Şiddeti her geçen gün artan hidro meteorolojik olaylar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük maddi hasarlara sebep oluyor. Hidro meteorolojik olaylar hayatımızı nasıl etkiliyor? Sigorta yaptırmak neden gerekli?
Hidro Meteorolojik olaylar hayatımızın bir parçası olacak!
Özellikle bahar ve yaz aylarında meydana gelen sel ve dolu olaylarıyla ilgili uyarılarda bulunan Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç; “Önümüzdeki dönemde hidro meteorolojik olayları hayatımızın bir parçası olarak kabul etmemiz gerekiyor. Maddi hasarları en aza indirmek için artık gerek araç, gerekse konut ve işyerleri için bu riskleri de kapsayan sigortaları satın almak çok daha büyük önem taşıyor” dedi.
Son yıllarda iklim değişikliği kaynaklı şiddetli hidro meteorolojik olaylar tüm dünyada etkisini artırarak sürdürüyor. ABD’de geçtiğimiz yıl üst üste gerçekleşen üç kasırga, sigorta hasarlarını arttırdı, öyle ki son 30 yılda kasırgalara yönelik hasar tutarının 5’e katlandığı raporlandı.
2012 yılında yaşanan Sandy kasırgası, ABD’nin gördüğü en ölümcül fırtına siklonlarından iken, 2017 Atlantik Fırtına Sezonu, “yeni normal” olarak adlandırıldı.
Türkiye’de ise özellikle yağış kaynaklı hasarlarda belirgin bir artış yaşandı. Kaskoda, geçen yaz meydana gelen dolu ve sel hasarlarının etkisiyle bir önceki yıl yüzde 69 olan hasar/prim oranı yüzde 78’e çıktı.
İklim değişikliğinin de etkisiyle, ‘hidro meteorolojik’ türde doğa olaylarını artık hayatımızın bir parçası olarak kabul etmemiz ve önlem almamız gerekiyor.
İlhami Koç, tüketicileri bu konuda önlem almaları yönünde uyardı: Söz gelimi 20 Mayıs hafta sonu, bu yılın en şiddetli hava olaylarından biri maalesef Ankara’da yaşandı.
Ankara’da sadece birkaç saat etkili olan aşırı yağışlar; su baskınlarına, pek çok aracın ve evin hasar görmesine neden oldu. Ankara’da yaşanan bu son hasar ile ilgili şirketimizde açılan hasar dosyalarının tahmini tazminat boyutu, kısa sürede 1 milyon TL’yi aştı.
Üzülerek söylüyorum ki bu tür hidro meteorolojik olayların gerek büyük şehirlerde gerekse Anadolu şehirlerinde tüm yaz etkisini göstermesi bekleniyor.
Aslında geçen yılda da durum farklı değildi, yıla kar ağırlığı hasarlarıyla başlamıştık, yaz aylarına geldiğimizde ise gündemimize sel ve dolu hasarları girmişti.
Sadece 18 ve 27 Temmuz 2017’de İstanbul’da yaşanan sel ve dolu felaketlerinin şirketimize etkisi 82 milyon TL oldu.
“Mayıs ve Haziran aylarına dikkat”
Mayıs ve Haziran’ın şiddetli yağışların en sık görüldüğü aylar olduğuna dikkat çeken Koç, uzmanların bu dönemde özellikle sağanak yağış, dolu ve fırtınalar konusunda uyardığına dikkat çekti.
Hidro meteorolojik doğa olayları sonucunda oluşan hasarlar; büyük oranda dolu ve sel kaynaklı araç hasarları ile konut ve işyerlerinde meydana gelen su baskınlarından oluşuyor.
Maddi hasarları en aza indirmek için artık gerek araç gerekse konut ve işyerleri için bu riskleri de kapsayan sigortaları satın almak çok daha büyük önem taşıyor.
Bunun yanında, tüm sigortalılarımıza ve vatandaşlarımıza uzmanların uyarılarına daha fazla kulak vermelerini ve muhtemel felaketler öncesi mümkün olabilen tüm kişisel önlemleri almalarını tavsiye ediyoruz.