Seçmene iki oy pusulası verilecek

Seçmenlere verilecek iki oy pusulalarından birisi cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak. Bu oy pusulasının en üst kısmında “Cumhurbaşkanı Adayları” başlığı bulunacak.

Bu başlık altında Türkiye’de ilk kez cumhurbaşkanının halkın oyuyla belirlendiği 10 Ağustos 2014’deki seçimlerde olduğu gibi cumhurbaşkanı adaylarının isimleri ve fotoğrafları bulunacak. Bu oy pusulasında partilerin logoları ve yaptıkları ittifakların unvanları olmayacak.

İkinci oy pusulasında ise seçmenler milletvekili adaylarına oy verecek. Seçmenler, hem cumhurbaşkanına hem milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.

Sandığa gitmeden önce bunlara dikkat:

NEREDE OY KULLANACAKSINIZ: Seçmenler kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanabilecek. Oy vermeye seçmen bilgi kağıdınızla gidin. Seçmen kağıdınız ulaşmadıysa YSK’nın sitesinden, e-devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağınız yeri öğrenebilirsiniz.

TC NUMARALI KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN: Oy verme günü yanınıza seçmen bilgi kağıdının yanısıra Türkiye Cumhuriyeti (TC) kimlik numarasını taşıyan; TC Kimlik Kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensubu mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyi yanınızda bulundurmayı unutmayın.

BELGELERİNİZİ VERİN: Oyunuzu kullanırken sandık kurulu görevlisine kimliğinizi verin. Görevli seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister.


İMZA ATILMALI: Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

Oy verirken bunlara dikkat:

– Oy verme işlemi, sabah 08:00’da başlayıp, akşam 17:00’da bitecek. Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, 17.00’ye kadar gümrük kapılarında oy verecek.

– Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan, resimli ve resmi bir kimlik belgesiyle oyunu kullanabilecek.

– Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Vatandaş, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK’nın internet sitesinden ve e-Devlet üzerinden öğrenebilecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde ise seçmen bilgi kağıdı yeniden gerekli olmayacak.

– Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için iki ayrı pusula, tek bir zarf kullanılacak. Hem pusulalarda hem de zarfta sandık kurulu mührü olması gerekiyor. Eğer mühür yoksa bunu kurula bildirin, tutanağa yazdırın.

– Oy pusulalarının üstünde oyun kullanıldığı ilin isminin yazması gerekiyor. Kontrol etmeyi unutmayın.

– Seçmenler, tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölüme, dışarı taşırmadan “TERCİH” veya
“EVET” mührü basıp oyunu kullanacak. Seçmen, iki pusulayı da aynı zarfa koyacak.

– Oyunuzun geçerli sayılması için “TERCİH” veya
“EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerek.

– Cumhurbaşkanı seçerken, mührünüz oy verdiğiniz aday dışında başka bir adayın sütununa taşarsa oyunuz geçersiz sayılacak.

– Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak.

– Yeni pusula isteyene yenisi verilecek.

– Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.


– Başkasının yerine oy kullanana 5 yıl, seçmene baskı yapana 2 ila 6 yıl, oy vermeyi engelleyene ise 1 ila 4 yıl arasında hapis cezası var.

Geçerli ve geçersiz oy pusulası örnekleri


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.