7 yıldır iç savaş yaşayan, ülke nüfusunun yarısının yerlerinden edildiği Suriye, Türkiye’ye ihraç edecek kadar patates üretebiliyor!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son dönemde satış fiyatlarında ciddi artışlar olan patates konusunda Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 1’ini geçmemek kaydıyla Suriye’de Türkiye’nin kontrol altına aldığı bölgeden ithalatın serbest bırakıldığını, bu kapsamda TL bazında 4 bin ton patates ithal edildiğini söyledi.
Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlayan Zeybekci, “Hangi alanda olursa olsun spekülasyonlara izin vermeyeceğiz” derken, getirilen patatesin pazarda satışa sunulduğunu ve fiyatların 2 lira seviyesine gerilediğini söyledi.
Zeybekci, kurdaki dalgalanma ve faizler konusunda da “Önümüzdeki süreçte TL’nin değeriyle spekülatif bir şekilde oynanması, aradaki dalga boyları kadar yüksek spekülatif karlar ve rantlar elde edilmesi dönemi artık bitecektir. Kur da faiz oranları da makro ekonomik sonuçlara uyum sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Ekonomi Bakanı: Gümrük Birliği’nin güncellenmemesi dünyanın sonu değil
Türkiye ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri arasında güncellenen serbest ticaret anlaşmasına ilişkin de konuşan Zeybekci şunları söyledi:
“Yeni imzaladığımız anlaşma en modern serbest ticaret anlaşmalarından birisi. Bu anlaşmanın bir önemi de Gümrük Birliği’nden daha liberal bir anlaşma olmasıdır. Gümrük birliği güncelleme süreci bir fırsat sunuyoruz. Biz resmi müzakerelere başlamaya hazırız ancak gümrük birliği güncellenmezse dünyanın sonu değil.”
İlgili haber: Gümrük Birliği güncellemesi ne anlama geliyor?
Patates ve soğan fiyatlarında iki haftaya düşüş bekleniyormuş
Patates ve soğan fiyatlarının son bir haftada yüzde 15-20 civarında düştüğünü belirten sektör temsilcileri, fiyatların temmuz ayının ortasına doğru düşmeye başlayacağı ve sonrasında 1,5-2 liraya kadar gerileyeceği öngörüsünde bulunuyor.
Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patates ve soğanda fiyatın artmasının ana sebebinin arz düşüklüğü olduğuna işaret ederek, geçen yıl tarlada mahsulünü istediği fiyata satamayan üreticinin yeterince ekim yapmadığını söyledi.
Er, Çukurova ve Ege’de yılın ilk patates ve soğanının çıkmasıyla geçen yılın patates ve soğanlarına rağbet kalmadığını, talebin birden yeni ürünlere yöneldiğini ifade etti.
Yeni üründeki arz düşüklüğüne karşın talebin yüksek olduğunu belirten Er, “Ayrıca, bazı bölgelerimizde soğanın hasat zamanında yağış olması ürünün çürümesine neden oldu. Zaten az ekilen soğanda ayrıca yüzde 50 verim kaybı yaşadık. Zaten üretici, ürünü para etmediği için az ekmişti. Bir de böyle bir olay yaşanınca çok ciddi arz-talep dengesizliği yaşandı. Bu yüzden de fiyatlar birden ve aşırı zamlandı.” diye konuştu.
Er, son bir haftada yeni mahsulün devreye girmesi ve yetkililerin açıklamalarının da etkisiyle soğan ve patateste fiyatların gerilemeye başladığını ifade etti.