Birçok şirket artık çalışanlara evden çalışma imkanı verirken, şirketlerin serbest yani freelance çalışan kişilerden aldıkları hizmetler de artıyor. Dünya Ekonomik Forumu kapsamında yapılan araştırmaya göre, serbest çalışan sayısı gelecek 10 yılda iş gücünün yarısını aşacak.
Dünya genelinde 17 bin freelance çalışanı bulunan yerli girişim Wordapp’ın CEO’su Cem Arel, Z Kuşağı‘nın iş hayatına girmesiyle birlikte bu artışın daha erken de yaşanabileceğini söylüyor.
Teknoloji alanındaki gelişmeler, çalışma şekillerini de değiştirdi. Artık birçok sektörde çalışanlar, işlerini bilgisayar ile herhangi bir yere bağlı kalmaksızın evde veya bir kafede otururken halledebiliyor. Böylece daha rahat ortamda verimli bir şekilde çalışabiliyor.
Verimli ve esnek çalışma saatlerini göz önünde bulunduran şirketlerin yanı sıra birçok hizmeti freelance yani serbest çalışanlardan alan şirketler de artış gösteriyor.
Dünya Ekonomik Forumu kapsamında yapılan bir araştırma da bu artışı destekler nitelikte. Araştırmaya göre, 2027 yılında Amerika’daki toplam işgücünün yarısından fazlasını serbest çalışanlar çalışanlar oluşturacak.
Uluslararası birçok şirket bu gelişmeye ayak uydurmak adına çalışma ve projeler gerçekleştirirken, yeni kurulan şirket ve girişimler ise yola bu şekilde çıkıyor.
Üç yıl önce İstanbul’da kurulan Wordapp adlı yerli girişim, içerik üretimi konusunda belirli yetkinliğe sahip olan ve freelance çalışmak isteyen kişilere yeni bir kariyer alanı sunuyor. İnternet üzerinden satış yapan şirketlere özgün içerik üretmek için yola koyulan Wordapp, kısa sürede dünya genelinde 17 bini aşan serbest yazar kadrosuna ulaştı. 28 dilde içeriğin üretildiği girişim, geçtiğimiz yıl 1 Milyon Euro ciroya ulaştı.
Freelance Home Ofis çalışmanın avantajları
1. Özgürlük Hissi: İstediğiniz saatte uyanır; istediğiniz saatte, istediğiniz şekilde, istediğiniz kıyafetlerle çalışırsınız. Ofisinizi istediğiniz gibi döşeyebilir, oda sıcaklığını, havalandırmayı ve ışık miktarını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
2. Trafik Çilesi: İşinize ulaşmak için çekmeniz gereken bir trafik çilesi olmaz. Bu sayede günde en az 1, İstanbul’daysanız 2+, saatten tasarruf edebilirsiniz.
3. Zaman Ayırabilmek: Evden çalıştığınızda annenize, babanıza, eşinize ve arkadaşlarınıza daha çok zaman ayırabilirsiniz. Çocuklarınızın büyüdüğünü görebilir, onlarla oyunlar oynayabilirsiniz. Kendinize de çok daha fazla zaman ayırabilirsiniz.
4. Maliyet: Yasal olarak evinizin bir kısmını ofis olarak tanımlamanız gerekir. Kiranız 1000 TL’yse bunun 250 TL’si ofis, 750 TL’si ev kiranız olabilir. Bu 250 TL’yi, yine yasal olarak, gider olarak gösterir ve böylece daha az gelir vergisi ödersiniz. Yol masrafı ve fatura masraflarınız azalır. Giyim masrafınız azalır. Öğlen yemeklerini evde yapıp yerseniz yemek masrafınız azalır.
5. Gereksiz Efordan Tasarruf: Evden çalışmak sizi ofis dedikodularından, zorunluktan yapılan muhabbetlerden, saatler süren toplantılardan, habersiz gelen misafirlerden ve gelip de bir türlü kalkmak bilmeyen ofis ziyaretçilerinden korur.
Evde çalışılabilecek bazı Freelance Home Ofis işler:
1- İllüstrasyon
Grafik programlarından en yaygını olan İllüstrasyonu biliyorsanız ki kolayca da öğrenebilirsiniz, hemen işin başına geçin ve freelance olarak çalışmaya başlayın. Ufak işlerle güzel paralar kazanabilirsiniz.
2- Editörlük
Gazetecilik tecrübeniz varsa veya araştırma yapma ve haber hazırlama konularında kendinize güveniyorsanız yeteneklerinizi online pazara taşıyabilir ve bu sayede düzenli bir ek işe sahip olabilirsiniz. Çoğu ajans müşteriler için haber içerikleri hazırlar.
3- Ders Verme
Matematik, İngilizce ya da çalabildiğiniz bir enstrüman dersini evinizde minik çocuklara öğreterek de eğlenceli bir biçimde para kazanabilirsiniz.
4- Pasta Pişirme
Kendinize, maharetinize ve becerilerinize güveniyorsanız evinizi lisanslı bir üretim merkezine dönüştürebilirsiniz. Pişirdiklerinizi restoranlara ya da pastanelere satabilirsiniz. Hatta bu sistem öyle gelişti ki, siparişlerinizi İnstagram ya da Facebook hesapları üzerinden de alabilirsiniz.
5- Çevirmenlik
Eğer yabancı diliniz varsa, tercümanlık büroları ile anlaşıp, evden çevirmenlik yapabilirsiniz.
6- Fotoğraf Rötuşu
Fotoğraf rötuşçusu olmak pek alışılan gelen bir meslek değil ve kulağa biraz garip gelebilir ama böyle bir iş de var hayatta. O sıska mankenleri daha da sıska, pürüzsüz tenleri daha da pürüzsüz yapan sihirli ellerden söz ediyoruz burda. Evden yapılabilecek harika bir iş arıyorsanız daha ne olsun! Pek çok düğün fotoğrafçısı ya da moda fotoğrafçısı çektikleri binlerce fotoğrafa retouch yapabilecek birilerine ihtiyaç duyarlar. O kişi neden siz olmayasınız? Öncelikle Photoshop programıyla fotoğraf temizlemeyi öğrenmeniz ve bu alanda kendinizi geliştirmeniz gerekiyor ki bu da oldukça basit olacaktır.
7- Serbest Muhasebe
Home ofis iş olarak serbest muhasebecilik vardır. Mesleğiniz muhasebecilikse ve sabahtan akşama kadar bir ofiste çalışmak istemiyorsanız, anlaştığınız firmaların kayıtlarını ve hesaplarını evden de rahatça tutabilirsiniz.
8- El Yapımı Ürünler
Boncuk, Ebru, Hat… Herhangi bir el işi tasarımına merakınız varsa neden evinizi atölye gibi kullanmayasınız ki?
9- Danışmanlık
Pazarlama ya da satış danışmanlığı, yaşam ya da kariyer koçluğu gibi uzmanlık alanlarınız varsa, danışmanlık almak isteyenleri evinize davet ederek veya kişi ya da şirketlere giderek eğitim verebilirsiniz.
10- Çağrı Merkezi Desteği
Çağrı merkezi genel olarak can sıkıcı bir iş gibi görülebilir ama freelance olarak yapıldığı taktirde çok da fazla efor sarf etmeden para kazanabilirsiniz. Üstelik bu şekilde vardiyalı çalışmanıza gerek kalmaz ve mesai saatlerinizi de firmayla anlaşarak belirleyebilirsiniz.