İçerik, pazarlamanın en etkin araçlarından biri haline geldi

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Bölümü tarafından düzenlenen İçerikle Pazarlama Konferansı’nın üçüncüsü bu yıl “İçerik Pazarı” başlığıyla, Santralİstanbul Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

Yeni nesil pazarlama trendlerine ilişkin konuların ele alındığı konferansta, başarılı çevrimiçi içerik üretimi, sosyal medya ve içerik pazarlamasının pazarlamayı ne ölçüde demokratikleştirdiği tartışıldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Bölümü tarafından düzenlenen “İçerik Pazarı” başlıklı konferans, alanında uzman isimleri ağırladı. “İçerik Pazarı” ana temasıyla düzenlenen “İçerikle Pazarlama Konferansı”nda, içerik üretiminin inceliklerinden pazarlamaya olan etkilerine; sektörün bugünkü durumundan geleceğine kadar birçok konuyu masaya yatırıldı.


Konferansın açılış konuşmasını yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Güventürk Görgülü, “İçerik, pazarlamanın en etkin araçlarından biri. Bu nedenle bu yılki ‘İçerikle Pazarlama Konferansı’nda içerik pazarı konusu üzerine yoğunlaştık. İçeriğin geri dönülmez bir şekilde pazarlamanın en kullanışlı kollarından biri olması, mobil dünyaya sağladığımız uyumla alakalı.

4 milyar internet kullanıcısının yüzde 52’si internete mobil telefon üzerinden bağlanıyor; medya tüketimi büyük ölçüde mobil cihazlar üzerinden son derece hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Artık reklamlara eskisi kadar tahammülümüz yok. Bir ürün satın almaya hazır insanların karşısına doğru yer ve zamanda çıkmak isteğinizde içerik pazarlamaya başvurmanız gerekiyor. Bu nedenle içerik günümüzde büyük önem taşıyor, bu önem giderek de artacak” açıklamasında bulundu.

“İnsanların dikkat süresi giderek azalıyor”

Konferansta “Sosyal medya ve içerik pazarlaması pazarlamayı demokratikleştirdi mi?” başlıklı bir sunum yapan Engageya Türkiye Ülke Müdürü İlter Avcı, mobilin hayatın içine girmesinin insanların gündelik yaşamını değiştirdiğini belirterek, “İnsanların dikkat süresi giderek azalıyor, bunun en büyük sebebi tercih listesinin çoğalması. Karar verme süreçleri değişti; dijital medya sayesinde ‘hemen, şimdi, burada’ kavramları hayatımıza girdi. Bu da pazarlamanın içerik ağırlıklı olmasına neden oldu. Erişilebilirlik, hız ve maddi açılardan hem pazarlama sektörü hem de müşteriler için demokratik bir ortamın oluştuğunu söylemek mümkün” dedi.


Yüksek performans gösteren çevrimiçi içerik üretmenin sırlarını paylaşan İçerik Pazarlama Yöneticisi Merve Akcasu ise bu sırları şöyle sıraladı: “Doğru anahtar kelime, güçlü başlıklar, yazı akışı, içeriği destekleyen görseller ve değer gösterme”

Nitelikli içerik arayışı ön planda

Konferansta “İçerik üretiminde ve pazarlamasında ‘yavaş yeni medya’ kulanımı” başlıklı bir sunum yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Saka ise, “Günümüzde bireylerin, daha nitelikli, hızlı tüketilemeyen, sindirilmeye ihtiyaç duyulan içerik arayışları ön plana çıkmaya başladı. Bireyler artık, Paywall (ödeme duvarı) gibi iş modelleriyle dağıtılan kaliteli içerikler için para bile ödeyebiliyorlar.

Bu nedenle kurumların da viralleşmenin ötesinde, kullanıcılarla paylaşımının beş yıl sonrasında bile trafik yaratabilecek içerikler üretebilmeleri büyük önem taşıyor. Yapay zekanın ve robot gazeteciliğin de gelişmesiyle birlikte artık rutin içerikler (skor, borsa haberleri gibi) için iş gücüne ihtiyaç duyulmuyor. Bu da bireylerin daha kaliteli içerikler yaratabilmesine zaman ve imkan tanıyor” dedi.


Bu yıl “içerik pazarı” temasıyla gerçekleşen İçerikle Pazarlama Konferansı’nda ayrıca Video Fabric Kurucusu M. Serdar Kılıç “D-evrim: Gelecek nesnelerin değil duyguların internetinde”, Kolektif House Pazarlama Müdürü Mehmet Nafiz Duru ise “Kolektif House Online ve Offline İçerikle Pazarlaması” başlıklı sunumlarını katılımcılarla paylaştı. Konferans Fotoğrafçı ve Instagrammer Ahmet Erdem söyleşisi ile sona erdi.

Sosyal medya konusunda çalışanlarını güçlendiren şirketler kazanacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.