Artırılmış gerçeklik AR (augmented reality) nedir?

Artırılmış gerçeklik, nam-ı diğer AR (augmented reality), ile bir çoğumuz geçtiğimiz yıl tanıştık. Araştırmalara göre, dünya çapında yapılan AR harcamaları 2017’de 11 milyar Dolar olarak gerçekleşti. 2021’de ise 20 kat artarak 215 milyar Dolar’ı bulması bekleniyor.

Artırılmış gerçeklik AR (augmented reality) nedir?

Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen; ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümüdür. Cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak, sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesi olarak da tanımlanabilir.

Bu teknolojiden faydalanabilmeniz için; bulunduğunuz ortamda internet erişiminin ve elinizde artırılmış gerçekliği tanımlayacak cihazların (akıllı gözlük, akıllı telefon ya da tablet) bulunması gerekir.


Ayrıca Augmented Reality üzerine tanımlanmış olan uygulamalardan birinin bu cihazınızda yüklü olması da şart. Bu koşullar gerçekleştikten sonra; Augmented Reality için tasarlanmış görseli cihazınızdaki uygulama ile tanımladığınızda, cihazınız görseli algılıyor ve yeni bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz.

Akıllı telefon ekranlarına da taşındı

Dünya çapında ses getiren PokemonGo oyunu ile sokaklara dökülen kalabalık kısa sürede evlerine dönmüş de olsa, çocukluk kahramanlarını parklarda, caddelerde sanki gerçekmişçesine görme şansı yakaladılar. Gerçek görüntüleri sanal nesneler ile birleştiren, en ulaşılabilir haliyle de bunu telefon ekranlarımıza taşıyan artırılmış gerçeklik teknolojisi 2018’de de dijital pazarlamacıların gündeminde olacak.

Artırılmış gerçeklik AR (augmented reality) nedir?

Yapılan araştırmalara göre, dünya çapında yapılan AR harcamaları 2017’de 11 milyar Dolar olarak hesaplanıyor. 2021’de ise AR harcamalarının neredeyse 20 kat artarak 215 milyar Dolar’ı bulması bekleniyor. (Kaynak: eMarketer Virtual & Augmented Reality Spending Worldwide, 2017&2021) Henüz yolun başındayken, bu teknolojinin markalara sundukları ve bu beklentiyi doğru yönetmenin yollarına göz atalım…

En Kolay Deneyimi Sunarak

Bir çok yeni teknolojide, kullanıcının aradığı bilgiye farklı yollarla ulaşması daha kolay olabiliyor. Artırılmış gerçeklikteyse sadece kamera erişimi bir çok sorunun cevabını veriyor. Örneğin bir ürünü kamerası ile okutarak yemek tariflerine ulaşan kullanıcının bunu başka kanallarda aramasına gerek kalmıyor. Artırılmış gerçekliğin kullanıcının dijital yolculuğunun doğal bir parçası olması kolaylık sunmasından geçiyor.


Marka bilinirliğini artırıyor!

Reklam kampanyalarının hatırlanma oranlarında kreatif görsellerin etkisi büyük. Artırılmış gerçeklik, kreatif inovasyon ile kampanya bilinirliğini artırmak için bir çok fırsat sunuyor. Marka logoları veya ürünler üzerinde, gerçek dünyaya entegre edilmiş oyunlar oynama şansı bulan kullanıcılar reklamda uzun vakit geçirmekle kalmayıp, kampanya ile etkileşime geçerek markalar ile ilgili pozitif bir algıya sahip olmuş oluyorlar.

Kişiselleştirilmiş reklamlar

Özellikle Z jenerasyonunun en büyük özelliği kendi markaları başta olmak üzere, markalara önem vermeleri. Hedef kitlelerin büyük oranını kapsayan bu tüketicilere sunduğumuz reklamların da kendilerine özel olması şart. AR ile kullanıcılara kişiselleşen bir reklam deneyimi sunmak pazarlamacıların bu teknolojiden ilk beklentisi.

Ürünü satın almadan deneyimleme imkanı

Tüketicinin satın alma alışkanlığında yer almanın ilk şartı ürünü deneyimletmek. AR, gerçeğe en yakın deneyimi sunarak, markaları hedef kitlelerine bir adım daha yaklaştırıyor. Böylece daha mağazaya bile gitmeden, bir elbisenin üzerinizde ya da bir kanepenin salonunuzda nasıl duracağını görebiliyorsunuz.

artırılmış gerçeklik ar augmented reality nedir

WOM yaratarak

Sosyal medya platformlarında AR ile karşılaşılmasının ardından, herkes kendi masasında yürüyen çizgi adamların videolarını paylaşmaya başladı. Ya da elinde Bulbasaur ile poz verenlere de rastladık.

Bu yeni teknolojiyi yaratıcı şekilde kullanan markaların tüketicilerin paylaşımları arasında da yeri hazır diyebiliriz.


Son olarak, deneyimin her geçen gün daha değerli olduğu çağımızda, kullanıcılara yeni bir gerçeklik algısı sunmak bir hayli heyecan verici. Tüketiciyle markaları bir adım daha yaklaştırmak için her yeni teknoloji pazarlamacıların gözünde bir potansiyel. Bir diğer taraftaysa, sürdürülebilir ve verimli bir iş yaratmanın sırrı, kullanıcıların ihtiyacını karşılayan bir fayda sunmaktan geçiyor.

Marka yönetimi ve marka kimliği nedir? Markanın sağladığı faydalar neler?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.