Sınav öncesindeki son günlerde başarı için beslenme nasıl olmalı?

Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, üniversite sınavına sayılı günler kala adaylara dengeli beslenme konusunda önerilerde bulunuyor.

Sınav öncesindeki son günlerde başarı için beslenme nasıl olmalı?

Sabri Ülker Vakfı, üniversite sınavına girecek adayların beslenmelerine mutlaka dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatıyor. Çalışmanın ardından başarıyı etkileyen en önemli unsurlardan birinin de beslenme olduğunu belirten Sabri Ülker Vakfı, adaylar için sınav döneminde beslenme önerileri paylaşıyor.

Sınav öncesindeki son günlerde başarı için beslenme nasıl olmalı?

Sınava sayılı günün kaldığı bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeli, kahvaltı ve ana öğünleri kesinlikle atlamamalı, ara öğünler de yapmalı, gün içinde süt, et, tahıl, meyve ve sebze gibi farklı besin gruplarından tüketmeye mutlaka özen göstermesi gerekiyor.


Sabri Ülker Vakfı, önerilerini şöyle sıralıyor;

  • Güne zinde bir başlangıç yapmak, gün içinde ise dikkati ve öğrenmeyi sağlamak için mutlaka kahvaltı yapmalısınız.
  • Kahvaltıda tam tahıllı ekmek, süt, peynir veya yumurta, taze sebze ve meyveler pekmez, reçel veya bal gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz. Ayrıca yoğurt veya süt, yulaf, keten tohumu, taze veya kuru meyvelerden oluşan besleyici bir kahvaltı da tercih edebilirsiniz.
  • Öğle ve akşam yemeğinde kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagilleri, sebze yemeklerini, haşlama, buğulama, fırında veya ızgara et, balık, tavuk, hindi yiyebilirsiniz.
  • Şişkinlik gibi problemleri aza indirgemek için baklagilleri tercihen öğle yemeklerinde tüketebilirsiniz. Yemeklerin yanında yoğurt, ayran, cacık ve salatalara ve tam tahıllı ekmeğe de yer verebilirsiniz.
  • Gün içinde 2-2.5 litre veya 6-8 bardak su içmeye özen göstermelisiniz.

Dikkat ve konsantrasyon için demirden zengin besinler çok önemli

Çalışma masasında uzun süre ter döktüğünüz için yorgunluk ve dikkat dağınıklığı yaşamamak adına ara öğünler önemli rol oynuyor.

Ara öğünlerde kuru veya taze meyveler ve yanında yoğurt veya süt ve fındık, ceviz badem gibi yağlı tohumların tercih edilebileceğine değinen Sabri Ülker Vakfı, hafıza güçlendirmeye ve konsantrasyon arttırmaya destek olabilecek yağlardan zengin badem, fındık gibi yağlı tohumlara, omega-3 yağ asitlerinden zengin ceviz tüketimine de dikkat çekiyor.

Sınavdan bir gün önce nerelere dikkat edilmeli?

Sınavdan bir gün önce sindirim ve hazımsızlık gibi şikayetler yaşamamak için kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi gaz yapıcı besinlerin tüketilmemesi gerekiyor. Yine sınavdan bir gün önce herhangi bir besin alerjisine karşın şimdiye kadar hiç yenmemiş herhangi bir besini veya yemeği ilk defa o gün denemek de önem taşıyor.


Açıkta ve sokakta satılan yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini de belirten Vakıf, bu tür yiyeceklerin besin zehirlenmelerine yol açabileceği konusunda uyarıyor. Aşırı çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminde kaçınılması, uyku düzenini kontrol etmek açısından önem taşıyor.

Sınav sabahı hangi besinleri tercih etmelisiniz?

Sınav sabahı güne mutlaka rutin kahvaltı ile başlamanın gerekliliğini savunan Vakıf, kahvaltı yapılmazsa sınavda baş ağrısı, dikkatsizlik, yorgunluk ve kan şekerinin düşmesi gibi sorunlarla karşılaşabileceği konusunda uyarıyor.

Kahvaltıda peynir çeşitleri, tercihen haşlanmış yumurta, taze sebze ve meyveler ile taze meyve suyu veya süt ve tam tahıllı ekmek, bir tatlı kaşığı kadar reçel, bal veya pekmezle dengeli bir kahvaltı tabağı oluşturulabilir.

Kahvaltıda tuz içeriği yüksek yiyecekler veya tuz kullanımından uzak durulması, sınavda ekstra susuzluğa yol açarak huzursuzluk yaratabileceği sebebiyle tavsiye edilmiyor.

Sınav sırasında ne yiyebilirim?


Öncelikle sınav esnasında tüketilecek bir yiyecek veya içeceğin mucize yaratmayacağını bilmelisiniz. Kan şekerinizin düşmemesi için kepekli sandviç, kepekli bisküvi, süt gibi yiyecek ve içecekleri tercih edebilirsiniz.

YKS TYT AYT öncesinde ne yapmalı? Sınava giriş yerini gördünüz mü?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.