Teknolojinin Kadın Liderleri ödülleri sahiplerini buldu

Microsoft’un KAGİDER ve Aydın Doğan Vakfı işbirliğiyle hayata geçirdiği ve kadınların teknoloji alanındaki başarılarını desteklemek amacıyla düzenlenen “Teknolojinin Kadın Liderleri” yarışmasının kazananları belli oldu.

Yüzlerce kadının ve projelerinin yarıştığı ve 9 kategoride ödül verilen etkinlikte konuşan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, “Dijital geleceğe hazır güçlü bir Türkiye için teknolojide ‘Erkek İşi’ ön yargısını kaldırmalıyız. Teknolojide güçlenen kadın her alanda güçlenir” dedi.

Bu yıl 9 farklı kategoride verilen ödüllerin yanında Jüri Özel Ödülü de sahibini buldu. Türkiye’nin dört bir köşesinden, her yaştan ve her çalışma seviyesinden yüzlerce başvuru alındı. Ödüller için, ortaokul-lise öğrencilerinden profesyonel yöneticilere kadar her yaş ve meslek grubundan kadın aday kabul edildi.


Türkiye’deki yazılım ekosistemini güçlendirirken kadınları teknolojik gelişmelerin lideri olarak konumlayan Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kategori birincileri ile Jüri Özel ödülü alan isimler ve projeler şöyle sıralanıyor:

Teknolojinin Kadın Liderleri ödülleri kazanlar:

  • Yılın Başarılı Kadın Eğitimcisi – Şirin Tekinay – Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı
  • Yılın Başarılı Kadın CIO’su – Bidar Özgür Ulutaş – Nobel İlaç CIO / Jüpiter platform uygulayıcısı
  • Yeni Teknolojilerle Fark Yaratan Kadın Lider – Esra Erdem – Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi / Yapay zeka ve robot sistemleri kullanan fizik tedavi projesi
  • Bilişimde Fark Yaratan Kadın Lider – Melek Bar Elmas – TOBB Türkiye Yazılım Meclis Başkanı
  • Yılın Başarılı Kadın Yazılım Geliştiricisi – Figen Aktuna – Akıllı kartlı sistemler ekip lideri
  • Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi – Dilara Keçeci – Teleporter Kurucusu / VR teknolojisi ile e-spor görüntüleme
  • Engelleri Aşan Kadın Lider – Özgür Baştaş – Pedal arkadaşım Mobil Uygulaması
  • Genç Teknoloji Yıldızı – İlayda Büyükdoğan – İTÜ / Compocket-elektronik ölçüm cihazı
  • Geleceğin Teknoloji Yıldızı Adayı – Canda Atalay – Vizyon Koleji / Toku-Uzay havacılık kulüpleri ve yarışmaları
  • Juri Özel Ödülü – Binnur Görer – Boğaziçi Üniversitesi / Yaşlılara egzersiz robot uygulaması

Kansu: ‘Erkek İşi’ ön yargısını kaldırmalıyız

Türkiye’nin ekonomik ve sosyal açıdan gelişmesinin kadının ekonomik hayatta hak ettiği yere ulaşmasıyla doğru orantılı olduğunun altını çizen Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, Teknolojinin Kadın Liderleri ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Biz Microsoft’ta, çığır açıcı gelişmelerinin anahtarının bilişim teknolojileri olduğuna inanıyoruz.

Dijital dönüşümü etkin gerçekleştirmek için ürün ve hizmetlerimizi herkesin kullanabileceği şekilde sunmanın yanında, ekonomik ve sosyal anlamda Türkiye’yi güçlendirme hedefiyle yerel değerlere hizmet eden projeler uyguluyoruz.Yerli yazılım eko sistemimizin rekabet gücünü destekliyoruz, çocuklara kodlama eğitimi veriyoruz, iş ortaklarımızla beraber ülkemize önemli boyutta istihdam sağlıyoruz. Hizmet ettiğimiz ülke değerlerimizden biri ve belki de en önemlisi kadınlar.

Bilim, teknoloji, matematik ve mühendislik alanında kadınlar hak ettikleri gibi temsil edilmiyor. %75’i erkeklerden oluşan bu alanda doğal olarak kadın çalışanların ve kadın girişimcilerin cesareti kırılıyor. Bu uçurum tablosunun en temel nedeni, çoğumuzun teknik ve teknolojik alanlara ‘erkek işi’ olarak bakmamız. Bu yakıştırma, zaten birçok alanda geri plana atılan kadınların teknolojide de önünü kesiyor. Oysa kadınların birçok alanda en az erkekler kadar başarılı olduklarına her zaman şahit oluyoruz”.

