Oruç tutanlar reflüye dikkat! Sahur ve iftar için beslenme

Oruç tutanlar özellikle reflü gibi rahatsızlıklara dikkat etmeli! Sahur normal kahvaltıdan, iftar ise akşam yemeğinden daha zengin hazırlanmalı!

Oruç tutanlar reflü rahatsızlığına dikkat! Sahur ve iftar için beslenme

Bu nedenle Ramazan ayıyla birlikte insanların beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelir. Her zaman önerdiğimiz gibi bu dönemde de amaç, “yeterli ve dengeli beslenme” sağlamaktır. Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sağlanabilmesi için günlük en az üç öğünden en önemlisi sahur öğünüdür” dedi.

Ramazan ayında da öğün sayısının en az üç kez olacak şekilde planlanmasının bu özel ayın rahat ve sağlıklı geçmesine yardımcı olacağını belirten VKV Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Ayça Ilıca Murat, “Sağlıklı insanlar bile zaman zaman sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi ve benzeri rahatsızlıklarla karşılaşabilirler. Özellikle bu dönemde tüketilen hamurlu tatlılar, pideler, börekler ve yüksek kalorili besinlerin tüketiminin artışına bağlı olarak kilo artışı olması kaçınılmazdır” dedi.


Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sağlanabilmesi için günlük en az üç öğünden en önemlisinin sahur öğünü olduğuna vurgu yapan Uzm. Dyt. Ayça Ilıca Murat, şu bilgileri aktardı: “Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır.

Bu durum açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olacaktır. Ayrıca, bu durumun aksine eğer sahur öğünü ağır yemeklerden oluşursa, gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı yükselecek ve kilo alma hızı ve riski artacaktır.

Tüm bu sebeplerden dolayı sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde ya hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün şekli tercih edilmelidir. Bu arada gün içerisinde çok sıvı kaybedildiği için, sıvı dengesini düzenlemeye de ayrı bir özen gösterilmelidir”.


İftarda Yavaş ve Az Miktarda Yemek Yenmeli

Diyabet, yüksek tansiyon, kalp gibi hastalıkları olan kişilerin doktorlarına danışmadan oruç tutmamalarını hatırlatan Uzm. Dyt. Ayça Ilıca Murat, bu kişilerin oruç tutması durumunda bir diyetisyen tarafından beslenme düzenlerinin ve sıklığının ayarlanması gerektiğine dikkat çekti.

Günün ilk öğünü olan iftarda bir çorbanın içilmesini ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmesini öneren Uzm. Dyt. Ayça Ilıca Murat, “İftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle başlanabilir. Ayrıca çorba da doygunluk hissi açısından en uygun yiyeceklerden biridir. İftar sofralarında birçok gıda çok hızlı ve çok miktarda tüketildiğinde kalp ve birçok sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilmektedir.

Bunu önlemek için iftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenmelidir. İftar ile sahur arasına da mutlaka dengeli olmak kaydıyla öğün eklenmelidir. Ramazan ayında oruç tutarken beslenmeye daha çok özen gösterilmeli, yağlı ve soslu yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Yenilen yemeklerin ağır olmamasına, kızartma, kavurma gibi yöntemlerle hazırlanmamasına, yenilen yemeklerin porsiyon kontrolünün yapılmasına, az ve sık yemeye dikkat edilmelidir” dedi.

Reflüye Dikkat

İftar sonrası tercih edilecek tatlıların hamurlu, şerbetli ve kızartılmış değil, sütlü tatlılar olması gerektiğine dikkat çeken Murat, Ramazan ayının simgesi haline gelen güllacın buna en uygun tatlı olarak kabul edilebileceğini aktararak şunları söyledi: “Ramazan ayında en sık karşılaşılan sorunlardan biri reflüdür.


Reflüyü önlemek için kahve, kakao, çikolata gibi kafein içeren gıdalardan kaçınmak, yemeği yer yemez yatma pozisyonuna geçmemek, yağlı yiyecekler ve ana öğünlerde aşırı sıvı tüketmekten kaçınmak, alınacak pratik önlemlerdir. Bunun dışında, kabızlık problemi yaşayan kişiler için posalı besinleri daha fazla tüketmelerini önerebiliriz. Bunun için meyve, sebze ve salata tüketimlerinin önem taşıdığını, ekmek olarak lifli ekmeklerin kullanılması gerektiğini, su tüketiminin özellikle artırılması gerektiğini unutmamalıyız”

Ramazan’da tüketilebilecek 5 mucize besin ve 3 beslenme hatası


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.