Objects of Şişhane tasarım sergisi açıldı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencilerinin, zanaat atölyelerinde ustalarla birlikte tasarladıkları ürünlerden oluşan tasarım sergisi Objects of Şişhane açıldı.

objects of şişhane

“Objects of Şişhane” isimli sergi, Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi, Beyoğlu Sineması ve Suriye Pasajı’nda bulunan SUPA/Manzara İstanbul’da, 12 Ağustos tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak

BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencilerinin, Şişhane, Galata ve komşu bölgelerde yer alan zanaat atölyelerinde ustalarla birlikte tasarladıkları eserler, Yapı Kredi Kültür Sanat, Beyoğlu Sineması ve Suriye Pasajı’nda bulunan SUPA/Manzara İstanbul’da sergilenecek.


BİLGİ’li 26 öğrencinin 12 farklı zanaat atölyesinde ustalarla birlikte ürettikleri tasarımlar, zanaat atölyeleri ve Beyoğlu kültür mekanları işbirliğiyle, “Objects of Şişhane” markası altında toplandı. 12 Haziran Salı günü, Yapı Kredi Kültür Sanat, Beyoğlu Sineması ve SUPA’da gerçekleştirilen üç farklı lansmanla açılışı yapılan sergi, 12 Ağustos tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Tasarım üniversite kampüsünden şehre taşınıyor

Zanaat üretimini ve görünürlüğünü desteklemek, sürdürülebilirliğini sağlamak için kurulan “Objects of Şişhane”, farklı aktörlerden meydana gelen bir kolektif olarak ortaya çıktı. Made in Şişhane Projesi’nin zanaat mahallelerindeki 10 yılı aşkın bilgi birikimi ve vizyonunun devamı olarak kurgulanan stüdyo, tasarım öğrencilerinin ve zanaatkarların birlikte çalışacağı ortak bir alan yaratarak, bu kültürü akademiye dahil etmeyi ve zanaat mahallerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamayı amaçlıyor.


BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde 2013 yılından bu yana uygulanan “Ürün Tasarımında Çıraklık” projesinin devamı olan “Objects of Şişhane”, usta-çırak geleneğinin eğitim yaklaşımını tasarım eğitimine entegre ediyor. “Çırak” konumunda olan öğrenciler, Şişhane, Galata ve komşu bölgelerde yer alan atölyelerin, üretim ağının ve günlük çalışma ortamının parçası olurken, tasarım stüdyosunun sınırları üniversite yerleşkesinden şehre taşınıyor.

Zanaat mahallelerinin sürdürülebilirliği sağlanacak

Projenin yürütücülerinden BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim görevlisi Aslı Kıyak İngin sergi açılışında yaptığı konuşmada “Objects of Şişhane” kollektifinin 6 yıldır sürdürdükleri stüdyo dersinin devamı olduğunu belirterek, “Projemiz yıllar içinde çok daha köklü ve Beyoğlu’na damga vuracak bir çalışmaya dönüştü. Hedefimiz, öğrenciler, zanaat atölyeleri ve Beyoğlu kültür mekanları işbirliğiyle oluşturulan kolektifle, İstiklal Caddesi üzerinde belirlenen üç mekan için bir koleksiyon oluşturmaktı. Zanaat mahallelerinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla bu süreçte öğrencilerimiz atölyelerde üretim ağının bir parçası olarak tasarımları ustalarının rehberliğinde ürettiler. Projemizin getirdiği diğer bir yenilikçi yaklaşım ise, tasarımlara sahip olmak isteyenlerin web sitesi üzerinden üretim yapılan atölyelere ulaşabilmeleri. Böylelikle zanaat atölyelerinde kişiye ya da kuruma özel yeniden üretim süreci başlayacak” ifadelerini kullandı.

“Objects of Şişhane” markasının tasarımını ise BİLGİ Görsel İletişim Tasarımı Programı öğrencileri üstlendi.

Stüdyo yürütücülüğünü BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Dr. öğretim üyesi Simge Hough, öğretim görevlileri Aslı Kıyak İngin ve Ayşenaz Toker’in yaptığı projede; BİLGİ’li Alara Altınören, Ali Sarp Aktan, Alp Özkuvancı, Atakan Uzun, Ayça Kılıç, Başak Ceylan, Büşra Küçük, Can Bartu Çelik, Deniz Gizem Gökçe, Deniz Yıldırım, Derin Gürgün, Didem Erdem, Evren Dövenci, Eylül Tulçalı, Hande Akın, İdil Beliz Saraç, İrem İlayda Çeçen, İsmail Deniz, Kaan Öründü, Maria Kadıoğlu, Öykü Develi, Petek Doğa Dayıoğlu, Polen Kenziman, Türkan Yaprak Kaynar, Uzay Gökçek ve Zümra Yağmur Çetinler’in yaratıcı tasarımları sergileniyor.


Öğrenciler tasarımları Yıldız Abajur, Galata Aydınlatma, Çakır Aydınlatma, Erkanlar Sıvama, Efsane Aydınlatma, Emin Perküsyon, Harunlar Mekanik, Uğurlu Neon, Tur Reklam, Zen Seramik, Yasa Oyma ve 10 Numara Kostüm olmak üzere 12 farklı zanaat atölyesinde, ustalarla birlikte üretti.

Sevim Arslan’ın dokuma sergisi Galeri Selvin 2’de


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.