“Teknolojide güçlenen kadın her alanda güçlenir”

Kansu sözlerine şöyle devam etti: “Biz bu konuya bir bütün olarak bakıyoruz, amacımız yalnızca kadınların teknolojiye ilgisini çekmek değil, kadınları her açıdan güçlendirmek. Bu nedenle, teknolojinin yaşamımızı her yönden kapsamaya başladığını hatırlatarak, diyoruz ki, Teknolojide güçlenen kadın her alanda güçlenir. İşte bu yüzden, KAGİDER ve Aydın Doğan Vakfı iş birliğiyle yürüttüğümüz ve bu yıl 3’üncüsünü gerçekleştirdiğimiz ‘Teknolojinin Kadın Liderleri’ projesi, öncelikle ülkemiz için çok önemli.

Teknolojinin Kadın Liderleri Yarışmamız için Türkiye’nin dört bir köşesinden yüzlerce başvuru aldık. Her detayına kadar incelediğimiz kadın girişimcilerin hikâyeleri ve yaptıkları bizleri çok etkiledi ve bunları büyük bir titizlikle değerlendirdik. Yarışmamızda birincileri belirlerken yeni nesillere yol gösterip başarılarıyla onlara örnek olacak, cesaretleriyle güç verecek liderlerin çıkmasını amaçladık.


Kadınların teknoloji alanında birbirinden özel başarı hikâyelerini gün yüzüne çıkarıyoruz. Ödül verdiğimiz kategorilerle, kadınların teknolojide neler başarabildiğini tüm dünyaya gösteriyoruz. Bu projemizin önümüzdeki yıllarda da güçlenerek daha da yaygınlaşacağına inanıyoruz.”

Kadın değiştirme gücü

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar ise törende yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Dünyada ilk kez dijitalleşme ve internet sayesinde kadın ve erkekler fırsatlara bu kadar yakın. Artık emek ve kas yoğunluğu işlerden, daha fazla akıl ve düşünce yoğun işlere geçiyoruz. Artık dijitalleşme sayesinde mekan ve zamana olan bağımlılığımız ortadan kalkıyor. Tüm bunlar kadın ve erkeği başlangıç çizgisinde aynı noktaya getiriyor”.

Oktar, kadının ‘değiştirme gücü’nün dünyamızın içinden geçtiği bu zor günlerde arz ettiği büyük öneme de değindi: “Dünyamız hiç olmadığı kadar zor günlerden geçiyor Kadının en önemli liderlik becerilerinden biri dönüşüm, yani değiştirme gücü. O yüzden tüm dengelerin değiştiği, yeni bir çağın başladığı bu karmaşık zamanlarda bu tip bir liderlik çalışmaları çok değerli.”

“Türk toplumunda kadının rolü halen ideal noktadan uzak”

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Günümüzde Türk toplumunda kadının rolü hâlâ ideal noktadan uzak, fakat kızlarımız önlerine çıkarılan zincirleri kırmak konusunda bir o kadar yetenekli ve istekli. Daha gidecek çok yolumuz olduğu muhakkak ama Aydın Doğan Vakfı olarak bu uzun ve meşakkatli yolda her zaman kızlarımızın yanındayız. Özellikle genç kızların eğitimi, bizim vakfımızın kuruluşundan bugüne kadar misyon edindiği öncelikli destek alanlarından biri olmuştur.

Aydın Doğan Vakfı, eğitime yapılan destek ve teşviklerle hem ekonomiye ve nitelikli iş gücü gelişimine katkı yapmayı hem de genç kızlarımızın topluma üretken bireyler olarak katılmasını sağlamayı amaçlıyor. Bütün kızlara ve kadınlara seçtikleri yolda kendi hayallerini gerçekleştirme fırsatı vermenin hepimizin ortak sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. İşte bugün bizi bir araya getiren Teknolojinin Kadın Liderleri platformunu bu açıdan çok önemsiyoruz; özel sektörün, sivil toplumun el ele verdiği benzer girişimlerin sayısının artmasını ümit ediyoruz.

Bu değerli platformun yaratıcısı Microsoft‘a ve birlikte destek verdiğimiz KAGİDER’e özellikle teşekkür etmek istiyorum. Çünkü Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasında tanıştığımız her kadın bizim umutlarımızı biraz daha besliyor. Sadece ödül alanlar değil, finalistlerin tümünün ayrı ayrı başarı öyküleri çok kıymetli. Bu etkinlik, teknolojide ve girişimcilikte gelecekte kadın imzasının daha çok alanda karşımıza çıkacağının da önemli birer göstergesidir.”

Bilişimde kadın oranı: %27


OECD ülkeleri genelinde çalışan BT uzmanlarının sadece yüzde 20’si kadınlardan oluşuyor. Türkiye’de yönetici pozisyonlarının %16,7’sini kadınlar oluştururken, bu oran BT sektöründe %9 civarında. Türkiye’de Bilgi ve İletişim sektöründe kadın çalışan oranı ise %27. World Economic Forum’un her yıl yayımladığı Küresel Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde, Türkiye 144 ülke içinde 130’uncu sırada yer alıyor. Türkiye’deki Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinin %15i, tüm mühendislik fakültelerin ise %30’u kız öğrencilerden oluşuyor. Teknolojide kadınlar, daha çok satış ve pazarlama faaliyetleri içinde kendine yer buluyor.

Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı neden düşük?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.