Gümrük Birliği güncellemesi ile tarım ürünlerinin dahil edilmesi

Yalnızca sanayi ürünlerini kapsayan Gümrük Birliği anlaşmasına tarım ürünleri, kamu alımı ve hizmet sektörünün de dahil edilmesi gündemde. Peki tarım sektörünün birliğe dahil edilmesi Türkiye’nin dış ticaretine nasıl etki eder?

Gümrük Birliği güncellemesi ile tarım ürünlerinin dahil edilmesi

Gündemi takip edenler bilir, yıllardır dilimizden düşmeyen ve son zamanlarda güncellenmesini istediğimiz müzakerelerden biridir Gümrük Birliği. Devlet büyüklerinin, iş adamlarının her seferinde adımlar atılmasını ve müzakerelerine başlanılmasını istedikleri bu mevzuattan belki birçok kişinin haberi yoktur.

Gümrük Birliği nedir?

Avrupa Birliği (AB) ile temeli Ankara Antlaşmasına dayanan ve nihai hedefin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği olan bu birlik; taraflar arasındaki ticarette mevcut gümrük vergileri, eş etkili vergiler ve miktar kısıtlamalarıyla, her türlü eş etkili tedbirin kaldırıldığı ve ayrıca, birlik dışında kalan üçüncü ülkelere yönelik olarak da, ortak gümrük tarifesinin uygulandığı bir ekonomik entegrasyon şekli olarak tanımlanmaktadır. Gümrük Birliği 1995 yılında Türkiye-AB Ortaklık Konsey’inde alınan bir karar ile 31 Aralık 1995 itibarıyla uygulamaya koyulmuştur ve an itibariyle Türkiye’nin hem dış ticarette rekabet gücü artmış hem de üretim kapasitesi ve verimliliğinde ilerleme kaydedilmiştir.


Gümrük Birliği şuan için sadece sanayi ürünlerini kapsıyor.

Güncellenmeyle birlikte tarım ürünleri, kamu alımı ve hizmet sektörünün de Gümrük Birliği’ne dâhil edilmesi talep edilmektedir. Bu sektörlerin birliğe dâhil edilmesinin Türkiye için hiçbir katkısının olmayacağını söyleyenler de var ülke için çok yararlı olacağını savunanlar da. Ülkemiz için getirilerini zamanla tecrübe edeceğiz ama AB ile Türkiye tarımda ne durumda, basitçe üzerinden geçelim…


Tarım sektöründe AB ülkeleri ile Türkiye karşılaştırması:

Tarım sektöründe AB ülkeleri ile Türkiye karşılaştırması:

AB’nin tarım ve gıda ürünü ihracatından kazancı 129,2 milyar avroyken aynı sektörde ithalatı 113,2 milyar avroya mal olmaktadır. 242 milyar avro tarımsal ürün dış ticaret hacmine sahip olan AB bu alanda dünyanın en büyüğüdür. Bu sektöre önem veren AB’de toplam olarak 2,8 milyon şirket, 300 bin işletme tesisi, 10,8 milyon çiftlik bulunmaktadır.

Türkiye’nin ise 2014 yılı verilerine göre tarım ürünleri ihracatı 18 milyar dolar iken, ithalatta bu rakam 12,4 milyar dolar civarındadır; yani tarımsal dış ticaret fazlamız 5,6 milyar dolar. Tarımsal üretimde büyüklüğümüzü tartışacak olursak eğer, dünyada 7. sırada, AB üye ülkeleri arasında ise 1. sırada bulunmaktayız.


Tarımda rakibimiz olan AB bazı ürünlerde bizden çok daha önde bulunmaktadır. Durum böyleyken bu toplulukla tarımı da kapsayan bir Gümrük Birliği anlaşması dış ticaretimizde nasıl etki yapar yaşayıp göreceğiz. Ülkemiz için her şeyin hayırlısı temennisiyle…

Cem Seymen ve toprak devrimi


Arzu Emeksiz
Gent/Belçika doğumlu, Gent Üniversitesi Ekonomi Lisans-Gent Üniversitesi Kurumsal Finans Yüksek Lisans mezunuyum. Öğrencilik yıllarımda birçok dernekte başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği yaptım. Küçükken çok kitap okur, kendi çapımda şiir ve yazılar yazardım. Masa, sandalye, çiçek, böcek hakkında saçma sapan şiirlerim bile vardı. Bu yazı merakım üniversite yıllarında Belçika'da bir gazetede köşe yazarlığına kadar gitti. Sonrada burası... Yazmak güzel şey, hele ki yengeç burcu olan ben için.... Çoğu insan anlamaz sizi, ama kalem ve kağıdın kaçışı yok...