Türkiye’deki şirketlerin yüzde 95’i dijital felaket yaşıyor!

Clonera Bilişim Hizmetleri’nin yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’deki şirketlerin yüzde 95’i dijital felaketlerle mücadele ediyor. Son bir yıl içinde siber saldırıya uğrayan şirketlerin oranı yüzde 11!

Clonera Bilişim Hizmetleri, şirketlerin dijital felaketlerle karşılaşma oranlarını ortaya koyan bir araştırma yaptırdı. Araştırma sonuçları son derece çarpıcı; Türkiye’deki şirketlerin yüzde 95’i dijital felaket yaşıyor. Son bir yıl içinde bilgi teknolojileri sistemlerini durduracak nitelikte dijital felaket yaşayan şirketlerin oranı yüzde 35 oldu. Her üç şirketten ikisi felaket sonrası datalarına ulaşsa da uygulamalarına ulaşamıyor ve iş kesintisine uğruyor.

Doğal afetlerin neden olduğu dijital felaket oranı yüzde 3’te kalırken, siber saldırıya uğrayan şirketlerin oranı ise yüzde 11 oldu.

Şirketlerin dijital felaket yaşama sebepleri arasında ilk sırayı yüzde 30 ile güç kesintisi alıyor. Bunu yüzde 21 ile donanım ve yazılım sorunu, yüzde 18 ile sistem hatası, yüzde 11 ile siber saldırı, yüzde 6 ile kullanıcı hatası, yüzde 6 ile veri bozulması, yüzde 4 ile diğer sebepler izliyor. Son bir yıl içinde şirketlerin yalnızca yüzde 3’ünün işi doğal afetler nedeniyle kesintiye uğradı.



Maliyeti yüksek bulanların oranı yüzde 63!

Araştırma, ortalama 50 sunucuya sahip 430 şirketin BT yöneticileriyle yapıldı. Şirketlerin yüzde 63’ü dijital felaketlerden kurtarma çözümlerinin maliyetini yüksek bulduğu için gerekli önlemleri almıyor. Var olan sisteminin herhangi bir felaket durumunda kendisini koruyacağına güvenenlerin oranı yüzde 48 olurken, emin olmayanların oranı yüzde 42, güvenmeyenlerin oranı ise yüzde 11 oldu. Dijital felaket kurtarma senaryosu olmayan şirketlerin oranı ise yüzde 47.

Siber saldırının maliyeti 2,7 milyon dolar


Clonera Bilişim Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Evren Ballı, dijital felaket kurtarma yatırım maliyetinden kaçan şirketlerin; zaman, ciro, itibar, motivasyon ve müşteri kaybedebildiğine dikkat çekti. Dijital saldırılarla aylık 179 dolar karşılığında mücadele etmenin mümkün olduğunu söyleyen Ballı, Türkiye’de firmaların ancak başlarına felaket geldiğinde durumun önemini anladıklarını belirtti. Ballı, küçük çapta bir şirkette siber saldırının maliyetinin 25 bin doları bulurken, orta boy işletmelerde bu rakamın 880 bin doları, büyük firmalarda ise 2.7 milyon doları geçtiğini açıkladı. Ballı, dijital felaket sonrası yaşanan kayıp ile yatırım maliyeti kıyaslandığında Türkiye’de firmaların risklerini yönetmelerinin ne kadar önemli olduğunun ortaya konduğunu ifade etti.

Siber güvenlik nedir? Bu önerilere dikkat!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.